29.7.15

Lakatun pinnan hiominen ja ulkona maalaaminen


Jos lakatun puukalusteen haluaa vahata, öljytä tai petsata, kova lakka olisi saatava irrotettua puun pinnasta ennen uutta pintakäsittelyä. Maalaamista varten lakkapinta pitäisi ainakin saada rikottua ja karhennettua, että maali tarttuisi siihen paremmin.



Olen odottanut sopivaa hetkeä ja inspiraatiota mäntyisten pienkalusteiden hiomisen ja maalaamisen aloittamiseen. Vanhojen kalusteiden kova lakkapinta saattaa olla tiukassa ja lakan hiominen käsin työlästä. Siinä syy, miksi urakkaan ei ole tullut tartuttua aiemmin.



Sain käyttööni SKIL 8100 Tornado Multi Stripper -pystyhiomakoneen. Laite on tarkoitettu kiinteiden pystysuorien puu-, metalli-, kivi- ja betonirakenteiden maalinpoistoon, hiontaan sekä kiillottamiseen. Kokeilin sähkökäyttöistä hiomakonetta pienkalusteiden hiomiseen.



  Pystyhiomakoneessa on liitäntä pölynimuria varten. Sisätiloissa työskentely onnistuu, koska hiomapölyn saa ohjattua suoraan pölynimuriin. Ulkona hiottaessa pölynimuria ei tarvita. Hiomakoneen saa liitettyä verkkovirtaan ulkokäyttöön tarkoitetulla pitkällä jatkojohdolla.


Ennen varsinaisen kalusteen hiomisen aloittamista kannattaa lukea laitteen käyttöohjeet huolellisesti, "ottaa tuntumaa" ja harjoitella hiomalaitteen käyttöä, jos ei ole sellaista aikaisemmin käyttänyt. Sopiva työasento ja tukeva ote löytyvät kokeilemalla.



Hiottavat kalusteet kannattaa kiinnittää hyvin, etteivät ne pääse heilumaan hiomisen aikana. Laitteessa on yllättävän paljon tehoa ja sen hallitsemisen harjoitteluun kannattaa käyttää vähän aikaa. Myös johdon asentoa kannattaa pitää silmällä, ettei se työn tohinassa pyörähdä vinhasti pyörivän kiinnityslautasen ja laitteen väliin.


Irrotin puisten Askon Isabella -laatikostojen jalat ja laatikoiden vetimet ennen hiontaa, penkin hioin sellaisenaan. Suurempia pintoja on helpompi hioa kuin pieniä, joissa on erilaisia osia väisteltävänä.



Hioin puupinnat ensin karkeammalla hiomapaperilla ja sen jälkeen ohuemmalla. Hionnan jälkeen puhdistin hiontapölyn hiotulta pinnalta pakkauksen sisältämällä kiillotusvillalla. Pakkaus sisältää hiomapaperin ja kiillotusvillan lisäksi kantolaukun sekä karkeammille ja kovemmille pinnoille tarkoitetun puhdistuslaikan.


Koska aikomukseni oli maalata puiset laatikostot sekä penkki, hioin lakkapinnan kevyesti rikki. Muita käsittelyjä varten lakkapinta täytyisi saada hiottua kokonaan pois.



Käsittelin laatikostot ensin valkoisella tartuntamaalilla. Tartuntamaali auttaa varsinaista pintamaalia kiinnittymään paremmin. Valkoisella maalattaessa tartuntamaali toimii samalla alusmaalina ja maalatusta pinnasta tulee tasaisempi jo parilla maalikerroksella. Valkoinen maali ei ole kovin peittävää ja varsinkin oksien kohdat peittääkseen sitä saattaa joutua levittämään useamman kerroksen.

Maalasin laatikostot sekä penkin kalustemaalilla kahteen kertaan. Musta väri on valkoista peittävämpää, maalasin penkin ilman alusmaalia.



