8.4.15

Istuintyynyt korituoleihin


Vaikka nyt keväällä kaupoissa onkin laajat valikoimat erilaisia istuintyynyjä, ompelin sellaiset itse. Kangas on Ikean Minna 100 % puuvillakangas. Täytteenä käytin ohutta vanulevyä ja 3,5 cm paksua vaahtomuovilevyä. 

Vetoketjujen ansiosta istuintyynyjen päälliset ovat irrotettavissa pesua varten. Kankaan väriset vetoketjut löytyivät Eurokankaasta.


Istuintyynyjen ompelu vaatii jonkin verran ompelukokemusta, mutta ei ole mahdotonta aloittelijallekaan. Kun on kerran tehnyt kaavan ja ommellut sillä yhdet, samalla kaavalla voi tehdä myöhemmin toiset erityyliset.
 Näitä istuintyynyjä ei kiinnitetä tuoleihin. Kiinnitystä varten tyynyihin voi ommella selkänojan taakse solmittavat nauhat tai tarranauhalenkit.
Aloitin istuintyynyjen tekemisen piirtämällä korituolin istuinosan kokoisen ja muotoisen kaavan.   
Piirsin kaavan kuitukankaalle korituolin istuinosan muotoja seuraamalla. Kun sain toisen reunan mielestäni oikean muotoiseksi, taitoin kuitukankaan ja piirsin toisen reunan samanlaiseksi.
Valmiin kaavan avulla oli helppo piirtää ja leikata sopivan kokoiset kappaleet kankaasta sekä vanu- ja vaahtomuovilevyistä.
Kankaisten kappakaitaleiden leveydeksi mittasin 2,5 cm. Lisäsin molemmille puolille 1 cm saumanvaraa, jolloin kankaasta leikattavan kaitaleen leveydeksi tuli 4,5 cm. Vaahtomuovilevyn paksuus on 3,5 cm, mutta koska halusin päällisistä napakasti istuvat, vähensin kapan leveydestä sentin. Vaahtomuovi joustaa ja mahtuu kyllä päällisten sisälle, vaikka ne ovatkin sitä hieman pienemmät.

Kappakaitaleet kannattaa leikata liiankin pitkiksi. Yli jäävä kangas on helppo leikata pois, kun kappakaitale on ommeltu lähes renkaaksi istuinkappaleen reunaan. Kappakaitaleen pituutta on vaikea arvioida, siksi kannattaa mielummin varata kangasta liikaa kuin liian vähän.

Yhteen istuintyynyyn tarvitaan 2 istuinkappaletta, 1 ylipitkä kappakaitale ja 2 vetoketjun sivuille tulevaa vetoketjukappakaitaletta.
Ompelujärjestys:

- Vetoketjut vetoketjukappakaitaleisiin
- Vetoketjukappakaitaleen toinen pää kappakaitaleeseen
- Kapan reuna istuinkappaleeseen (ei vielä loppuun asti) 
- Kappakaitaleet toisesta päästä yhteen renkaaksi, yli jäävä kangas leikataan pois
- Kapan reuna päälliskappaleeseen (nyt vasta loppuun asti)
- Toinen istuinkappale kappakaitaleeseen


Täytteen istuintyynyille tein liimaamalla vanulevyt kangasliimalla vaahtomuovikappaleiden päälle. Samalla tavalla tein vaahtomuovista ja vanusta täytteet tilkkutyynyjä varten. Tilkkutyynyjä varten halusin paksumman täytteen ja liimasin kaksi vaahtomuovilevystä leikattua kappaletta päällekkäin. 
Päällinen istuu paremmin pehmusteiden päällä, kun sen saumat kääntää kappojen suuntaan. Saumanvarat voi ommella päällisen oikealta puolelta päälletikkauksella kappojen reunoihin, että ne pysyvät käytössä paikoillaan.
 Ompelin samasta Ikean Minna-puuvillakankaasta aiemmin työtuolille hupun ja päällystin sillä kuvassa näkyvän rottinkirahin. Pirteän värinen kangas piristää aula-/työtilan muuten tummaa värimaailmaa.


10 kommenttia :

Saga / Niittykulma kirjoitti...

Tosi kivat pehmusteet. Juuri mietin pehmusteiden tekemistä räsymatoista pihakalusteille.

Miia kirjoitti...

Hyvä idea! Minä taas olen katsellut vanhoja raanuja sillä silmällä, niistäkin voisi tehdä pehmusteita tai lattiatyynyjä... ;)

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Todella napakan näköiset istuintyynyt. Pitää muotonsa varmasti todella hyvin. Kaunis ja pirteä värikin.

Väkertäjä kirjoitti...

Taas niin siistiä jälkeä :)
Natsaa hienosti ikkunaverhoihin.

Kara Melli kirjoitti...

Ihanan pirtsakat tyynyt ja ihan uusi ilme tuoleille;) tykkään!

Miia kirjoitti...

Toivotaan, että ovat pitkäikäiset ja kestävät käyttöä. :)

Miia kirjoitti...

Verhokangas löytyi ensin, siitä tuo pinkki väri on levinnyt muuallekin. ;)

Miia kirjoitti...

Kiitos, olen itsekin tyytyväinen lopputulokseen. :) Kaava on tallessa, sillä noita voi ommella lisää, kun taas haluaa vaihtaa värejä ja ilmettä.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, ei liity varsinaisesti tähän postaukseen, mutta sinä kun olet paljon tehnyt trikoo-/ontelokuteesta pitsimattoja, niin osaisitko kertoa miten niiden käy pesussa. Itselläni on ontelokuteesta tehty matto, joka kaipaisi pesua, ja mietin että mahtaako kutistua/menettää muotonsa konepesussa?

Miia kirjoitti...

Hei, ontelokuteesta virkatun maton voi pestä pesukoneessa. Hyvin tehty (päätelty) matto ei purkaudu konepesussa. Olen pessyt valkoisia mattoja 60:ssä ja mustia 40:ssä asteessa. Pesun jälkeen matto kannattaa venyttää muotoonsa. Varsinkin maton reunoja voi vähän vääntää nurjalle, koska niillä on taipumus kääntyä "kuprulle" oikealle puolelle.

Lähetä kommentti