16.5.13

Lunch bag kernivahakankaasta


Ompelin Finlaysonin Coronna kernivahakankaasta lounaspussin eväille. Tässä on kätevä kuljettaa eväät töihin. :)
Coronna kernivahakangasta oli helppo ommella. Kernivahakangas on aika jäykkää ja nihkeää, koska sen materiaali on 50 % puuvillaa ja 50 % PVC-muovia. Kangas luisti kuitenkin hyvin ompelukoneen paininjalan ja syöttäjän välillä. Jos kangas ei luista, on olemassa teflon paininjalkoja, joita voi käyttää apuna nihkeiden kankaiden ompelussa. Kangaskaupasta saa myös teflontarraa (luistotarraa), josta voi leikata palan ja liimata paininjalan alle. 

Kernivahakankaan ompelussa täytyy muistaa, ettei jo ommeltuja saumoja voi enää purkaa. Ompeleiden reiät jäävät näkyviin purkukohtaan. Kernivahakangas ei purkaudu, joten kankaan reunoja ei tarvitse siksakata.

Kiinnitin lounaspussin reunat toisiinsa painonapeilla. Painonapit pitävät pussin reunat paikoillaan sekä jäykän ja liukkaan pussin kuosissaan. Pussin suu on helpompi taittaa kiinni, kun sen reunat pysyvät paikoillaan.  
 
Innostuin kokeilemaan vahankankaan ompelua luettuani Else Österbergin kirjan Värikästä vahakankaasta, Karisto 2012. Kirjassa on paljon hyviä ideoita mitä kaikkea vahakankaasta voi ommella. Suosittelen! :)

Netistä löytyy useita ohjeita lunch bagin ompelemiseen, löytyvät kun hakee hakusanalla. Ohjeita voi aina myös soveltaa, kuten tein tätä bagia ommellessani.
Edullisia vahakankaita saa ostaa mm. Etolasta ja Jyskiltä. Kivoja vahakankaita myyvät myös mm. Marimekko, Ompelun Ihanuus ja Tampereen vaahtomuovi

Vahakankaat ovat helppohoitoisia likaa ja kosteutta hylkivän pinnoitteensa ansiosta. Kankaan voi puhdistaa pyyhkimällä kostealla. Vahankankaat toimivat hyvin ulkotiloissa ja lapsiperheissä. 


*****


Täältä löytyy vahakankaille omistettu blogi! ;) 


30 kommenttia :

Peipon pesä kirjoitti...

Onkos tää sitä samanlaista vahakangasta mitä käytetään pöytäliinana? Mulla ois paloja mistä oon aatellut tehä ruokalappuja, mut epäilyttää se ompelu ja kestävyys käytössä.

Anu K kirjoitti...

Onpas tyylikäs! Juuri aamulla kun kannoin läpinäkyvässä pussissa eväitä töihin, mietiskelin, että voisi tämänkin jotenkin tyylikkäämmin hoitaa. Olen kade.

-Laura kirjoitti...

Ihana !!!!! Mahtava idea tuo vahakankaan käyttäminen.
Eipä ole tullut pieneen mieleenkään.
Nyt on pakko alkaa askarrella kestokassia kesäpiknikille vahakangaasta.
Sellaista olkahihnallista mallia.

Irmastiina kirjoitti...

Hieno eväspussi!!
Kelpaa tuolla kanniskella eväät töihin ja vaikka retkelle.
Aurinkoista päivää sinulle!

Anonyymi kirjoitti...

Vahakankaita löytyy myös muuten Ikeasta! Ja on hyvää ja edullista kangasta!

Miia kirjoitti...

Joo, sitä samaa. Sellasta "muovimaista" ja jäykkää. Ompelu onnistui hyvin, kestävyydestä en vielä tiedä. Pöytäliinana vahakankaista (niistä, joiden toinen puoli on kuitukangasta) kului aina ensin kulmat puhki ja kuvio sotkeentui niistä kohdista, joissa istuttiin useimmin. Näistä uusista vahakangaslaaduista en tiedä, toivottavasti ovat kehittyneenpiä ja kestävämpiä. Kokeilemallahan se selviää. :)

Miia kirjoitti...

Kiitos. Niitä kaikenkirjavia pusseja minäkin olen töihin kanniskellut. Ei kannata olla kade, oman tällaisen osaa ommella helposti! :)

Miia kirjoitti...

Kannattaa lukea suosittelemani kirja "Värikästä vahakankaasta". Siinä on kivoja ideoita, jotka voi toteuttaa omissa väreissä.

Olkahihnallinen piknik-kassi on hyvä idea, vastaavassa voisi kuljettaa kesällä märkiä uikkareitakin.

Miia kirjoitti...

Kiitos samoin! :) Ihan kiva tuli, vaikka itse sanonkin.

Miia kirjoitti...

Kiitti vinkistä, täytyypä käydä katsomassa valikoimaa. Voisihan sitä innostua vahakankaasta jotain muutakin ompelemaan... :)

Vilhelmiina kirjoitti...

Onpas hyvä idea!! :)

Mummo Kirjoittaa kirjoitti...

