28.5.13

Värjätyistä lakanoista virkattu matto


Värjäsin vanhat valkoiset lakanat tekstiilivärillä pesukoneessa pinkeiksi. Revin värjätyt lakanat matonkuteiksi ja virkkasin kuteista pyöreän maton. Kerroin lakanoiden värjäämisestä jo aiemmin täällä.

 


Vaikka matton on pieni, siihen kului yllättävän paljon kudetta ja värjätty kude loppui kesken. Odottelin seuraavaa inspiraatiota ja että keksin jotain muutakin samalla värillä värjättävää. 

Värjäsin batiikkivärjäystekniikalla Ikeasta ostamani valkoisen lakanakankaan samassa koneessa. Kannattaa värjätä isompi määrä samalla kertaa, yksi väripaketti riittää värjäämään 600 g kangasta.
Sain lisää oikeanlaista materiaalia ja pääsin virkkaamaan kesken jääneen maton valmiiksi. Mallin keksin itse, tällainen siitä sitten tuli. :)    
18 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

kun teet tuosta lakanasta kudetta, niin kuinka leikkaat sen?

Miia kirjoitti...

Leikkasin kuteista n. 1,5 leveitä suikaleita. Leikkaan ensin loven kankaan reunaan, jota pitkin revin kankaan suikaleeksi toiseen reunaan asti. Pyöristin kuteen reunat ja leikkasin uuden loven, jota pitkin revin taas toiseen reunaan asti. Taas reunojen pyöristys leikkaamalla, lovi ja reipas repäisy jne.

Pyöristetyt reunat kannattaa virkatessa asetella niin, etteivät jää törröttämään maton oikealle puolelle. Ne saa kyllä virkatessa piilotettua maton sisälle ja nurjalle puolelle. :)

Irmastiina kirjoitti...

Ihana väri,. Sopii kauniisti kotiisi...:)

Tanni kirjoitti...

Tulipas ihanan pirtsakka! On kyllä hyvä idea - taidanpa napata matkaani.

Peipon pesä kirjoitti...

Hyvä idea ja kaunis matto! Jäikö langanpätkiä hapsuttamaan? Kuvasta ei ainakaan huomaa. Mä käytin mattoon t-paitoja ku aattelin et lakanakankaasta jää töyhöttään pieniä langanpäitä, mut nytpä taidan kokeilla lakanoita. Onpa ainakin nopeampi leikata kuin paidat :DD Montako lakanaa sulla meni ja mikä on maton halkaisija?

Miia kirjoitti...

Kiitos. Antaa vähän väriä muuten mustavalkoharmaaseen sisustukseen. :)

Miia kirjoitti...

Väri on kyllä hyvä ja värjäyksestä tuli tasainen. Idea on vapaasti käytettävissä. :)

Miia kirjoitti...

Virkkasin kuteiden päät maton sisälle ja nurjalle puolelle, eikä langanpäitäkään jäänyt hapsuttamaan pahasti. Revin suurimmat lankasutturat irti jo ennen virkkaamista. Aika siistit reunat kuteisiin kuitenkin jäi, vaikka suikaloinkin ne repimällä. Repiminen on tosiaan nopea tapa saada suorakaiteen muotoinen lakana suikaleiksi. :)

Mattoon meni 4 vauvan/lasten lakanaa ja 2 aikuisten yhden hengen lakanaa. Mattoon on hyvä käyttää pieneksi jääneet lasten lakanat, kun ei niillä oikein muutakaan käyttöä ole.

Maton halkaisijaksi tuli 80 cm. (:

Minna kirjoitti...

Suloinen matto!

Piupau kirjoitti...

Tulipa hieno. Minä yritin kerran virkata ikean lakanasta repimistäni suikaleita mutta siitä tuli ihan kamala paksu hapsuläjä :). Oli ehkä liian paksua kudetta.

Miia kirjoitti...

Kiitos! :)

Miia kirjoitti...

Joskus vaan ei onnistu. :( No, ei se haittaa, pääasia että kokeilee kaikenlaista. Onhan se toisaalta aika koomista aina välillä, kun kattelee itekin jotain omaa "yritelmää". Ei voi kun nauraa! ;)

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Mistä löysit ohjeen ihanaan mattoosi?

Miia kirjoitti...

Heippa! Aloitin maton virkkaamisen Juhannusruusu-maton ohjeella, lopun sävelsin itse omasta päästä. Virkkasin aikaisemmin ohjeen mukaan nämä matot, sivulla myös linkki ohjeeseen.

http://tee-se-itse-sisustusideat.blogspot.fi/2011/10/pyorea-pitsimatto.html

Seikku kirjoitti...

oikein karkkimatto :) niin ihanan herkullinen väri :)

Miia kirjoitti...

Tuli kyllä aika tyttömäinen. ;)

Mari kirjoitti...

Oi kun hieno! :)

Miia kirjoitti...

Kiitos Mari. <3

Lähetä kommentti