25.5.15

Tiilillä rajattu mansikkapaikka koivun juurelle


Sain kuningasidean selailtuani nettiä hakusanoilla "tree rings" ja "brick garden".

Meillä on takapihalla suuri paksurunkoinen koivu, jonka vieressä on joskus ollut vanha pihasauna. Sauna alle on ladottu vanhoja punatiiliä ja niillä on päällystetty myös saunalle johtanut polku. Tiilet ovat jääneet maahan, kun sauna on purettu. Vaikka alue on tontin aurinkoisin, se on ollut vailla käyttöä ja kasvanut rehevää rikkaruohoa.

Irrotin osittain jo murentuneet tiilet maasta ja rakensin parhaiten säilyneistä koivun ympärille metsä-/ahomansikkamaan.
Rakennelmani on väliaikainen ja helposti purettava. Koivun taakse tontin kulmaan on tarkoitus rakentaa jossain vaiheessa puuvaja. Viimeistään silloin tiilirakennelma on tiellä ja se joudutaan purkamaan.  
  Lähdin latomaan tiiliä koivun ympärille ja yritin saada niistä ympyrän. Täydellistä ympyrää en silmämääräisesti saanut aikaan, mutta riittävän lähelle kuitenkin. Koivun ympärillä on isoja kiviä, jotka piti ottaa huomioon. Samoin se, että maa viettää lievästi ja on epätasainen.

Osan ensimmäisestä tiilikerroksesta kaivoin maahan. Seuraavan kerroksen ladoin limittäin edellisen kerroksen tiilien päälle. Koivulla ei ollut pintajuuria, joita olisin pintamaata kaivamalla saattanut vahingossa vioittaa.
Jos vastaavaan urakkaan ryhtyy ja haluaa pitkäikäisen (roudankestävän) tiilirakennelman, kannattaa pohjatyöt tehdä hyvin. Tiilten ladonta on helpompaa, kun pohjalla on soraa ja maa on tasoitettu sekä tampattu tiiviiksi. Tiilet voi myös muurata kiinni toisiinsa. 
Sen lisäksi, että ahomansikka tuottaa marjoja, se leviää nopeasti ja toimii maanpeitekasvina. Taimia voi ostaa taimimyymälöistä tai siirtää luonnosta.

Istutin metsämansikan rönsyt läpimäräksi kastellun sanomalehden päälle levittämääni puutarhamultaan. Ennen maatumistaan sanomalehti pitää taimet kosteina ja rikkaruohot poissa. Ohut kerros multaa siksi, että koivu saattaa "tukehtua", jos sen rungon tyven ja maan päällisen juuriston peittää maanpintaa nostamalla. 
Ahomansikat ovat vähään tyytyväisiä ja menestyvät kuivassa ja vähäravinteisessakin maassa. Ainakin näin väitetään. Pian nähdään, lähtevätkö rönsyt juurtumaan, viihtyvätkö uudessa paikassa ja saadaanko omasta pihasta tänä kesänä mansikoita.


2 kommenttia :

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Tulipa siistin näköinen. Ihanaa kun pystyit käyttämään vanhoja tiiliä hyödyksi uuden rakentamiseen.

Miia kirjoitti...

Kiitos. (: Oli mukavaa tehdä välillä jotain itselle uutta, jota ei ollut aiemmin kokeillut. Pitää miettiä, keksisikö jäljelle jääneistä tiilistä rakentaa vielä jotain muuta...

Lähetä kommentti