30.7.16

Laudoista nikkaroitu säilytyslaatikko/penkki parvekkeelle


Koska en löytänyt parvekkeelle sopivan kokoista puista säilytyslaatikkoa grillaustarvikkeille, nikkaroin sellaisen itse.
Alun perin ajatuksena oli hankkia käytetty puinen säilytysarkku ja tuunata siitä sopiva. Näin jälkeenpäin ajatellen oli oikeastaan hyvä, ettei sopivaa löytynyt ja tuli kokeiltua, onnistuisiko säilytyslaatikon nikkaroiminen.

Malli puulaatikolle löytyi omasta takaa. Suunnittelin ja mittailin säilytysarkun halkolaatikkona toimivan vanhan pakkauslaatikon mukaan. Apua arkun rakenteen suunnitteluun löytyi googlaamalla ja mm. täältä.

   


Kun suunnitelma oli valmis ja tarvittava lautamäärä tiedossa, kävin ostamassa 70 mm leveää kuusilautaa. Sahasin laudat puutavaraliikkeessä sopivan mittaisiksi. Sen verran suunnitelma ja mittaukset menivät pieleen, että laatikon päiden tukipuut jouduin nikkaroimaan leveämmästä laudasta.

Maalasin laudat kertaalleen ennen kuin aloitin säilytysarkun kokoamisen. Tämä siksi, että jos ja kun puu ajan myötä elää, laatikon liitoksista ei tule esiin maalaamatonta puupintaa. Puu on materiaali joka elää jonkin verran ilmankosteuden ja vuodenaikojen mukaan.
Kokosin arkun laudoista naulaamalla. Laudat voi kiinnittää toisiinsa myös ruuvaamalla. Lautojen kiinnityspintoihin voi laittaa puuliimaa, jolloin ne kiinnittyvät paremmin toisiinsa.
Ensin naulasin säilytyslaatikon päädyt. Sen jälkeen päädyt oli helppo kiinnittää toisiinsa sivulaudoilla. Jätin lautojen väliin raot, että arkusta tulee ilmava, eikä se kerää sisäänsä kosteutta. Laatikon on tarkoitus olla parvekkeella ympäri vuoden.
Seuraavaksi naulasin päätyihin tukinaulojen väliin lyhyet vaakalaudat, joiden varaan taas naulasin arkun keskimmäiset pohjalaudat.
Kannen laudat naulasin kahden lyhyen poikittaislaudan avulla yhteen.
Lopuksi naulasin laatikon päihin poikittaiset kantokahvat. Maalasin valmiin säilytysarkun vielä kertaalleen mustalla kalustemaalilla. Samalla maalilla maalasin myös kesäkeittiöksi tuunaamani ruokapöydän.
Metalliset saranat ja lukkosalpa löytyivät Biltemasta. Mittasin niille oikeat paikat ja ruuvasin mukana olleilla ruuveilla kiinni. Huopatassut vielä pohjaan, ettei laatikko naarmuta parvekkeen lattiaa.

  


40 cm kapea ja 70 cm pitkä säilytyslaatikko toimii kapealla parvekkeella grillihiilten ja -brikettien sekä sytytysnesteen säilytyspaikkana. Se sopii myös varaistuimeksi korkeutensa (50 cm) puolesta.

Arkun nikkaroiminen ei ollut vaikeaa, haastavinta oli sen suunnittelu. Oli hankalaa hahmottaa, kuinka paljon ja minkä mittaisia lautoja tarvitaan. Toisaalta taas jämälaudoilla saa paikattua sen, mikä suunnitteluvaiheessa jäi huomioimatta.

Puisia laatikoita voisi nikkaroida myös kierrätyslaudasta ja jättää pinta käsittelemättä. Tulisi varmasti aika rouheita säilytysarkkuja! 


4 kommenttia :

Eija kirjoitti...

Hieno on. Parveke näyttää todella viihtyisältä ja myös toimivalta.

Miia kirjoitti...

Onnistunut projekti omastakin mielestäni. :)

Aurinkokujalla kirjoitti...

Hyvä tuli ja kaksi käyttötarkoitusta.
Osallistu Riviera Maisonin pyyhe arvontaan mun blogissa.

Miia kirjoitti...

:)

Lähetä kommentti