12.6.11

Tärkkääminen


Ohuiden kankaiden, kuten ohuiden verhojen silityksessä kannattaa käyttää tärkkiä. Se helpottaa silittämistä, kovettaa ja antaa ryhtiä ohuille kankaille. Tärkki saa kankaan näyttämään siistiltä ja uudelta silityksen jälkeen. Se tekee kankaasta likaa hylkivän ja poistaa sähköisyyttä.  Tärkin voi valmistaa itsekin,  mutta sitä saa ostaa valmiina nestemäisenä sekä sumutteena. 


Tällä onnistuu myös paidan kaulusten tärkkäys


Virkatuista pitsiliinoista saa kovetettua kulhoja tärkkäämällä ne. Tähän tarkoitukseen soveltuu paremmin keitetty sokeriliemi. Sokeriliemi valmistuu helposti kotioloissa, tarvitaan vain saman verran vettä ja sokeria (1/1). Sekoita ne keskenään ja kiehauta. Anna liemen jäähtyä hetki, ettet polta näppejäsi. Liota liinaa sokeriliemessä niin että se kostuu kokonaan, purista liina kuivaksi ja laita mallikulhon päälle kuivumaan noin vuorokaudeksi. Kulhon muotoon kuivunut pitsiliina pysyy kuosissaan, jos ei kastu. Liinan voi tärkätä aina uudelleen, jos näin pääsee käymään.


9 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Ennen vanhaa tärkättiin maidolla verhot ,
kävisköhän vieläkin .Minä meinaan kokeilla ,maito seoksella !

Anonyymi kirjoitti...

aijon kokeilla! <3

Anonyymi kirjoitti...

ihan mahtava tää koko blogi! Rakastan sisustamista ja opiskelija budjetilla tee-se-itse vinkit ovat kultaa! eikä siinä tekeminenkin on kivaa! aijon kokeilla!

Miia kirjoitti...

Kuulostaa aika eksoottiselta, mutta varmaan ihan toimiva keino. Voisihan sitä tosiaan kokeilla. ;)

Miia kirjoitti...

Kiitos. (: Tekeminen on tosiaan kivaa ja oman käden jälkiä on mukava ihailla. Aina ei tietenkään onnistu, mutta ei sekään haittaa.

Anonyymi kirjoitti...

Löysin tän sun kivan blogin ja aattelin kysästä että oletko tärkännyt paperinatua. Mulla on paperinarusta virkattu pyöreäpohjainen laukku jonka ajattelin tärkätä muotoonsa. Luuletko että sokerivesitärkkäys tekisi siitä tarpeeksi tukevan?

Miia kirjoitti...

Kiva kun löysit tänne. :) Paperinarun tärkkäämisestä ei ole kokemusta. Vaikea sanoa näkemättä laukkua.

Löytäisitköhän vastauksen kysymykseesi googlaamalla paperinarupallojen ohjeita? Ne muotoillaan ilmapallon ympärille liiman ja veden (1:1) seoksella. Esim. tästä blogista löytyy hyvä ohje: http://kaikkimitaosaan.blogspot.fi/2011/01/paperinarupallona-luokses-pompin.html.

Taivaanrannanmaalari kirjoitti...

Täältä bongasin sokeritärkin seossuhteen. Kiitos! Mä vedenkeittimellä kiehautin veden ja lisäsin siihen sokerin. Hyvin liukeni kun kotvan sekotti. Liimailen kellotaulun päälle servettejä :)

Miia kirjoitti...

Kiva kuulla, että täältä löytyi hyödyllinen vinkki. Kellotaulusta tulee varmasti hieno. :)

Lähetä kommentti