6.4.15

Vaahtomuovitäytteiset tilkkutyynyt kankaasta ja nahasta


Sain opiskelukaverilta levyn pakkausmateriaalina käytettyä vaahtomuovia, käytin sitä täytteenä kahdessa tilkuista ompelemassani koristetyynyssä. Toinen tyyny on ommeltu nahka- ja toinen kangastilkuista. Kangastilkut ovat jämäpaloja aikaisemmista ompelutöistäni ja nahkatilkut kirpputorilta askartelumateriaaliksi ostetuista nahkatakeista.
Aloitin piirtämällä kuitukankaasta pyöreän kaavan ison tarjottimen (halkaisija 36 cm) avulla. Piirsin vaahtomuoviin kaavan ääriviivat tussilla ja leikkasin viivoja pitkin saksilla. 3,5 cm paksun vaahtomuovin leikkaaminen onnistui hyvin saksillakin. Siistin ja pyöristin leikkuureunan vielä leikkaamisen jälkeen. Jos haluaa ostaa ja leikkauttaa vaahtomuovia levystä haluamaansa kokoon ja muotoon, se onnistuu Tampereella Tampereen Vaahtomuovi Oy:ssä.
Saksilla leikatun reunan epätasaisuus ei haitannut, koska vaahtomuovipalojen päälle tuli kerros ohutta levyvanua. Koska vanun on tarkoitus mennä vaahtomuovikappaleiden reunojen yli, lisäsin kappaleiden reunoihin 3,5 cm (vaahtomuovilevyn paksuus). Sen lisäksi, että vanu toimii lisäpehmusteena ja pehmentää vaahtomuovin reunoja, sen suojaa päälliskangasta vaahtomuovin kangasta kuluttavalta hankaukselta. 
Liimasin pyöreät vaahtomuovikappaleet yhteen kangasliimalla. Kahdesta yhteen liimatusta 3,5 cm paksusta levystä tuli 7 cm paksu täyte yhdelle tyynylle. Samalla liimalla liimasin vanulevyt vaahtomuovikappaleiden päälle. 
Jaoin pyöreän kaavan kahdeksaan yhtä suureen kiilamaiseen osaan. Kaavan avulla sain piirrettyä ja leikattua yhteensä 32 kappaletta, 16 nahasta ja 16 kangastilkuista neljää kahdeksasta kappaleesta ommeltavaa päällisosaa varten.
Piirsin ja leikkasin tyynyjen kappakappaleet (päälliskappaleiden väliin tuleva kaitale) 1 cm pienemmiksi kuin kappojen todellinen paksuus. Tämä siksi, että kun kappa on vaahtomuovin todellista paksuutta pienempi, päällinen istuu napakasti joustavan vaahtomuovin päällä. 1 cm saumanvarojen kanssa kappakappaleen korkeudeksi tuli 8 cm.
Ommeltuani kappaleet yhteen, pujotin vanulla päällystetyn vaahtomuovin tyynyn sisälle omppelematta jättämästäni aukosta. Saadakseni päälliskankaan istumaan siististi vaahtomuovitäytteen päällä, asettelin sen saumanvarat kääntymään kapan suuntaan. Saumanvarat voi kiinnittää paikoilleen ompelemalla kapan puolelle reunatikkaukset. 

Viimeistelin tyynyt ompelemalla täyttöaukot kiinni ja nahalla päällystetyt kantanapit vahvalla karhulangalla tyynyjen keskelle. Nappeja päällystetään asiakkaan kankaalla mm. Merletossa Tampereella.

    

12 kommenttia :

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Tuli kyllä todella hieno ja varsin näyttävä tyyny ♡

Jani / Kaikki paketissa kirjoitti...

Kaunis lopputulos :)

Miia kirjoitti...

Kiitos Outi. :)

Miia kirjoitti...

Olen itsekin aika tyytyväinen molempiin. Nahasta ja kankaasta samalla kaavalla ommetuina tyynyistä tuli ihan eri tyyliset. :)

Jenna | mehtämiehen muusa kirjoitti...

Ihana tuo nahkatyyny! :)

Jadezza kirjoitti...

Todella siisti!

Kara Melli kirjoitti...

toosi kivan näköiset:)

Miia kirjoitti...

Kiitos. :) Lisäämällä vaahtomuovikerroksia, samalla idealla voisi tehdä pienen pyöreän rahin/pallin.

Miia kirjoitti...

Kiitti! (:

Miia kirjoitti...

Kiitos. :) Tuli käytettyä ylimääräisiksi jääneet kangas- ja nahkatilkut ja tehtyä niistä jotain käyttökelpoista kotiin.

Karlina kirjoitti...

Wau!!!

Ps. Blogissani on jälleen uusi arvonta

Miia kirjoitti...

;)

Lähetä kommentti