7.7.13

Tiikkiviilutetun tv-tason kunnostaminen [osa 1]


Kävin viikonloppuna kotiseudullani maalla. Kun ei ole kiire, voi ajella pikkuteitä, nauttia maisemista ja poiketa aina välillä tauolle. Viiden tunnin ajomatkan varrelle osui monta kivaa kesäkahvilaa ja kirpputoria. Käyttäkää ihmeessä pienyrittäjien tarjoamia palveluja, kun reissaatte kesälomalla. Voittavat mennen tullen isot aakkospaikat. :)

Toin mukanani reissulta tämän tv-tason/lehtitelineen. Taso on peräisin 50- tai 60 -luvulta. Sen runko on mustaksi maalattua metalliputkea. Kansi on ohuella tiikkiviilulla pinnoitettua levyä ja sen koko on 40 x 70 cm.
Tv-taso on muuten hyvässä kunnossa, mutta kannen pinta on mustunut. Se on saanut joskus kosteutta, pintaan on jäänyt renkaita ja viilut irvistävät muutamasta kohtaa.

Vielä en ole päättänyt, mitä kannelle teen. Kansilevyn voisi maalata tai vaihtaa kokonaan uuteen, mutta haluan säilyttää alkuperäisen viilupinnan. 

Lähetin kyselyn Pintanikkareille, millä he suosittelevat tiikkiviilutetun pinnan kunnostamaan. Heillä näyttää olevan paljon tuotteita erilaisiin käyttötarkoituksiin ja osaavat varmasti auttaa valitsemaan oikean tuotteen tällekin materiaalille.
Aion käyttää kunnostettua tasoa yöpöytänä. Sen päälle mahtuu herätyskello, pöytävalaisin ym. tarpeellista tavaraa. Lehtitelineeseen tulee lehdet ja kirjat, joita olen lukemassa. 

Tv-taso sopii myös siirrettäväksi apupöydäksi, sohva- ja sivupöydäksi, levysoittimen tasoksi, eteisen laskutasoksi, kukkapöydäksi jne.  
Kunnostin jo aiemmin samaa tyyliä ja aikakautta edustavan tuolin. Kerroin tuolin uudistamisesta ja verhoilemisesta täällä. Tuoli ja tv-taso sopivat mielestäni hyvin yhteen. :)


26 kommenttia :

Jonna G kirjoitti...

Hieno löytö! Ja varsinkin tuo idea tehdä siitä yöpöytä :) toivottavasti saat ohjeita sen kunnostukseen, niin ettei tasoa välttämättä tarvitsisi uusi kokonaan.

Iina kirjoitti...

Me on tuunattu juuri tuollainen taso. Meillä viilu oli niin huonossa kunnossa, että ainoa vaihtoehto oli tason vaihto. On yksi mun lempparihuonekaluista ja tällä hetkellä mulla juuri yöpöytänä.
http://life-order.blogspot.fi/2012/08/romusta-uusi-poyta.html

Irmastiina kirjoitti...

Vanhemmillani on television alla tuollainen pöytä...:)

-L- kirjoitti...

Hieno! Ihan kuin meillä mummolassa, taitaapa olla edelleen käytössä olohuoneen laskutasona ja lehtitelineenä :)

Hippimamma kirjoitti...

Hyviä ideoita kyllä :) Ja tosi kätsyn näköinen taso/pöytä! :)

Mummo Kirjoittaa kirjoitti...

Heti kun keksit tuon entisöinti-siistimiskeino, julkaisethan sen. Meillä odottaa sama työ ;)

Viivi kirjoitti...

Tulee ihan mummola mieleen tuosta, ihana! <3

Nuukaska Kl kirjoitti...

Tutun näköinen on...hyvä kun saa luettavat talteen, muuten ne vie yöpöydän pinnalta tilan

Miia kirjoitti...

Olisi kyllä hienoa, jos alkuperäisen kannen pystyisi vielä kunnostamaan. Jotenkin tasoon kuuluu tuollainen viilutettu kansi. :)

Miia kirjoitti...

Hyvännäköinen tuli, todella hieno! Kivan kevyt, siirrettävä ja monikäyttöinen kaluste. (:

Miia kirjoitti...

Hyvä että noita on vielä tallessa ja käytössä. Ihan käyttökelpoinen kaluste vielä nykyäänkin. :)

Miia kirjoitti...

