25.11.14

Toilettilaukun ompelu


Tämä on opiskeluun liittyvä tehtävä, suunnittelimme ja toteutimme toilettilaukun. Suunnittelun lisäksi harjoittelimme tässä tehtävässä mm. vetoketjun sekä kulmien ompelua, päälletikkausta ja kappaleiden kohdistamista. 
 Suunnittelemani toilettilaukun mitat: 

- Pituus 25 cm
- Leveys 12 cm
- Korkeus 15 cm


Näillä mitoilla toilettilaukun tekemiseen tarvittiin:

- 20 cm Superman-kangasta (leveys 150 cm)
- Saman verran silitettävää tukikangasta
- 38 cm vetoketju
- Kaavapaperia
- Ompelulankaa
- Ompelukone (ja saumuri)
- Silitysrauta ja -lauta
Tarvittavat kappaleet:
 
- 2 x sivukappale, 15 x 25 cm
-  2 x päällyskappale, 6 x 35 cm
- 1 x pohja, 12 x 45 cm (pohjakappale kannattaa leikata muutama sentti suunniteltua pidemmäksi kappaleiden kohdistamisen helpottamiseksi)
- 2 x lenkki, 6 x 7 cm

 Lisäsin mittoihin saumanvaroiksi 1 cm jokaisen kappaleen reunaan, paitsi vetoketjun viereen tulevien päällyskappaleiden toiseen reunaan 1,5 cm.
Leikkasin kaavapaperista kappaleet saumanvaroineen, piirsin kaavat kankaalle sekä tukikankaalle ja leikkasin kappaleet irti. Silitin tukikankaan kankaasta leikattujen kappaleiden nurjalle puolelle ja huolittelin kappaleiden reunat saumurilla.

Seuraava vaihe oli vetoketjupaininjalan vaihtaminen ja vetoketjun ompelu päällyskappaleiden reunoihin. Sen jälkeen päälletikkaus vetoketjun molemmin puolin pitkillä pistoilla. 

Ompelin lenkit putkiksi (nurjat puolet vastakkain), käänsin ne oikein päin ja ompelin tikkaukset lenkkienkin reunoihin.


 

Merkitsin ja kohdistin kappaleiden keskikohdat. Kiinnitin toisen puolen sivukappaleen alareunan pohjaan sekä yläreunan toiseen päällyskappaleeseen nuppineuloilla. Ompelin kappaleet kiinni toisiinsa. Pyöristin kulmat ommellessa ja leikkasin niihin hakkeja kankaan kääntymisen helpottamiseksi. Jätin kappaleet ompelematta loppuun asti pohjan ja päällyskappaleen yhdistymiskohdissa, jotta kappaleiden kohdistaminen olisi seuraavassa vaiheessa helpompaa. Ompelin toisen puolen samalla tavalla.

Kiinnitin nuppineuloilla lenkit vetoketjun päihin päätysaumojen väliin keskelle. Kohdistin päätysauman kohdilleen ja ompelin pohjan ja päällyskappaleen yhteen. Kappaleiden kohdistus onnistui paremmin, kun pohjakappale oli suunniteltua pidempi. Leikkasin pohjakappaleesta ylimääräiseksi jääneen pituuden pois ja huolittelin reunat.
Toilettilaukun kappaleet oli nyt ommeltu yhteen ja työ melkein valmis. Viimeistelin laukun vielä huolittelemalla sen sisäsaumat uudelleen. Ompelin saumurilla kappaleiden saumanvarat ympäriinsä yhteen. Samalla tuli huoliteltua kulmat, joihin oli leikattu hakit kankaan kääntymistä helpottamaan. 

 Huolittelun jälkeen silitin sivukappaleiden saumanvarat toilettilaukun vetoketjun suuntaan ja ompelin reunoihin tikkaukset.

Tähän toilettilaukkuun ei tullut vuoria, mutta sellaisenkin voi halutessaan vielä ommella.
Tehtävä oli hyödyllinen ja opettavainen. Opin uusia työtapoja ja -tekniikoita, joita en ollut aikaisemmin käyttänyt. Tästä on hyvä lähteä suunnittelemaan ja toteuttamaan vaativampiakin ompelutöitä. :) 

Vink vink! Toilettilaukkuja ehtii vielä ommella joululahjoiksi...


4 kommenttia :

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Tuli kyllä tosi Super toilettilaukku.

Miia kirjoitti...

;)

Elämää Onnenpähkinässä kirjoitti...

Hyvä työohje!

Miia kirjoitti...

Kiitos. :) Opintoihin liittyy työohjeiden kirjoittaminen jokaisesta tekemästämme työstä. Sekin vaatii vähän harjoittelua, kun aina ennen on tullut vaan tehtyä sen kummemmin suunnittelematta...Itse tekeminen on niin mukavaa, ettei malttaisi suunnitella. ;)

Lähetä kommentti