12.12.14

Uusi päällyskangas rottinkirahille


Tori. fi:stä löytämäni vanhan rottinkisen säilytys-/ompelurahin runko oli hyvässä kunnossa, mutta alkuperäisessä päällyskankaassa oli tahroja. Rahista sai kuin uuden vaihtamalla siihen uuden päällyskankaan. Uusi päällyskangas on Ikean Minna-puuvillakangasta.
Rahin kannen alle oli naulattu pyöreä vanerilevy. Irrotin sen varovasti, ettei levy päässyt vääntymään, halkeamaan tai murtumaan.
 Rahin alkuperäinen kangas oli kiinnitetty vanerilevyn alle pienillä nauloilla. Irrotin kankaan, mutta jätin naulat paikoilleen. Kankaan alla ollut vaahtomuovipehmuste oli ehjä ja muutenkin hyvässä kunnossa, joten sitä ei tarvinnut vaihtaa.

Mittasin rahin halkaisijan (44 cm) ja lisäsin reunoihin 8 cm. Leikkasin kankaasta halkaisijaltaan 52 cm kokoisen pyöreän kappaleen ja sekä kaistaleen (8 x 14 cm) kannen avaamista helpottavaa lenkkiä varten.
 Huolittelin kappaleiden reunat saumurilla. Taitoin lenkkiä varten leikkaamani kaitaleen kahtia, ompelin sivun ja käänsin oikein päin. Silitin kappaleet vielä ennen rahin kanteen kiinnittämistä.
Kiinnitin kankaan sekä lenkin rahin vaneriseen kansilevyyn niittipyssyllä. Rahissa ollut vaahtomuovipehmuste jäi kankaan ja vanerilevyn väliin. Se pysyy hyvin paikoillaan ilman liimaa, koska kangas on pingotettu niiteillä napakasti kansilevyn päälle.
Naulasin ensimmäisenä irroittamani pyöreän vanerilevyn uusilla nauloilla takaisin paikoilleen rahin kanteen. Niitit jäivät siististi piiloon levyn alle.
Sen lisäksi, että kannellisen rahin päälle on mukava ojentaa jalat, sen sisällä on runsaasti säilytystilaa. Vanhan rahin voi uudistaa vaihtamalla päällyskankaan sisustukseen sopivaksi.


6 kommenttia :

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Aivan ihana kyllä tuli ja tosiaan, ihan kuin uusi taas. Hyvää viikonloppua!

Anonyymi kirjoitti...

Taas pitää ompelijakisällillä päästä pätemään.. :) Yhden turhan työvaiheen huomasin; huolitteluja ei tarvitse, koska reunahan jää puulevyn alle, eikä ole siellä kulutuksessa jossa voisi rispaantua, ja niitihän pitävät kankaan hyvin paikoillaan. Nimim. myös verhoilun opinnot käynyt
Lopputulos näyttää todella siistiltä, voisipa melkein verhoilijaksi tituuleerata ;)
Tosi mielenkiintoinen blogi tämä, yksi lemppareistani! Innolla odotan aina uutta :)

Miia kirjoitti...

Kiitos. Mukavaa viikonloppua sinnekin. :)

Miia kirjoitti...

Kiva kuulla, että tykkäät blogistani. :)

Totta, huolittelua ei välttämättä tarvita, mutta tein sen silti. Olen kyllä ihan puhtaasti harrastaja, intoa on usein enemmän kuin taitoa. Opin mielelläni lisää ja siksi lähdin alaa opiskelemaan, kun sellainen tilaisuus osui kohdalle. Opintoihin kuuluu myös verhoilua. Vielä ei olla niin pitkällä, mutta etsin jo verhoiltavaksi sopivaa vanhaa tuolia... ;)

Anonyymi kirjoitti...

Ja tosiaan, tulee vain turhan "paksu" kohta jos tekee huolittelun, litteimmin (/nätimmin) sen saisi sitten paikoilleen takaisin kun niittaa vaan mahdollisimman litteästi. :) Tämän opin myös, vaikka itsekin olin kovin tarkka että pitäisi muka kaikki aina huolitella.. Mutta siinä sitä oppii :)

Miia kirjoitti...

Niinpä, tekemällä oppii. :)

Lähetä kommentti