Meidänkin mummolassa oli samanlainen. :D Enpä tiedä, onkohan enää tallessa...

Miia kirjoitti...

Kiitos. Toivottavasti saan sen vielä entisöityä. ;)

Miia kirjoitti...

Laitan ohjeet tänne ja samoin kuvat lopputuloksesta. :)

Miia kirjoitti...

Niinpä! ;)

Miia kirjoitti...

Totta. Telineeseen saa laitettua kirjan avoimena niin, että kohta jossa on lukemassa, löytyy aina seuraavalla kerralla helposti. :)

Anonyymi kirjoitti...

Miia, joko TV-pöydän kunnostus on alkanut? Kaipaan jo kuvia:)

Miia kirjoitti...

Heippa, en ole vielä päässyt aloittamaan. Odotan yhä ohjeita, lupasivat Pintanikkareilla ne kyllä antaa, mutta messukiireiden vuoksi eivät nyt ehdi. Kuvia tulossa, kun taso on kunnostettu. :)

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa!! Tuo pöytä on minun isäni keksintö. Isä tilasi rungot joltakin metallipajalta, kannet puuverstaalta. Äiti lakkasi pinnat ja he yhdessä kokosivat ne. Isä myi niitä ympäri suomea huonekaluliikkeisiin 60-luvulla. Minäkin olen sisarusteni kanssa ollut kiinnittämässä noita pyöriä kiinni jalkoihin. :)

Miia kirjoitti...

Onpa kiva kuulla tason taustasta. Ihan mahtavaa! :D

Aina ei tule ajatelleeksi, että idea on lähtöisin joltain, joku on sen toteuttanut ja tuonut markkinoille. Hienoa, että idea on suomalainen ja tasoja on tehty Suomessa.

On jotenkin erityisen hienoa olla kotimaassa tehdyn tuotteen omistaja. Kyllä meilläkin osataan! :)

Anonyymi kirjoitti...

OMG!

Jos tuohon laittaisi vaikka lasilevyn kanneksi, voisi olla jotenkin siedettävä, mutta tuollaisena. Never.

Hätäratkaisuna sitä meiltä kotoa haalittua romua käytettiin päällystämällä rumaksi mennyt tiikkipinta kontaktimuovilla.
Nyt on virattomana virumassa varaston perällä ja sinne jää, kunnes tarvitaan tilaa...

Miia kirjoitti...

Kyllähän tuo tason kansi oli kieltämättä aika OMG! -kunnossa, mutta tältä se näyttää kunnostettuna:

http://tee-se-itse-sisustusideat.blogspot.fi/2013/10/tiikkiviilutetun-tv-tason-kunnostaminen_2792.html

Johanna kirjoitti...

Näitä tehtiin myös paljon koulujen puukäsitöissä :) Näin minulle kertoi vieressä eläkkeellä oleva puukäsityön opettaja, kun kunnostin tällaista mahonkiviillutettua lastulevytasoa :) Ensin vanha lakka pois, hionta, yksi viilupaikkaus ja parin kolon paklaus vahapakkelilla ja sellakka pintaan. Tällainen tuli: https://www.facebook.com/munajakama/photos/pb.553400931472820.-2207520000.1417543693./582863635193216/?type=3&theater

Miia kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Hienosti olet saanut tason kunnostettua, näyttää tosi hyvältä. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hauska huomata, että samoja pöytiä on "kehittäneet" muutkin. Idea on kyllä tuossa tapauksessa kopioitu. Alkuperäistä mallia on kehittänyt eteläpohjalainen metallihuonekalutehdas, joka hitsasi ja maalasi ja valmisti kannetkin samassa yrityksessä. Niitä myytiin ympäri Suomen yli 20000 kappaletta. Kannen väreinä olivat teak- ja mahonki. Viilutuksena. Pinta käsiteltiin lakkaamalla. Työntekijöitä yrityksessä oli kolme veljestä ja palkkatekijöitä 1-6. Yritys teki myös kirjahyllyjä putkirungoilla, seuraintalojen tuoleja ja pöytiä, piirtoheitinpöytiä ja traktoreiden peräkärryjä. Tuotteita on tehty 1963-1978.

Miia kirjoitti...

Ilmeisesti tämän malliset tv-tasot ovat olleet aikanaan suosittuja ja niillä on ollut useita eri valmistajia. :)

Lähetä kommentti