24.5.12

Pöytäkalenteri ja kännykkäkotelo


Vanhasta mustasta nahkatakista on riittänyt paljon iloa. Siitä riittää materiaalia monenlaiseen tuunaukseen. Tällä kertaa uudistin työpöytää ja sen tavaroita. 

Leikkasin ja ompelin nahkatakin kierrätysnahasta rusetin samalla periaatteella, kuin rusetti-rannekorun. Leikkasin nahasta rusettiin vielä irralliset liehukkeet. Liimasin rusetin ja liehukkeet Erikeeperillä Pöytäkronon kanteen. On olemassa myös nahan liimaamiseen tarkoitettua liimaa, mutta kokeilen nyt ensin, pysyykö rusetti kiinni Erikeeperillä. 

Rusetti peittää kalenterin kannen tekstin ja tekee pöytäkalenterista vähän persoonallisemman. :)


Nahkainen rusetti pöytäkalenterin kannessa


Ompelin nahasta vielä kotelon kännykälle. Piirsin kännykästä kaavan, jonka mukaan leikkasin nahasta kaksi samankokoista kappaletta. Leikkasin reilun kokoiset kappaleet, että kännykän saa nopeasti sujautettua ulos kotelostaan. Jos haluaa kotelosta jämäkämmän, kappaleiden taakse voi laittaa silittämällä liimautuvaa tukikangasta.

Tein nahasta samankokoisen rusetin kuin kalenterin kanteen. Sen jälkeen ompelin kotelon kappaleet kaksoistikkauksilla oikealta puolelta kiinni toisiinsa. Samalla ompelin rusetin reunoistaan sivusaumoihin. 


Ruseteilla somistettu kalenteri ja kännykkäkotelo


Muutama vinkki nahan ompeluun:

  • Nahka on mukava materiaali työstää, koska se ei purkaudu, eikä reunoja tarvitse huolitella. Reunat ja saumanvarat viimeistellään tarvittaessa liimaamalla.
  • Paksua nahkaa ei kannata leikata kaksinkerroin, vaan jokainen kappale erikseen. Nuppineulojen käyttö ei ole suositeltavaa, koska nahkaan tulee reikiä. Nuppineulojen sijaan kiinnittämiseen voi käyttää maalarinteippiä.
  • Ompelukoneeseen kannattaa säätää pidempi pistonpituus, koska jos ompeleita joutuu purkamaan, tiheitä pistoja on vaikeampi purkaa. Tiheistä pistoista tulee nahkaan enemmän reikiä ja vierekkäisistä rei'istä voi tulla isompia reikiä.
  • Nahan ompeluun on olemassa kolmikulmaisia nahkaneuloja. Nahkaneula lävistää nahan tavallista neulaa paremmin. Itse käytin ihan tavallista neulaa ja hyvin ompelu sujui silläkin.  


8 kommenttia :

Tuuli kirjoitti...

Tosi kivan näköiset! Ja hyvä että laitoit nahanompeluvinkkejä, jos satun sitä käsiini saamaan :)

Miia kirjoitti...

Kiitos. :) Toivottavasti pääset pian kokeilemaan, nahkaa on oikeesti kiva ommella.

mehtäemäntä kirjoitti...

tjaaa..nyt enää pitää miettiä mistä sitä nahkaa??ehkäpä raatelen jonkun meidän perheen vanhan nahkatakin tai kengät.. kiitos kivasta vinkistä!

Miia kirjoitti...

Eipä kestä! Toivottavasti löytyy sopivan kokoinen pala nahkaa ja pääset askartelemaan. ;)

pöytäkalenteri -riippuvainen kirjoitti...

Ompa suloinen pöytäkalenteri - kännykkäkotelo yhdistelmä :) Olen aina ollut hulluna tommosiin isoihin rusetteihin. Kumpa minullakin olisi luovuutta ja aikaa/viitseliäisyyttä touhuilla kaikkea tämmöistä..

Miia kirjoitti...

Kiitos. Musta nahka kaipasi mielestäni jotain vähän tyttömäistä ja siitä se ajatus sitten lähti... :)

Tina kirjoitti...

Ei vitsi miten hauska idea! Minulla on juuri uusi pöytäkalenteri haussa vuodelle 2018 ja etsin inspistä :) Tämä on tosi kaunis ja minullapa on vanha vetoketju-rikkoinen nahkatakkikin tuolla kaapin perillä!:) Mukavaa joulua ja kiitos idiksestä :)

Miia kirjoitti...

Yhdestä nahkatakista riittää materiaalia moneen askarteluun. Samalla tulee hyötykäytettyä muuten hukkaan joutuva takki. Eikä maksa maltaita, jos nahka-askartelut eivät ihan onnistukaan niin hyvin kuin oli ajatellut... ;) Kiitos samoin, mukavaa joulua!

Lähetä kommentti