17.5.15

Työtuolin uusi pehmustettu päällinen


Yläkerran aulassa on kaksi työpistettä. Toisen työtaso on korkeampi ja sen ääressä voi työskennellä myös seisten. Työtuolillakin on ollut käyttöä, koska sen istuinosan kangas oli päässyt vähän "kulahtamaan". Uudistin tuolin vaihtamalla sen istuinosaan uudet pehmusteet sekä päällyskankaan. 
Kangas on kirpputorilta ostettu kierrätyskangas, harmaameleerattua 100 % villaa. Sen pitäisi kestää kulutusta ja sopia hyvin verhoilukankaaksi.
Istuinosa oli kiinnitetty tuolin runkoon kulmaraudoilla ja ruuveilla. Aloitin purkuhommat irrottamalla istuinosan ja repimällä vanerisen pohjan ja vaahtomuovin päälle nidotun vanhan kankaan niitteineen.

Vanha vaahtomuovipehmuste oli mennyt huonoksi ja murentunut reunoista. Irrotin huonokuntoisen vaahtomuovin, piirsin vanerisen pohjan mukaan kaavan, leikkasin vaahtomuovista kaavan avulla uuden pehmusteen ja liimasin sen vaneriin.
Leikkasin vanulevystä istuinosaa suuremman kappaleen ja liimasin sen vanerin ja vaahtomuovin päälle tekstiililiimalla. Vanulevy vaahtomuovin päällä suojaa vaahtomuovia ja päällyskangasta hankaamasta toisiaan rikki. Vanu taitellaan kulmiin siististi ja tasaisesti. Ylimääräisen vanun voi leikata pois. 

Nidoin vanulevyn vaneriin muutamasta kohdasta niittipyssyllä, sinkilä- eli nitojapistoolilla. Tällä kertaa käytin ihan muovista versiota paineilmalla toimivan sijaan. Ihmeen hyvin silläkin saa kankaan kiinnitettyä rungon puuosiin, vaikka vähän "rimpula" onkin. 
Lopuksi leikkasin kankaasta istuinosan kaavan reunoja n. 5 cm suuremman kappaleen ja nidoin sen kiinni istuinosan vaneriin vanu- ja vaahtomuovikerrosten päälle. Kun uusi pehmustettu päällinen oli valmis, ruuvasin sen takaisin tuolin runkoon.

 Uudistettu tuoli on taas siisti ja kestää käyttöä. Pehmustetun päällisen uusiminen oli helppoa ja nopeaa, eikä siihen tarvittu kovin ammattimaisia työkalujakaan. Kun tuolin pehmusteet avaa, näkee miten ja missä järjestyksessä ne ovat runkoon kiinnitetty. Kuluneet osat vaihdetaan vastaaviin uusiin, käyttökelpoiset osat käytetään uudelleen ja kootaan samoin kuin ne ovat alun perin tuolissa olleet.


4 kommenttia :

Anis kirjoitti...

Hieno tuli ja muitakin kivoja juttuja blogissasi. Täällä myös tuunausjuttu askon koulutuolista ja muitakin tekeleitä; http://pikkukankaalasta.blogspot.fi/

Miia kirjoitti...

Kiitos, kiva kun osuit tänne. Kävin kurkkimassa blogiasi, koulutuolista tuli tosi hieno. :)

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Hienolta taas näyttää.

Miia kirjoitti...

Kiitti. ;) Tämä oli erilainen tuolin verhoilutyö, koska että tällä kertaa vaihdoin istuinosaan myös pehmusteet. Aikaisemmissa verhoilutöissäni vanhat pehmusteet ovat olleet hyvässä kunnossa ja ne on voinut käyttää uudelleen. Satuin saamaan levyn pakkausmateriaalina käytettyä vaahtomuovia opiskelukaveriltani ja siitä onkin nyt sitten riittänyt materiaalia jo moneen työhön. :)

Lähetä kommentti