11.3.14

Retrovalaisimet


Saimme yläkerran makuuhuoneen katossa olevat valkoiset spottivalaisimet talon mukana. Kolmen spotin valaisin on Lampukas 22485 ja kaksi yhden spotin valaisinta samaa sarjaa, malliltaan Lampukas 22484. Spottivalaisimet ovat luultavasti 80-luvulta.
Valkoiset spottivalaisimet sopivat mielestäni hyvin puunväriseen paneelikattoon ja toimivat matalassa huonekorkeudessa. Valaisimet ovat kivan retrot, mutta samalla raikkaat valkoisen värinsä ja modernit ajattoman muotoilunsa ansiosta.
Ihastuin vanhoihin kotimaisiin retrovalaisimiin siinä määrin, että yläkerran työhuoneeksi ajateltuun aulan kattoon ilmestyi vastaavanlainen. Kolmen spotin Lampukas 29962 löytyi kierrätyskeskuksesta, toinen samanlainen on hakusessa.
Jo aiemmin olin ostanut huuto.netin kautta mustan Ariksen lattiavalaisimen. 
Olohuoneen kattovalaisin löytyi myös Huuto.net:stä. Pallovalaisimesta ja sen valmistajasta ei löytynyt tarkempaa tietoa, muuta kuin että se on 70-luvulta.
Nämä aiemmin kirpputorilta löytämäni Livalin S-850 -malliset seinään kiinnitettävät metallivalaisimet etsivät vielä paikkaansa. Ne pääsevät ehkä lukulampuiksi sängyn päätyyn.
Retrovalaisimia löytyy hyvään hintaan mm. Tori.fi:stä, Huuto.net:stä, Keltaisesta Pörssistä, kirpputoreilta, kierrätyskeskuksista, huutokaupoista jne. 

Suomessa oli aikanaan useita valaisimia valmistavia yrityksiä. Kotimaisia valaisinmerkkejä ja -valmistajia olivat mm. Aris (Arisuo Oy), Decembre (Salosvalo Oy), Idman, Itsu (Itä-Suomen Sähkö Oy), Lampukas, Lival, Orno (Taidetakomo Orno), Sario (S. Sario & Kumppanit), Valinte, Valos (Valosepät Ky) ja Va-Mä (Valaisin Mäkelä Oy). Nämä ovat hyviä hakusanoja, joita kannattaa käyttää vanhoja retrovalaisimia etsiessä.

- - - - - - -

Retrovalaisinten asentaminen onnistuu kyllä, vaikkakin vaatii vähän enemmän ponnistuksia kuin uusien, koska ne eivät välttämättä ole valmiita sellaisinaan ripustettaviksi. Sähkötöitä, kuten lamppujen asentamista saa tehdä itse. Jos on epävarma taidoistaan, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. 

 Retrovalaisinten muotoilu on jollakin lailla sympaattista ja hauskaa. Ne näyttävät hyvältä vielä tänäkin päivänä. Lisäksi ne ovat aikanaan valmistettu Suomessa, laadukkaita ja käyttökelpoisia vielä vuosikymmeniä kestäneen käytön jälkeenkin.


6 kommenttia :

Irmastiina Ruusukummusta kirjoitti...

Hienoja valaisimia...kaikki!

Outi Krimou kirjoitti...

Ajattomia valaisimia tosiaan, muistan lapsuuden kodista tuollaiset kolmen spotin lamput.

Niina O kirjoitti...

Nyt kun katsoo niin meilläkin näkyy olevan Lampukas, edellisen vuokralaisen jättämä. Taitaa lähteä muiden (omien) valaisimien mukana sitten aikanaan seuraavaan asuntoon. ;)

Miia kirjoitti...

Kiitos, tykkään myös. :)

Miia kirjoitti...

Taisivat olla aika yleisiä aikoinaan, hyvät mahdollisuudet siis löytää näitä kirppareilta. ;)

Miia kirjoitti...

Kannattaa ottaa talteen. ;)

Lähetä kommentti