Jos tuollaisen saisin,voisin luopua työpaikkalounaasta ja siirtyä eväisiin - hieno!

Miia kirjoitti...

Kiitos. :)

Miia kirjoitti...

Kiitos, lounaspussi on ollut töissä mukanani jo muutamana päivänä. Taitaa olla vaan kuvittelua, mutta kivasta pussista eväät maistuvatkin paremmalta. ;)

Nuukaska Kl kirjoitti...

Hyvä idea ja tyylikäs toteutus. Eikös se kauneus vaikuta makuunkin, puhtauskin on puoliruokaa...

Miia kirjoitti...

Kiitti, kyllä se näin on. :)

Peippo itse kirjoitti...

Pitää testailla minkälaista käyttöä ne kestää.. Sinulle ois tunnustusjuttu mun blogissa.

Miia kirjoitti...

Vau, kiitos tunnustuksesta! :D

Riikka Sisustus-Inredning kirjoitti...

Wow, mikä idea!!

Miia kirjoitti...

Kiitos. :) On osoittautunut ihan käytännölliseksikin, joka päivä olen sen kanssa töissä käynyt. ;)

IMAGE black and white kirjoitti...

Sä olet niin kekseliäs. :)

Miia kirjoitti...

;)

Riikka kirjoitti...

Tosi hyvä idea! Pitää varmaan kokeilla! Suunnittelin että yritän toteuttaa jonkun viileänä pysyvän pussin proteiinipatukan kuljetusta varten, kesällä ne on aina ihan mössöä työpäivän jälkeen :D Oletko tehnyt sellaista jostain materiaalista? :)

Miia kirjoitti...

Kyllä kannattaa, ihan vaikka vaan kokeillakseen millaista kernivahakangasta on ommella. :)

Hyvä idea ommella pieni kylmälaukku eväille kesäksi. En ole koskaan tehnyt, mutta tuli mieleen ne kauppojen pakastealtaisen reunoilla roikkuvat kylmäkassit. Voisikohan niistä ommella pienemmän lunch bagin? Voisi kääntää nurin päin, että tekstit jäävät sisälle? Niitähän voisi säilyttää jääkaapissa, että viilenevät ja pitävät sitten sisältönsä viileänä...Pitäisköhän kokeilla... ;)

-Laura kirjoitti...

Nyt mä sen tein :)
Kiitos inspiraatiosta!

http://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2013/06/vahakangaskassi.html

Miia kirjoitti...

Tuli todella hieno kassi! Ihanan raikkaat värit tossa Siirtolapuutarha-kankaassa! Mahtavaa! :D

Anonyymi kirjoitti...

Minä olen tehnyt paljon vauvan ruokalappuja vaha- ja kernikankaista. Olen siis "kopioinut" Marimekon ruokalapun mallin, josta on ollut näppärä piirtää kaavat. Vanhoihin ruokalappuihin olen toisen lapsen jälkeen vaihtanut tarranauhat ja taas pelittää.

Minulla on siis ruokapöydällä (tai vieressä) aina sellainen kangaskori, jossa useita ruokalappuja. Näin ei tarvitse joka kerran jälkeen pestä ruokalappuja, vaan ne voi viedä kylppäriin, huuhtaista kun ehtii tai vaikka heittää pesukoneeseen.

Samassa kangaskorissa on myös harsoista huoliteltuja (reunat siksakkaamalla) puolikkaita ja neljäsosa-harsoja, joilla on huomattavasti nopeampi ja helpompi pyyhkiä pöytä esim. maidon kaatuessa, kuin talouspaperilla. Ja sama juttu harsojen kanssa, niitä on sen verran paljon, että käytön jälkeen voi heittää suoraan pesukoneeseen, eikä tarvitse pestä käsin mustikkakiisseleitä yms. pois.

Laura kirjoitti...

Ihana! Olenkin ihastellut erilaisia vahakankaita ja miettinyt mitä niistä voisin tehdä. Nykyäänhän valikoima eroaa paljon siitä mitä aiemmin oli;muistan äidin ostaneen aina kukkasellista vahakangasta pöydän suojaksi. Kiitos ideasta!:)

Miia kirjoitti...

Olet keksinyt hyvän idean, miten ruokalappujen käyttöikää pystyy pidentämään pienillä korjauksilla. :)

Näppärää myös, että pestäviä (ei kertakäyttöisiä) harsoja on aina valmiina käden ulottuvilla siellä missä niitä eniten tarvitaan. Lapsiperheessä kun aina sattuu ja tapahtuu... ;)

Miia kirjoitti...

Totta! :) Nämä nykyiset vahakankaat ovat kevyempiä, ohuempia ja notkeampia. Moni muistaa varmasti ne jäykät, nurjalta puolelta "karvaiset", paksut kukikkaat vahakankaat, jotka kuluivat aina puhki pöydän kulmista. :D

Kannattaa lukea postauksessa suosittelemani kirja, siinä on paljon hyviä ideoita, mitä kaikkea vahakankaasta voi tehdä.

Lähetä kommentti