6.3.16

Ompelukoneen huppu ja alusta huovasta


Ompeluinspiraation iskiessä on mukavaa, kun ompelukone on käyttövalmiina työpöydällä. Tulevia ompeluprojekteja odottava kone tarvitsee kuitenkin jonkinlaista suojaa huonepölyltä. Harva ompelukone on myöskään niin hieno sisustuselementti, että sitä olisi kiva katsella...

Ompelukoneelle on siis hyvä ommella huppu. Erilaisia huppumalleja löytyy netistä esim. hakusanoilla sewing maskine cover. Valmiita malleja selatessa voi keksiä ihan oman idean, toteutustavan ja materiaalin tai sitten näkemästään ideasta voi soveltaa oman näköisen version.

 Olen ihastunut huovan ompeluun, koska se on niin helppo. Reunoja ei tarvitse huolitella, ne voi vaikka vain kääntää ja liimata. Kokeilin, miten huopa soveltuu ompelukoneen hupuksi ja tällainen siitä sitten tuli:

Hupun suunnittelu alkaa oman ompelukoneen mittaamisesta. Kaavat piirretään mittojen mukaan. Halusin tästä hupusta kupumaisen, kuten vanhojen ompelukoneiden puiset suojukset. Että huppu pysyisi paremmin muodossaan, ompelin sivuihin tereet huovasta ja muovipillistä.

Huolittelin alareunan ompelemalla siihen erillisen huopanauhan. Käänsin nauhan nurjalle puolelle ja liimasin tekstiililiimalla nurjalle puolelle, jolloin reunaa ei tarvinnut ommella. Kiinnitin kulmiin liiman kuivumisen ajaksi paperiklipsit puristamaan paksummat kulmat paikoilleen.
Hupun suunnitteluun saa käyttää mielikuvitusta. Siihen voi ommella taskuja ompelutarvikkeille, aukon kahvan kohdalle jne. Huppu voi olla vanutikattu, päädyt ja sivut eri kankaasta, tilkkutyönä toteutettu, röyhelöhelmainen jne. Tästä hupusta tuli pelkistetty, koristeiksi tuli rintanappi ja hakaneula.  
Ompelin samalla ompelukoneelle pehmustetun alustan samasta 100 % polyesterihuovasta kuin hupunkin. Koneen pakkauksessa oli jo valmiina alustaksi tarkoitettu vaahtomuovipala. Vanhan koneen alkuperäinen vaahtomuovi oli jo kulunut käytössä, mutta yhä ehjä ja käyttökelpoinen. 

Ompelin vaahtomuovipalan kahden huopapalan väliin. Tikkasin ensin huopapalat yhteen 0,75 cm (paininjalan reunan mukaan) etäisyydeltä reunasta kappaleiden ympäri. Sen jälkeen ompelin alustaan vielä muutamia koristetikkauksia.

Alustan voi ommella edestä hieman pidemmäksi niin, että se ulottuu työpöydän reunan yli. Alustan ompelijan puoleiseen reunaan voi ommella taskuja ompelutarvikkeita varten. Erilaisia malleja löytyy netistä hakusanoilla sewing machine mat.


2 kommenttia :

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Aivan ihanan näköinen huppu. Kiva tuossa huovassa on, että siihen saa kivasti kiinni suoraan vaikka neulojakin ja se näyttää kivemmalta kuin normaali kangas.
Ihana kerta kaikkiaan.

Miia kirjoitti...

Kiitos! :) Huopa on tosiaan ihana materiaali, olen kovasti ihastunut siihen.

Lähetä kommentti