15.7.14

Kunnostettu jakkara


Löysin kirpputorilta pyöreän keittiöjakkaran. Se oli muuten hyvässä kunnossa, mutta kaipasi siistimistä. Istuinosan maali oli päässyt lohkeilemaan ja puunväriset jalat pinttymään likaisiksi.
Hioin tummanvihreän maalin kokonaan pois, koska halusin maalata jakkaran vaaleammalla värillä. Hioessa tummanvihreän maalin alta paljastui jakkaran alkuperäinen punainen väri. Päätin entisöidä jakkaran sellaiseksi kuin se oli ollut ja maalata istuinosan uudelleen punaiseksi.
 


 
Jakkaran jalat oli käsitelty alunperin lakkaamalla. Hioin hilseilevän lakan pois ja suojasin puupinnalle hiotut jalat alkuperäisestä poiketen öljyämällä.

 Käytin jakkaran maalaamiseen Tikkurilan puolihimmeää Helmi-kalustemaalia ja jalkojen öljyämiseen kylmäpuristettua pellavansiemenöljyä.
Kunnostetusta jakkarasta tuli punaisena pirteä ja se sopii hyvin keittiön väreihin. Se on kevyt ja helppo nostella, kun istuinosassa on reikä. Jakkaralle on käyttöä, kun kurkottelee keittiön yläkaappeihin ja pöydän päässä se toimii myös lisäistuimena.

13 kommenttia :

Irmastiina Ruusukummusta kirjoitti...

Voi miten ihana jakkara...:)

Outi Krimou kirjoitti...

Kivan näköinen tuli ja mikä iloinen yllätys, että alkuperäinen väri olikin punainen. Sopii hienosti teidän keittiöön.

Aarnilintu kirjoitti...

Todella pirteä väripilkku. Ja aivan valtavan paljon hienompi ja siistimpi kuin alkuperäinen. Kokopuisen kalusteen ehostus kannattaa aina, kun sitä voi hioa ja maalata mielin määrin:)

Miia kirjoitti...

Ihan hauska tollanen vähän retro. (:

Miia kirjoitti...

Punainen toimii hyvin. :)

Miia kirjoitti...

Olihan se alunperin aika "rujo", mutta pieni fiksaus auttoi. Olen samaa mieltä, kokopuiset kalusteet ovat käytössä kestäviä, pitkäikäisiä ja niitä voi tosiaan uudistaa yhä uudelleen. :)

Anonyymi kirjoitti...

Onko mitään tietoa, että kenen valmistama tämä kaunis retro-jakkara on? Kauan olen jakkaroista haaveillut ja tämä näyttäisi haaveiden täyttymykseltä. Jos näitä ei enää ole tuotannossa, niin ainakin osaisi kirppispalstoilla huhuilla nimellä. Onnistunut kunnostustyö kyllä!

Miia kirjoitti...

Jakkara on Enso-Gutzeit Osakeyhtiön Lahden tehtaiden keittiökalustetuotantoa:

http://suomenmuseotonline.fi/fi/kohde/Lusto+-+Suomen+Mets%C3%A4museo/V94003%3A10243?pathId=1.42.323.1480.1481.&itemIndex=156

Toivottavasti tästä oli apua. :)

Miia kirjoitti...

Kuvia jakkarasta myös täällä:

http://70-luvulta.blogspot.fi/2010/10/keittio-on-kodin.html

Rosa kirjoitti...

Hei! Minulla on juuri saman tyylinen jakkara työn alla. Saitko hiottua lakkapinnan jaloista kunnolla vai jäikö hiomisen jälkeen puupintaan keltaisempia alueita? Pähkin tässä että miten käsittelen jalat... yritänkö pitää puupinnan jollain käsittelyllä vai maalaanko maalilla. ��

Miia kirjoitti...

Hei, sain hiottua jakkaran jalat aika hyvin. Hioin ensin karkeammalla ja sitten hienommalla hiomapaperilla. Keltaisia alueita ei jäänyt ja vanha lakka irtosi yllättävän hyvin. Samalla jaloista lähti niihin pinttynyt lika ja pahimmat kolhut tasoittuivat.

Mietin ihan samaa, miten käsittelisin jalat. Alunperin jalat olivat puunväriset, joten päätin antaa niiden olla sellaiset. Levitin niille vain vähän öljyä suojaamaan puhtaaksi hiottua pintaa.

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

Heitän vinkiksi tuohon vanhan lakan ja maalin poistoon, siklillä lähtee kovempikin tavara irti. Toisinaan viilaa taas uuden terän ja johan lähtee. Puuentisöinnissä ollut paljon mukana =).

Miia kirjoitti...

Hei, kiitti vinkistä. :) Siklin käyttöä en ole ennen kokeillutkaan, täytyy pitää mielessä tulevia kunnostusprojekteja varten.

Lähetä kommentti