19.5.13

Batiikkivärjäys


Ikeasta saa ostaa edullisesti valkaisematonta puuvillakangasta. Värjäsin kankaan batiikki- eli solmuvärjäystekniikalla. Käytin värjäämiseen Dylon Flamingo Pink -pesukoneväriä, jolla olen aiemmin värjännyt matonkuteita 
Renkaat kankaaseen saadaan, kun siihen sidotaan kumilenkeillä nyyttejä ennen värjäystä. Kumilenkkien alle jäänyt kangas ei värjäydy, kuten muu osa kankaasta. Kun nyytit värjäyksen jälkeen avataan, kankaaseen jää vaaleampia renkaita. 

Huomasin, että jos haluaa selkeästi pohjakankaan väriset renkaat, kannattaa avata nyytit vasta värjäyksen jälkeisen pesun jälkeen. Pesu ilman solmittuja nyyttejä tasoittaa väriä vielä jonkin verran ja renkaat näkyvät haaleampina. 

Kun värjätty kangas oli kuivunut, ompelin ylä- ja alareunan käänteet. Ne voi tietenkin ommella jo ennen värjäämistäkin. Ompelun jälkeen silitin saumat ja kankaan. 

Aion käyttää värjäämääni kangasta verhona tai pöytäliinana. Se sopii hyvin pöytäliinaksi parvekkeen pöydälle tai verhoksi varjostamaan parveketta paahtavalta auringolta. Batiikkivärjätty verho/pöytäliina on tyyliltään rento, joten ei haittaa, vaikka se auringossa kesän aikana vähän haalistuisikin. 
Peace and love! ;)10 kommenttia :

Saga kirjoitti...

Ihana kangas, tosi kaunis väri ja kuviot.

Anonyymi kirjoitti...

Pesitkö kankaan ensin myös ENNEN värjäämistä?

Miia kirjoitti...

Kiitos. :)

Miia kirjoitti...

Pesin kankaan myös ennen värjäämistä. Silloin kangas kastuu reilusti ja kun sen värjää kosteana, värjäystuloksesta tulee tasaisempi.

Olen tavannut puhdistaa pesukoneen (pyörittämällä pesuohjelman) tyhjänä vielä värjäyksen jälkeen. Kun kone on puhdas, sillä pestä taas kaikenvärisiä pyykkejä, eikä tarvitse pelätä, että väri tarttuu. :)

Anonyymi kirjoitti...

Niin arvelinkin. Koska eikös kankaissa ole aina joku pintakäsittely uutena. Kiitos koneenpuhdistusvinkistä!
t. Heidi

Miia kirjoitti...

Kankaissa on uutena jonkinlainen tärkki pinnassa.

Kannattaa varata aikaa värjäämiseen, koska tarvitaan yhteensä neljä pesukertaa. ;)

Viivi kirjoitti...

Pitäisi taas itsekin harrastaa tuota kankaanvärjäystä pitkästä aikaa :) Todella hieno kangas tuli!

Miia kirjoitti...

Kiitos. :) Värjääminen on kivaa puuhaa. Jännittää aina, millainen lopputuloksesta tulee. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Heips. Sinulla on kiva blogi.

Sanoit että kangasta voi käyttää myös verhoksi varjostamaan parveketta paahtavalta auringolta. Miten kiinnittäisit kankaan parvekkeelle?

Miia kirjoitti...

Kiitti, kiva kuulla. :)

Kiinnittäisin kankaan parvekkeen kattoon tai ylemmän parvekkeen pohjaan esim. Ikean Dignitet-verhovaijerilla (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/60075295/). Ripustaisin verhon vaijeriin Riktig-verhonipistimillä (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/80212201/).

Verhovaijeri on kevyt ja helppo kiinnittää poraamalla reiät ruuveille. Parvekkeelle ei kaikissa taloyhtiöissä välttämättä saa kiinnittää järeämpiä kiinnikkeitä tai ripustaa verhojakaan. Kannattaa tarkistaa taloyhtiön säännöistä, mitä omassa taloyhtiössä on asiasta sovittu.

Lähetä kommentti