 Aurinkoisella säällä ulkona maalattaessa varjoinen paikka on paras paikka työskennellä. Suorassa auringon paisteessa maali kuivuu liian nopeasti ja saattaa kupruilla kuivuessaan. Jos tuoreeseen maalipintaan lentää roskia tai ötököitä, ne voi hioa maalin kuivuttua pois ja maalata uudelleen.



Nykyään maalit ovat lähes hajuttomia ja niillä voi hyvin maalata sisätiloissakin. Ulkona maalattaessa mahdolliset maalin hajut haihtuvat nopeasti. 

Jos vastamaalattuja kalusteita ei ole mahdollista siirtää katon alle kuivumaan, kannattaa seurata säätiedotuksia sateen varalta. 



Ensimmäisen maalikerroksen kuivuttua tein välihionnan. Hioin kevyesti valumat, maaliin tarttuneet roskat ja ötökät. Samalla maalipinta karheni ja seuraava maalikerros tarttui paremmin edellisen päälle.

Seuraavan maalikerroksen kuivuttua kiinnitin laatikostoihin niistä irrottamani jalat ja vetimet. Jos haluaa samalla muuttaa laatikostojen ilmettä, jalat ja vetimet voi vaihtaa erityylisiin.  Valkoisen maalipinnan voi myös viimeistellä hiomalla maalipinnan mattapintaiseksi ja kulmat kuluneiksi "shabby chic" -tyyliin.


* * * * * * *


SKIL Tornado Multi Stripper -pystyhiomakone oli hyvä apu kalusteiden lakkapintojen hionnassa. Hiomakoneelle on varmasti käyttöä jatkossakin erilaisissa tee-se-itse -projekteissa. Maalipintojen hiomisen lisäksi sitä voi käyttää mm. liiman ja ruosteen poistoon. Järeä laite on mielestäni parhaimmillaan isojen, kiinteiden, pystysuorien pintojen ja karkeiden materiaalien hiomisessa.    

Käykääpä kurkkaamassa myös SKIL:in sponsoroimaa Harrastajan remonttivinkit -sivustoa. Sieltä löytyy paljon näppäriä ohjeita ja vinkkejä sekä pienempiä tee-se-itse-projekteja että isompia remontteja itse tekeville.


4 comments :

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Siistin näköistä jälkeä. Mulla on haaveissa ollut joku pieni hiomakone, tuossa sun laitteessa taitaa olla vähän enemmän poweria.

Miia kirjoitti...

Kiitti, tuli ihan hyvät kyllä. :) Ehkä tuo laite oli vähän liiankin järeä pienkalusteiden hiomiseen... Kannattaa valita laite sen mukaan, mihin sitä aikoo käyttää ja millaiselle on tarvetta jatkossakin. Harrastajan remonttivinkit -sivustolta (http://www.harrastajanremonttivinkit.fi/ty%C3%B6kalun-k%C3%A4ytt%C3%B6tapa) löytyy hyvin tietoa, millainen laite mihinkin työhön parhaiten soveltuu. :)

Petra kirjoitti...

Johan on kätevä vehje! Hei tyhmä kysyy, minkä merkkistä tartuntamaalia käytit prokkiksessa ja tärkein, mistä sitä saa? Papan aikoinaan ootraama Aallon sohvapöytä (iik!) melkoisesti jo kasvojenkohotuksen tarpeessa. Nyt ei auta tuttua tutumpi spraymaalikerros.

Miia kirjoitti...

Tartuntapohjamaali, jota käytin on Teknoksen Futura Aqua 3 (http://www.ac.teknos.fi/?pageid=H3876). Sitä saa ostaa rautakaupoista ja myös Prismoista, joissa on maaleja myynnissä. Tsemppiä pöytäprojektiin, kyllä siitä varmasti hyvä tulee, kun malttaa tehdä pohjatyöt hyvin. :)

Lähetä kommentti