26.4.15

Ikkunan mittaaminen ja kankaan menekin laskeminen laskosverhoja varten


Sisustusalan opinnot ovat edenneet hyvin ja nyt on edessä ensimmäinen näyttötehtävä. Näyttö tämän hetkisestä osaamisesta annetaan suunnittelemalla ja toteuttamalla laskosverho. Näyttöä varten selvitetään "asiakkaan" lähtötilanne ja perustellaan siihen suunniteltu ratkaisu. "Asiakkaalle" suunnitellaan kolme eri vaihtoehtoa, joista hän voi valita mieleisensä toteutettavaksi. Suunnittelen  ja toteutan laskosverhot omaan kotiin, makuuhuoneen samankokoisiin vierekkäisiin ikkunoihin.

Kankaaksi laskosverhoihin valikoitui tukeva mustavalkoharmaa 100 % puuvillaa oleva patjaraitakangas.

Lähtötilanne:

Yläkerrassa sijaitseva makuuhuone on itään päin, suuntaan josta aamuaurinko nousee. Laskosverhojen on tarkoitus pimentää makuuhuonetta ja estää aamuauringon valonsäteiden osuminen suoraan nukkujia kohti. Päivän ajaksi laskosverhon voi nostaa ylös ja huoneeseen tulee valoa sisäilmaa puhdistaville huonekasveille. Ikkunoiden eteen on tarkoitus sisustaa lukunurkkaus, jolloin ikkunoista tuleva luonnonvalo on myös tarpeen.  

Makuuhuone sijaitsee yläkerrassa huoneessa, jonka katto on matala ja sivuilta viisto. Pystyraitainen kangas ohjaa katsetta ja antaa vaikutelman suuremmasta huonekorkeudesta. Ikkunoiden alla on lämpöpatterit, joita ei ole paloturvallisuussyistä järkevää peittää. Laskosverho ei alas laskettunakaan yllä patterien päälle.

Ikkunoissa on verholauta ja sen alla verhokisko. Laskosverhot kiinnitetään verhokiskon alle ikkunoiden yläpuolelle seinään. Laskosverhojen kanssa voidaan käyttää kiskoon verhonipsuilla ripustettavia sivuverhoja.

Ennen itse verhon ompelua tehdään tarkat kirjalliset suunnitelmat ja laskelmat. Tämän näyttöön liittyvän suunnitelmani avulla voitte mitata ja laskea, minkä kokoiset laskosverhot omiin ikkunoihinne tarvitaan ja paljonko niihin varataan kangasta. Seuraavissa postauksissa kerron, kuinka verhot ommellaan, verhomekanismit kiinnitetään ja verhot asennetaan.

Käyttämämme laskosverhomekanismit ym. tarvikkeet ovat ostettavissa koulun kautta irrallaan. Tarvikkeita voi hankkia tarvitsemansa määrän ja esim. tankoja sahata rautasahalla sopivan mittaisiksi. Verhotarvikkeet koululle toimittaa verhotarviketukku Anja Pesola Oy. Valmiita määrämittaisia laskosverhomekanismipakkauksia tarvittavine osineen saa ostaa mm. täältä.


1. Ensin mitataan ikkuna, johon laskosverho tulee. Verhon on tarkoitus peittää ikkunan karmit, joten mitat otetaan karmien ulkoreunoihin asti.  

Laskosverhon leveys:

 Ikkunan leveys karmista karmiin mitattuna on 116 cm. Koska haluan, että laskosverho peittää reilusti karmit, lisään verhon leveyteen 4 cm, 2 cm molemmille reunoille. Laskosverhon leveys on silloin 120 cm. Jos käyttää valmista määrämittaista laskosverhomekanismia, leveyden joutuu pyöristämään lähimpään ylempään leveyteen.

Laskosverhon korkeus: 

Tavallisesti yläreunaan lisätään 5 cm, koska verho on tapana kiinnittää 5 cm yläkarmin yläpuolelle. Ikkunan korkeus tässä tapauksessa on 126 cm ja sen yläreuna karmin ulkoreunasta verholaudan alle jäävään palkkiin 6 cm. Aion kiinnittää laskosverhokiskon kiinni palkin alareunaan, jolloin lisään verhon pituuteen 6 cm. Haluan verhon peittävän reunalistan ikkunan alareunassa ja lisään verhon pituuteen vielä 2 cm:n, jolloin laskosverhon korkeudeksi tulee 126 + 6 + 2 = 134 cm

2. Seuraavaksi lasketaan, kuinka paljon kangasta tämän 120 x 134 cm kokoisen laskosverhon tekemiseen tarvitaan.

Kankaan menekki, leveys:

 Laskosverhon leveys lasketaan lisäämällä ikkunan leveyteen n. 20 cm. Pystyraitaisen kankaan raidat kohdistetaan niin, että verhon sivureuna päättyy kummassakin reunassa samaan raitaan ja verhosta tulee symmetrinen. Käännösvaroiksi tulee 6 cm ja saumanvaroiksi 3 cm kumpaankin reunaan. Lisään leveyteen myös 2 cm ylimääräistä "venymisvaraa". Ikkunan leveys 116 cm + 20 cm = 136 cm.    


Kankaan menekki, korkeus:

Verhon korkeuteen lisätään käänteitä ja kujia varten kangasta seuraavalla tavalla.


- Yläreunaan lisätään 2 cm kääntövaraa. Käytän 2 cm leveää tarranauhaa, jolloin käänne on tarranauhan levyinen.


- Jokaiselle verhon poikittaiselle kujaan pujotettavalle verhoa kannattelevalle lasikuitupuikolle varataan lisää pituutta 2 cm. Verhooni tulee 4 kujaa 4:lle puikolle, jolloin lisään pituuteen yhteensä 8 cm. Puikot tulevat verhoon poikkipäin 30 cm välein.


- Alareunan käännettä varten varataan 15 cm (puolet laskosten korkeudesta) + saumanvaroihin 2,5 cm + 3,5 cm ylimääräistä kangasta.

Yhteensä 150 cm leveää kangasta tarvitaan siis 134 + 2 + 8 + 15 + 2,5 + 3,5 cm = 165 cm


--------------------

Kangasta ostaessa kannattaa aina huomioida kankaan kutistuminen, kuvioiden kohdistaminen sekä suorat leikkaussaumat ja ostaa varmuuden vuoksi muutama 10 cm enemmän kuin mitä on mitannut tarvitsevansa. 4 kommenttia :

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Ihana kangas. Nyt aloinkin sitten odotella miltä verhot näyttävät valmiina.
Mukavaa sunnuntaita!

Miia kirjoitti...

Kiitos. (: Verhojen ompelu edistyy ihan mukavasti, kuvia tulossa kun saan ne valmiiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo tuoli... Se on niin makee, etten toista ole nähnyt. Upea!

Miia kirjoitti...

Kiitos! :) Tuolista ja sen päällisestä löytyy lisää juttua täältä:

http://tee-se-itse-sisustusideat.blogspot.fi/2015/03/nojatuolille-huppu.html

Lähetä kommentti