17.9.13

Moderni ristipistotyyny


Ristipistotyöstä tulee helposti ensimmäisenä mieleen villalangalla ommellut ruusukuvioiset koristetyynyt tai Tuhkimo-aiheiset ristipistotaulut. Ristipistoja voi ommella myös raikkaampaan ja modernimpaan tyyliin, kuten näissä kuvissa, joita olen kerännyt inspiraatioksi Pinterestiin.

Idea ompelemaani tatuointikuvioiseen tyynynpäälliseen lähti tästä kuvasta. Kuvion valinta oli helppo, vaikka muitakin vaihtoehtoja kävi mielessä, kuten esimerkiksi nämä:   
 
Tähti
Peace-merkki
Sydän ja tikari (tatuointikuvio)
Pääkallo
Kruunu
Ruusu (tatuointikuvio)
Timantti
Kirjain
Silhuetti
Maatuska
Pitsikuvio
Batman- tai Superman-merkki
Viikset
Jin Jang -merkki
Silmälasit 

Pinterestistä löytyneen kuvan kuvio piti ensin jäljentää ruutupaperille, koska siitä ei ollut olemassa valmista mallia. Kuvio ei ole kovin suuri, joten sen jaksoi kopioida kuvan perusteella, ruutu ruudulta laskemalla.  


Ompelulankana käytin kuusisäikeistä DMC-muliinilankaa. Jaoin kuusisäikeisen langan kahtia ja ompelin pistot kolmella säikeellä. Paksulla langalla ja pitkillä pistoilla ommeltuna kuviosta tuli suurempi ja selkeämpi.   
Antrasiitinharmaa kanvaasityynynpäällinen, johon ristipistokuvion ompelin, on ostettu H&M Home:sta. Saadakseni kohdistettua kuvion keskelle tyynynpäällistä, mittasin päällisen keskikohdan ja merkkasin sen mustalla ristipistolla. Merkitsin keskikohdan myös ruutupaperille piirtämääni mallikuvioon ja aloitin ompelun kuvion keskeltä.   

Ompelu vaati tarkkuutta ja hyvää valaistusta. Monet pistot jouduin purkamaan, kun huomasin niiden olevan eripituisia. Muutama ilta siihen meni, onneksi en valinnut kunnianhimoisempaa ja suurempaa kuviota ommeltavaksi. ;)         

12 kommenttia :

Jenni / Juhlahuuma kirjoitti...

Vau!! Todella hieno!! :)

Kaisa J kirjoitti...

Hahhaa, onpas hauska! Juuri tuolla kuviolla olisi ihana äitienpäivälahjaidea rokkimammalle. Joskus teininä tuli tehtyä paljon ristipistoja, mutta nyt en ole koskenut lankoihin siinä tarkoituksessa vuosikausiin. Varastossa niitä kyllä olisi hyvät valikoimat edelleen. Olenki huomannut että tällaiset modernit ristipistotyöt alkavat olla taas muodikkaita. Kovin muodikkaat tähtikuviot saisi ristipistoilla vähän uutta ulottuvuutta sohvatyynyissä.

Esittelin muuten juuri blogissani yhden epäonnistuneen tee-se-itse projektin ja mietin että kuinkahan usein muut itse tekijät epäonnistuvat projekteissaan. Miten sinulla on, korjaatko/teetkö uudelleen niin monta kertaa että onnistuu vai heitätkö joskus projekteja romukoppaan?

Helena kirjoitti...

Hieno on!
Vinkiksi, jos tyynykankaassa ei ole kovin helposti erottuvia kudelankoja ja tuntuu, että pistot jäävät kovin erimittaisiksi. Pistelyn apuna voi käyttää harvempaa kangasta tai vaikka ihan kanavakangasta. Kangas kiinnitetään tyynynpäälliseen vaikkapa harsimalla ja haluttu kuvio kirjotaan apukankaan läpi tyynykankaaseen. Kun kuvio on valmis, voi apukankaan purkaa lanka langalta pois ja näin kuvio jää itse tyynykankaaseen. Olipas vähän sekavasti selitetty, mutta itse tein näin joskus sarjakuva-aiheisia ristipistokuvia koululaukkuun ;)..

Elli kirjoitti...

Hieno! pitäisi itsekkin kokeilla ristipistoja, on mielessä pyörinyt, mutta en ole löytänyt sopivaa mallia... miksi en tekisi sitä itse? :D

Irmastiina Ruusukummusta kirjoitti...

IHANA!!

Miia kirjoitti...

Kiitos. :)

Miia kirjoitti...

On kyllä hauskaa nähdä, mitä kaikkea perinteisestä poikkeavaa ristipistoilla saa aikaan. Siitähän sitä innostuu sitten itsekin kokeilemaan. :) Pinterestissä menee helposti tunti tai pari ihan huomaamatta, kun lähtee selailemaan. Olen selannut myös hama-helmillä tehtyjä malleja ja kuvioita, samanhan voi tehdä myös ristipistoilla ompelemalla.

Kyllä niitä epäonnistumisiakin tulee, innostus lopahtaa ja työ jää kesken. Tai sitten ei vaan onnistu, vaikka kuinka yrittää. Aloittaessa on tietynlainen mielikuva valmiista työstä, mutta jos lopputulos ei vastaa sitä mitä mielessään näki, ei voi hyväksyä lopputulosta. Omaa työtään kohtaan on kuitenkin aika kriittinen. Joku toinen ei välttämättä huomaa mitään vikaa, mutta kun itse sen aina huomaa... ;)

Toisaalta ei se ole niin tarkkaa, pääasia on, että tekeminen on kivaa ja siitä nauttii. :)

Miia kirjoitti...

Kiitti vinkistä, todella hyvä idea tuo toisen harvemman kankaan käyttäminen! Eipä tullut mieleenkään! :D

Miia kirjoitti...

Kiitos. :) Luultavasti jossain netin syövereissä voisi olla sellainenkin (ilmainen) ohjelma, joka muuttaa kuvan ristipistomalliksi. Pitäisi vaan googlailla ja etsiä. Sillä voisi tehdä malleja omista kuvista. :D

Miia kirjoitti...

Kiitos Irmastiina! (:

j.nnyli kirjoitti...

Itsekin huomasin jonkin aikaa sitten, että olis laatikossa vaikka kuin paljon ristipistolankoja tallessa, kun niitä ennen harrastin :) Jos sitä vaikka innostuis kokeilemaan jotain niillä..

Miia kirjoitti...

Kyllä niistä varmasti jotain kivaa voisi saada aikaan. ;)

Lähetä kommentti