18.4.15

Istutusalueen pohjustaminen puutarhajätteellä


Viime kesänä nikkaroituihin kompostikehikoihin kasattu puutarhajäte on saanut muhia talven yli. Kompostiin kerättiin ja pienittiin viime kesän aikana tontilta kaadettujen puiden ja pensaiden oksat sekä juurakot, haravoidut lehdet jne. Eivät ehtineet muuttua vielä mullaksi, mutta käyttökelpoista täytemaata niistä sai jo maatumisen tässä vaiheessa.




Tyhjensin molemmat kompostikehikot ja levitin puutarhajätteen pihan kulmaan tulevan istutusalueen pohjaksi. Alueella kasvoi aiemmin laajalle levinnyt viitapihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolio), jonka poistin juurineen viime kesänä. 

Pihlaja-angervo on sitkeä ja vaikeasti hävitettävä kasvi. Yritän tukahduttaa sen kasvua levittämällä alueelle puutarhajätekerroksen päälle juuriestematon. Juurimatto on lämpökäsitelty kovaksi, joten sen läpi ei pitäisi sitkeimpienkään versojen ja juurien päästä tunkeutumaan. Ohje juurimaton asentamiseen löytyy täältä.




Juuriestematon päälle tulee paksu kerros multaa. Multapussit odottelevat jo tuolla seinän vieressä levittämistä. Puhkaisen juurimattoon reiät ja kaivan kuopat istutettaville kasveille. Viimeiseksi kerroksesi mullan päälle tulee kuorikate. Puutarhajäte saa jatkaa maatumistaan kerrosten alla.

Alueelle on tarkoitus istuttaa erilaisia havupuita ja -pensaita. Ne menestyvät hyvin ravinteikkaassa, happamassa ja kosteassa maaperässä. Erikokoisista, -muotoisista ja -värisistä havupuista ja -pensaista saa kivan istutusryhmän, joka antaa näkösuojaa naapuriin. Havupuut ja -pensaat ovat vihreitä myös talvella, joten ne näyttävät hyvältä kaikkina vuodenaikoina.


6 comments :

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Havukasvit on ainoita, mitä osaan pitää pihalla elossa :)
Jatkuisipa hyvät säät niin pääsisi tuota minipihaakin laittamaan.

Miia kirjoitti...

Pihatöihin tekee mieli kyllä heti, kun lumet sulavat. Tällaiselle aloittelevalle "puutarhurille" sopivat hyvin juuri helppohoitoiset kasvit. Toivottavasti saan ne sitten pysymään hengissä... :)

Väkertäjä kirjoitti...

Varmasti tulee hyvä pohja!
Juurimatosta en tiennyt mitään kun perustin itse pari vuotta sitten vastaavan viheralueen. Hävitettiin iso tuoksuvatukka pusikko pois, kaivettiin reilusti, uutta maata tilalle, tukevaa katekangasta ja vielä pinnalle istutusten jälkeen karkeaa kivituhkaa. Jostakin reunamilta olen pari vatukan alkua repinyt pois, joten vielä kaikki hyvin :D
Ensi kerralla turvaudun varmasti tähän mattoon, jahka vastaavaa aluetta tulee tehtyä.

Miia kirjoitti...

Kiitos kannustuksesta, sitä tällainen aloitteleva puutarhuri tarvitsee. :) Kiva kuulla, että työ on tuottanut tulosta ja vatukat pysyneet poissa.

Anonyymi kirjoitti...

Maire i. K: Miksi laitoitte puutarhakompostia juurimaton alle eikä päälle? Luulisi, että juuret ja rikkaruohot luikertelee juurimattoon tehtyjen reikien kautta kasvumultaan?!

Anonyymi kirjoitti...

Puhkaisin juuriestemattoon n. 40 cm aukot istutettujen puiden ja pensaiden kohdalle. Muuten matto jäi alueelle ehjänä ja yhtenäisenä pintamullan alle. Ilmeisesti saatiin revittyä juurakot maasta niin hyvin, ettei angervo puskenut enää pintaan edes juurimattoon leikatuista aukoista. Jos angervon taimia olisi aukkoihin ilmaantunut, ne olisi ollut helpompi kitkeä pieneltä alueelta heti pois.

Puutarhakomposti ei ollut levitettäessä kompostoitunut vielä mullaksi. Sen oli tarkoitus olla lähinnä maantäyteainesta, että loivasti viettävä kivikkoinen istutusalue saatiin tasoitettua.

Juuriestematto oli alun perinkin tarkoitus poistaa myöhemmin, koska en halunnut jättää maahan sinne kuulumatonta muovia. Juurimatto tukahdutti juurakot muutaman vuoden aikana, joten se teki sen mitä siltä odotettiinkin. Matto oli helpompi kaivaa lapiolla ylös, kun sen päällä ei ollut liian paksua multakerrosta.

Tasoittelin juurimaton alla olleen, silloin jo maatuneen puutarhakompostin ja juurimaton päällä olleen puutarhamullan. Lopuksi viimeistelin istutusalueen levittämällä multakerrosten päälle kuorikatetta. Istutusalueesta tuli oikein kiva, eikä viitapihlaja-angervo enää päässyt levittäytymään alueelle, siitäkin huolimatta, että sitä jäi vielä kasvamaan naapurin puolelle alueen viereen. Angervon leviämistä on nyt helpompi pitää silmällä ja kitkeä taimet jo pieninä pois, jos niitä alkaa ilmestyä. Ongelma syntyy siinä vaiheessa, kun angervo on päässyt rauhassa useiden vuosien aikana valtaamaan alueen, kuten tässä oli päässyt aiemmin käymään.

Lähetä kommentti