5.12.21

Kalkkimaalin päälle kalustemaalia


Kalkkimaalilla pystyy maalaamaan melkein mitä tahansa pintaa poistamatta alla olevaa käsittelyä. Se sopii siis maalattavaksi kalustemaalin päälle, mutta siitä ei ollut varmaa tietoa, voiko kalkkimaalin päälle maalata kalustemaalilla.

Olin maalannut tämän emännänkaapin jo kahteen eri kertaan, ensin kalustemaalilla ja sitten päälle kalkkimaalilla. Alkuperäisen maalin olin hionut pois ennen ensimmäistä maalausta. 

Koska tiesin, että käyttämäni kalkkimaali sekä kalustemaali olivat vesiohenteisia, uskalsin lähteä kokeilemaan kolmatta maalikerrosta vesiohenteisella kalustemaalilla.



Kalkkimaalin pinnassa oli kalustevaha. Ehkä juuri vahan ansiosta kalkkimaalipinta oli hyvässä kunnossa. Hioin vahatun pinnan kevyesti ennen maalaamista. Samalla irtosi myös huokoiseen kalkkimaalipintaan kiinnittynyt lika. Maali kuin maali tarttuu paremmin karhennettuun, puhtaaseen pintaan.




Maalasin tupakaapin kahteen kertaan vesiohenteisella Helmi-kalustemaalilla. Käytin maalaamiseen sivellintä. Siveltimen jäljet näkyvät maalipinnassa, vaikka hioin maalatun pinnan ensimmäisen maalauskerran jälkeen. Kauempaa katsottuna siveltimen jäljet eivät näy. Käsin maalatussa pinnassa käden jälki saakin näkyä.




Maalatun kaapin väri ei ehkä tule kuvissa esille ihan sellaisena kuin se oikeasti on, mutta väri on Tikkurilan värikartan V447 Serpentiini. Aiemmin emännänkaappi oli vaaleanharmaa. Harmaa peittyi kahdella maalauskerralla kalustemaalin alle. Värit ovat sävyiltään lähellä toisiaan ja suurin piirtein yhtä vaaleita.

Jos tumman sävyn päälle haluaa vaaleampaa, kannattaa pinta maalata ensin valkoisella tartuntapohjamaalilla. Silloin tumma sävy ei kuulla vaalean läpi.


Kuva: Tikkurila

Kalustemaali tarttui hyvin kalkkimaalilla maalattuun pintaan ja levittyi hyvin. Jos siveltimen jälkiä ei lasketa, maalatusta pinnasta tuli tasainen. Maalit eivät reagoineet toisiinsa mitenkään, joten kokeilu onnistui.

Puolihimmeä kalustemaali on kiiltävämpää (ja kestävämpää) kuin kalkkimaali. Sen pinta hylkii paremmin likaa ja on helpompi puhdistaa pyyhkimällä. Toisaalta harmaassa kalkkimaalilla maalatussa pinnassa lika ei niinkään näkynyt.




Maalasin tupakaapin sisällä. Maali kuivui nopeasti ja oli hajutonta. Lattian suojasin sanomalehdillä, paperin ylittäneet maaliroiskeet pyyhin pois tuoreeltaan.

Kaiken kaikkiaan kaapin maalaamiseen kului muutama päivä. Maalin piti antaa kuivua ennen seuraavaa maalikerrosta. Hionnasta tuli jonkin verran pölyä. Hiomapöly kannattaa pyyhkiä ja imuroida heti pois, ettei se leviä ympäriinsä.



Kun kaappi oli maalattu, tapetoin sen taakse jäävän seinän kaapin väriin sopivalla tapetilla. Tapetti on Midbecin Apelviken Anemone, väri 33000. Maali ja tapetti muuttivat tilan ilmettä todella paljon. Tila näyttää nyt kodikkaammalta ja raikkaammalta, kaappi ja seinä kuin uusilta. Kokeilu oli onnistunut kaikin puolin.


4 comments :

Mrs Caveman kirjoitti...

Mahtavan näköinen! Tuon tyyppinen emännänkaappi odottaa minulla nyt ensi kesään asti sivurakennuksessa. Toivottavasti mulla on kesällä aikaa ryhtyä sitä käsittelemään.

Miia kirjoitti...

Kiitos. Kiva että näitä tällaisia vanhoja kaappeja on yhä olemassa ja kunnostettavassa kunnossa. Olen varma, että kaapistasi tulee hieno. :)

Anonyymi kirjoitti...

hieno. minun ukkoni oli tehokas ja hioi vanhan keittiökaapin ovet pyörivällä porakoneen hiomapaperilla.tuli niin kauhea että nyt kaappi on savuna taivaalla.liian tehokas ukko,käsikoneet ei kelpaa.paras yrittää tehdä itse.

Miia kirjoitti...

Voi eiiiii...! Joskus vähempikin tehokkuus on ihan riittävä... ;)

Lähetä kommentti