3.3.19

Lämmin tilkkupeitto villakankaista


Nappityynyjen ompelusta jäljelle jääneistä villakangastilkuista sai sommiteltua vielä lämpimän talvisen tilkkupeiton. Varsin hyvän kokoinen peitto (129 x 179 cm) tästä tulikin, vaikka jämäpaloista onkin koottu.

Rento ja klassinen tilkkupeitto sopii hyvin yhteen jo olemassa olevien villakankaisten sisustustyynyjen kanssa ja lämmittää varmasti kylminä talvi-iltoina. Siihen on mukava kääriytyä vaikka kirjaa lukemaan tai sarjoja tuijottamaan.

 Toivottavasti alla olevista ohjeista ja kuvista on apua, kun alat koota omaa tilkkupeittoasi.


Yritin käyttää erikokoiset kangaspalat mahdollisimman tarkkaan hyödyksi. Leikkasin tilkkuja niin paljon kuin mihin kankaat riittivät ja suunnittelin peiton koon sen mukaan.

Isommista kangaspaloista sain kokoon 35 kpl 18 x 18 cm tilkkuja (sis. 1 cm saumanvarat). Jäljelle jääneistä pienemmistä paloista tuli 140 kpl 10 x 10 cm tilkkuja.



Tilkkutyö on sommiteltu niin, että isompi ja pienempi neljän tilkun tilkkuruutu vuorottelevat. Kukonaskelkuvioista villakangasta oli eniten, joten käytin sitä jokaisessa neljän tilkun ruudussa. Myös puolet isommista tilkuista on kukonaskelkuvioista kangasta.

Idea tilkkujen sommittelussa oli, ettei kahta samaa kangasta olevaa tilkkua tule missään kohtaa vierekkäin ja että kukonaskelkuvioisten ja isojen yksiväristen tilkkujen järjestys toistuu tietyllä tavalla. Muuten tilkkujen järjestyksellä ei ollut niin väliä.



Huolittelin helposti purkautuvista kankaista leikatut tilkut saumurilla ennen varsinaisen ompelun aloittamista. Koska kankaat ovat paksuja, ompelin tilkut yhteen paininjalan etäisyydeltä reunasta 1 cm sijaan. Pienemmällä sv:lla (0,75 cm) saumoista ei tullut liian paksuja. Valmiin tilkkutyön koko oli 115 x 165 cm. 

Ompelun nopeuttamiseksi ja helpottamiseksi tilkut kannattaa ommella yhteen "sarjatyönä" riveittäin. Jotta paksujen kankaiden saumat asettuvat hyvin paikoilleen, jokainen ommeltu sauma kannattaa taittaa ja silittää haluttuun suuntaan heti ompelun jälkeen.


Tilkkutyön taakse taustakankaaksi hankin 150 x 200 cm kokoisen palan harmaata vakosamettia. Mittailin ja mallailin tilkkutyötä taustakankaan päällä. Laskin kuinka leveään reunaan saan taustakankaan riittämään. Päädyin kääntämään taustakangasta 7 cm verran 2cm saumanvaroilla tilkkutyön päälle.



Koska taustakangasta käännetään 7 cm, sen kulmiin piirretään 7 x 7 cm apuneliöt kuvan mukaisesti. Kankaan kahdelle reunalle jätetään 2 cm saumanvarat. 

Oikeanpuoleinen kahden neliön halki piirretty viiva on se, jota pitkin ommellaan. Viereistä 2 cm päässä olevaa viivaa pitkin leikataan ylimääräinen kangas pois kun kulma on ommeltu.


Käännä ja neulaa kulma ompeluviivaa pitkin.



Aloita ja päätä ommel 2 cm päähän reunoista apuneliöiden kulmista.



Leikkaa ylimääräinen kangas kulmasta ja käännä oikein päin. Kulmaan jää 2 cm saumanvarat, jotka käännetään nurjalle kun tilkkutyö ja taustakangas neulataan yhteen.



Asettele taustakangas ja tilkkutyö päällekkäin. Suoristaminen on helpompaa, jos kankaat saa levitettyä suoraksi esim. isolle pöydälle tai lattialle.



Käänsin ja neulasin taustakankaan reunat 7 cm tilkkutyön oikealle puolelle 2 cm sv:illa. Käänteen mittaamiseen käy mittanauha, viivain, mittaliisa tai sitten kuvan metallinen ompelumitta.


Taustakankaan reuna ommellaan läheltä reunaa. Tarkista, että tilkkutyön reuna jää varmasti taustakankaan alle joka kohdasta. Jos tuntuu että ompelu on hankalaa, kannattaa kankaat harsia ensin yhteen ja ommella harsintapistojen päältä. Kun kankaat on ommeltu yhteen, harsintapistot ratkotaan pois.



Tähän tilkkupeittoon ei tullut väliin levyvanua, koska kankaat ovat paksuja ja lämpimiä. En myöskään lähtenyt tikkaamaan paksuja kankaita yhteen, vaan solmin ne tilkkujen kulmista muutamasta kohtaa puuvillalangalla. Valitsin kohdat niin, että solmujen alle piilottui ne saumat, jotka eivät osuneet ihan täsmälleen kulmittain.




Tilkkupeiton ompelu vie aikaa ja vaatii jonkin verran aikaisempaa ompelukokemusta. Isot neliönmalliset tilkut ovat kuitenkin helppoja ommella, kun ne leikkaa täsmälleen samankokoisiksi. Tilkkupeitto onnistuu aloittelijaltakin, kun kankaiden väliin ei laita vanulevyä ja tikkaamisen sijaan yhdistää kankaat solmimalla.

2 comments :

Taina kirjoitti...

Voi kuinka kaunis lopputulos! Täytyypä pistää ohje mieleen, tällainen olisi hauska vielä joskus toteuttaa!
Aurinkoista maaliskuuta sinne! :)

Miia kirjoitti...

Kiitos. <3 Ohje löytyy täältä, kun idea löytyy ja inspiraatio iskee. ;) Samoin aurinkoista maaliskuuta!

Lähetä kommentti