17.8.15

Kalkkimaalilla maalattu ruokailuryhmä


Olohuoneessa oleva punaruskea kirsikan värinen ruokailuryhmä toi vahvasti mieleen 90-luvun, eikä oikein istunut nykyiseen sisustukseen. Se on hyväkuntoinen, umpipuuta ja ollut varmasti arvokas aikanaan. Ruokailuryhmän vaihtaminen paremmin sopivaan ei olisi ollut kannattavaa, koska vastaava uusi olisi luultavasti maksanut maltaita. Eikä ole kovin järkevää (saati ekologista) vaihtaa hyväkuntoisia vanhoja huonekaluja uusiin heikompilaatuisiin. 

Olin päällystänyt ruokailuryhmän tuolien istuinosat uudelleen ja piilotellut pöydän kiiltävää pintaa virkatun pitsisen pöytäliinan alla. Näillä mentiin jonkin aikaa, mutta koska maalasin ruokailuryhmän vieressä olevan tupakaapin kalkkimaalilla ja maalia jäi jonkin verran jäljelle, rohkenin kokeilla sitä myös tuolien ja pöydän maalaamiseen. Samalla maalilla maalaamalla ruokailuryhmä ja kaappi sopisivat paremmin yhteenkin.


Kaapin maalaamiseen käyttämäni Jeanne D'Arc Living Vintage Paint -kalkkimaali oli väriltään Soft Linen. Jäljelle jäänyt maali riitti kahden tuolin maalaamiseen kahteen kertaan. Lisää maalia hankkiessani keksin maalata tuolit eri sävyisiksi. Seuraavat kaksi tuolia maalasin vaalean harmaiksi sävyllä Stone Grey. Pöydän sekä seuraavat kaksi tuolia maalasin valkoisiksi sävyllä Natural White. Maalasin sekä tuolit että pöydän kolmeen kertaan, että kirsikan väri peittyi vaalean maalin alle, eikä enää kuultanut läpi. 

Kalkkimaali tarttui hyvin kiiltävään, ehkä lakattuun pintaan, vaikka en hionutkaan kalusteita ennen maalin levittämistä. Lopuksi levitin maalin päälle kirkkaan antiikkivahakerroksen jolla olin viimeistellyt aiemmin tupakaapinkin

Nähtäväksi jää, miten kalkkimaali kestää kulutusta ja käyttöä. Toisaalta ei haittaa, vaikka maali kuluu käytössä, silloin kalusteet näyttävät elämää nähneiltä ja vanhoita.

Neutraaleilla sävyillä maalattu ruokailuryhmä ei enää ole niin hallitseva kokonsa eikä värinsä puolesta ja sulautuu muuhun sisustukseen paremmin. Neutraaleihin sävyihin on helpompi yhdistää myös muita värejä. 

Ruokailuryhmän tuolien ei tarvitse välttämättä olla samanlaisia. Löysin sivuston, jolta löytyy esimerkkejä ja ideoita, kuinka monella eri tavalla ruokailuryhmän tuoleja voi sekoittaa ja yhdistää.


6 kommenttia :

Annakreeta / Kopallinen inspiraatiota kirjoitti...

Hyvä idea käyttää eri sävyjä, tuollaiset maltilliset sävyerot on kyllä minun mieleen :) Tosi kivan näköinen nyt. Ja inspiroiva linkki erilaisista yhdistelmistä!

...Vielä täytyy kyllä sanoa, vaikka asiahan ei minulle kuulu, jos sulla jäi noita maaleja, niin sinuna minä maalaisin vielä tupakaapin nupit jollain eri värillä, kuin millä kaappi itse :) Vois olla kivan näköinen.

Miia kirjoitti...

Olohuoneen eriparisista kalusteista muodostui mielenkiintoisemman näköinen kokonaisuus samalla maalilla, mutta eri sävyillä maalattuina, sellainen "liukuvärjätyn oloinen" yhdistelmä. :)

Kiitos vinkistä! Hyvä idea maalata tupakaapin nupit eri värisiksi, ei tullut itselle mieleenkään. Täytyypä miettiä, minkä väriset nupit siihen parhaiten sopisi...

Petra kirjoitti...

Oh, ihanan raikkaan näköinen ruokailutila :)

Miia kirjoitti...

Maalaaminen muutti kyllä ruokailuryhmän ilmettä todella paljon. :)

Anne Mustonen kirjoitti...

Nyt kun maalamisesta on kulunut aikaa, haluaisin tietää miten maali on toiminut? Saako puhdistettua hyvin? Miten siistinä pinta on pysynyt?

Miia kirjoitti...

Maalattu pinta on huokoinen, pöly ja lika tarttuvat siihen aika tiukasti. Pöydällä on ollut aina liina, sen ansiosta pöydän kansilevy on pysynyt siistinä ja puhtaana. Olen myös pyyhkinyt tahrat tuoreeltaan.

Valkoinen tuoli ja pöydän jalat ovat saaneet osumia imurin suulakkeesta, niihin on jäänyt tummia jälkiä (kolhuja). Muuten olen ollut tyytyväinen maalattuun pintaan.

Siinä vaiheessa kun pintoja ei enää saa pyyhkimällä siisteiksi, maalaan pöydän ja tuolit uudelleen samoilla sävyillä, kokonaan tai paikkaamalla. Kulumista ja käytön jälkiä ei voi estää ja vaaleissa pinnoissa ne näkyvät selvemmin.

Kalkkimaali on pysynyt hyvin alkuperäisessä lakatussa pinnassa. Vaikka kolhuja on tullut maali ei ole lähtenyt irtoamaan tai hilseilemään mistään kohtaa.

Lähetä kommentti