3.7.24

Taskullinen nuppineulatyyny ja paininjalan matot


Pienet, mutta sitäkin tärkeämmät ompeluvälineet, on hyvä olla käden ulottuvilla silloin, kun niitä tarvitaan. Välineet löytyvät helpommin, kun niille on olemassa oma paikka. Taskullisen neulatyynyn ulkoreunalla oleviin taskuihin mahtuu mm. ratkoja, mittanauha, ompelukoneneulojen kotelo, langanpujotin, hakaneuloja ja kangasklipsejä.

Taskullinen nuppineulatyynyn ompelu onnistuu aloittelijaltakin. Sen ompeluun tarvitaan puuvillakangastilkkuja, täytevanua ja 2 kantanappia.

Tämä neulatyyny on täytetty kokonaan vanulla, mutta jos siitä haluaa painavamman, pohjalle (vanukerroksen alle) voi laittaa esim. kuivatuilla herneillä tai riisinjyvillä täytetyn erillisen, pohjan muotoisen kangaspussin. Painavampaa neulatyynyä voi käyttää kaavoja piirrettäessä kaavapainona.



Kangastilkuista leikataan 1 pohjakappale ja 1 kansikappale, halkaisija molemmissa 13 cm. Lisäksi tarvitaan 1 reunakappale 9 x 40 cm ja 1 taskukappale 10 x 40 cm. Kappaleiden mitat sisältävät tarvittavat (1 cm) saumanvarat.

Näillä mitoilla valmiin neulatyynyn halkaisija on 11 cm, ympärysmitta 38 cm, korkeus 7 cm ja taskun korkeus 4 cm. Neulatyynyn ympäri ulottuva tasku on ommellaan kaksinkertaisesta kankaasta niin, että taite tulee taskun yläreunaan.



Ompelujärjestys on seuraava:

1. Taskukappale taitetaan kaksin kerroin. Avoin reuna neulataan reunakappaleen alareunaan. Kappaleet ommellaan yhteen muutamasta kohdasta niin, että taskukappale kiinnittyy reunakappaleeseen ja ompeleet muodostavat vielä tässä vaiheessa pohjattomia taskuja.

2. Yhdistetty tasku- ja reunakappale neulataan lyhyeltä sivulta yhteen ja ommellaan renkaaksi. 

3. Yhdistetty tasku- ja reunakappale neulataan kansikappaleeseen ja ommellaan 1 cm etäisyydeltä reunasta.

4. Saumanvaroihin leikataan hakkeja, että kappaleet asettuvat siististi oikein päin käännettäessä.

5. Yhdistetty tasku- ja reunakappale neulataan pohjakappaleeseen ja ommellaan 1 cm etäisyydeltä reunasta. Muista jättää kääntöaukko.

6. Saumanvaroihin leikataan hakkeja, että kappaleet asettuvat siististi oikein päin käännettäessä.

7. Neulatyynyn pohjalle pujotetaan kääntöaukon kautta painoksi kuivatuilla herneillä tai riisinjyvillä täytetty kangaspussi. Yläpuoli täytetään vanulla. Vaihtoehtoisesti koko neulatyynyn voi täyttää vanulla.

8. Täyttöaukko ommellaan käsin piilopistoilla kiinni.

9. Kankaalla päällystetty kantanappi ommellaan neulatyynyn läpi pohjaan sekä kanteen.


 

Yleensä ompelukoneen ja saumurin paininjalan alle laitetaan säilytyksen tai kuljetuksen ajaksi kangastilkku ja paininjalka sekä neula lasketaan alas. Kangastilkkuun voi ommella koeompeleita ompelukonetta säädettäessä. Tilkusta yhteiskäytössä olevan ompelukoneen seuraava ompelija näkee, mitä kangasta koneella on viimeksi ommeltu ja mitkä säädöt koneessa sillä hetkellä on.

 Omat koneeni ovat vain omassa käytössä, niitä säilytetään työpöydällä ja kuljetetaan harvoin. Siksi paininjalan alle laitettavat tilkut voivat mielestäni olla ennemmin kivan näköiset kuin käytännölliset. Siksipä ompelin samojen mustavalkoisten puuvillakankaiden tilkuista ompelukoneen sekä saumurin paininjalkojen alle pienet matot.




Paininjalan matot ovat kooltaan 9 x 9 cm. Ne ovat kaksinkertaiset ja kankaiden välissä on ohutta levyvanua. Vanu on tikattu ruutukankaan ruutuja pitkin molempiin kankaisiin. Lopuksi reunustin matot vinonauhalla.




Pienillä asioilla saa ompelun sujumaan paremmin ja kivoista välineistä on iso ilo. ❤️