8.8.24

Napilla suljettava säilytystasku


Tässä ohje ripustettavan, kantanapilla suljettavan, läpällisen säilytystaskun ompeluun.

Läpällinen tasku on tarkoitettu kiinnitettäväksi duffelinapeilla saumurin/ompelukoneen alustaan, mutta samalla idealla voi ommella vaikkapa clutch-mallisen laukun. Nappi ja lenkki -kiinnityksen voi vaihtaa esim. magneettilukkoon tai neppariin.



Läppätaskuun tarvitaan puuvillakangasta, ohutta levyvanua, vinonauhaa, pyöreää kuminauhaa ja (kankaalla päällystetty) kantanappi.



Tämän säilytystaskun leveys on 22 cm ja korkeus 13 cm. Taskun voi leikata ja ommella omien mittojen mukaan.



Kankaasta leikataan 2 kpl 22 x 22 cm kappaletta (sis. saumanvarat 1 cm), joista muodostuu taskun tausta ja läppä. Läpän yläreuna pyöristetään sopivan kokoisen lautasen reunan mukaan. Käytin pyöristämiseen samaa ruokalautasta, jonka mukaan leikkasin saman setin säilytyslokerikon taskujen reunat.

Taskun etukappaletta varten leikataan 2 kpl 13 x 22 cm kappaletta. Mitat sisältävät 1 cm saumanvarat. Etukappaleen yläreuna pyöristetään lautasen reunan avulla, kuten edellä. Etukappaleen reunan voi jättää myös pyöristämättä, silloin taskusta tulee syvempi. 



Taskun takakappaleen kankaista toinen kääntyy etupuolelle läpäksi. Taskusta tulee persoonallinen, kun kappaleet leikataan erilaisista, toisiinsa yhteensopivista kankaista.




Etu- ja takakappaleiden mukaan vanulevystä leikataan samanlaiset kappaleet (1 + 1 kpl). Vanulevyn kappaleet neulataan etu- ja takakappaleiden väliin ja tikataan yhteen. Käytin tikkaukseen normaalia pidempää pistonpituutta 3 ja ompelin tikkaukset isompiruutuisen kankaan ruutujen mukaan.

Kun kappaleet on tikattu, etukappaleen yläreunaan ommellaan vinonauha.



Pyöreästä kuminauhasta leikatut ripustuslenkit neulataan takakappaleeseen kohtiin, joissa läppä taittuu taskun oikealle puolelle. Lenkit voi ommella paikoilleen takakappaleen reunaan muutamalla pistolla ennen vinonauhan ompelua tai vinonauhan ompelun kanssa samaan aikaan.

Etu- ja takakappaleet asetellaan päällekkäin ja neulataan muutamasta kohtaa, että ne pysyvät paikallaan. Vinonauha neulataan takakappaleen ympäri niin, että etukappale kiinnittyy siihen samalla.

Etukappaleen alareunaan neulataan kuminauhasta lenkki taskun läpän reunaan ommeltavaa kantanappia varten samalla tavalla kuin ripustuslenkitkin.



Ripustuslenkit jäävät vinonauhan väliin.



Tässä vaiheessa läpän reunaan ommellaan kantanappi. Nappi voi olla taskun väreihin sopivalla kankaalla päällystetty. Kantanappeja voi päällystää itse tai pyytää päällystämään omalla kankaalla käsityötarvikkeita myyvissä myymälöissä. Tampereella nappeja päällystää Nappipuoti.

Koska unohdin kiinnittää lenkin nappia varten vinonauhaa ommellessani, ompelin lenkin jälkikäteen. Näinkin voi tehdä, kunhan purkaa muutaman piston vinonauhan reunasta ja ompelee reunan tästä kohtaa uudelleen, lenkki välissä.