24.4.12

Vanhat Finlaysonin pöytäliinat


Olen löytänyt kirpputorilta muutaman vanhan Finlaysonin pöytäliinan. Vaikka liinat ovat vanhoja, niiden värit ovat säilyneet hyvin.


Tykkään liinojen väreistä ja väriyhdistelmistä. Esim. ihan heti ei tule mieleen yhdistää vihreää ja violettia. Liinoista voi ottaa värejä ja käyttää niitä muussa sisustuksessa.


Edullisia liinoja raaskii käyttää arkikäytössä, eikä haittaa, vaikka niihin tulee tahroja. Liinoja voi käyttää myös ulkokalusteiden kanssa parvekkeella, terassilla jne.  

Isona pintana pöytäliina muuttaa paljon sisustuksen tyyliä. Vanhoilla liinoilla saa moderniin sisustukseen vähän retroa mummolatunnelmaa.


P.S. Tampereella Työväenmuseo Werstaan museokaupassa vanhoista Finlaysonin pöytäliinoista oli ommeltu koristetyynyjä myyntiin. 

16.4.12

Paperinaruryijy


Ostin Taito Pirkanmaan Taito Shopista 200 g:n vyyhdin luonnonvalkoista paperinarulankaa. Leikkelin narun lyhyiksi pätkiksi ja pujottelin pätkät ryijykoukulla ryijysolmuin harvalle aida-kankaalle. Vyyhdistä sai 22x25 cm -kokoisen miniryijyn.

Ostin paperinarua, jossa oli mukana hopeanväristä metallilankaa. Ei ollut tähän työhön paras vaihtoehto, koska metallilanka pisteli haavoja sormiin pujoteltaessa. Ideana oli, että metallilanka tuo ryijyyn vähän eloa ja hohtoa, kimaltelee paperilankojen joukosta. Ryijyyn voi lisätä tehostelankaa sinne tänne vielä jälkeenpäinkin, jos haluaa. Viimeistelin ryijyn avaamalla osan valmiin työn paperinaruista "lehdiksi".


Olin siksakannut aida-kankaan reunat jo ennen pujottelua. Vahvistin reunat siksakilla vielä varmuuden vuoksi uudelleen, kun ryijy oli pujoteltu. Kannattaa jättää reilut saumanvarat reunoihin, ettei ryijyn pohja purkaudu. Käänsin reunat nurjalle puolelle ja ompelin käsin kiinni taustaan. Jätin ryijyn yläreunaan leveämmän taitoksen, joka toimii samalla kujana. Siihen voi pujottaa ripustustangon tai -kepin, jolla ryijyn saa kiinnitettyä seinälle. 

Lenkillä käydessäni löysin kuivuneen koivunoksan, johon aion ryijyn kiinnittää ja ripustaa. Oksan voi halutessaan kuoria tai maalata.

10.4.12

Kuitukangaskassista ommeltu kori


Alko myy mustia kuitukankaisia ostoskasseja, jotka kestävät käytössä pitkään. Annoin käytöstä poistetulle kassille uuden, vieläkin pidemmän elämän kangaskorina.


Pesin kassin ennen kuin leikkasin siitä sivukappaleet, yläreunan sauman ja kantokahvat pois. Jäljelle jäi yksi 30x80 cm kaitale. Leikkasin kaitaleen vielä kahtia, niin että sain kaksi 30x40 cm -kokoista kappaletta. 

Ompelin kappaleet pitkiltä sivuilta yhteen. Reunoja ei tarvinnut siksakata, koska kuitukangas ei purkaudu. Taitoin ompelemani putken kaksinkerroin, jolloin saumat jäivät sisään nurjalle puolelle ja taite tuli kappaleen yläreunaan. Sen jälkeen ompelin pohjan kaikki neljä kerrosta yhteen.


Taitoin korin pohjaan kulmat ja ompelin ne kiinni 5 cm etäisyydeltä reunasta. Käänsin korin oikeinpäin, pohjaan ommellut saumat jäivät sen sisäpuolelle. Leikkasin pahvista korin pohjan kokoisen (12x17 cm) irtopohjan, jonka alle saumat jäivät piiloon. Korin 13 cm korkean reunan taitoin ulospäin.  

Samalla ohjeella voi ommella erikokoisia koreja eri tarkoituksiin erilaisista kankaista. Koreja voi koristella esim. pitseillä, nauhoilla, tilkuilla, napeilla, tikkauksilla, kirjomalla, applikoimalla jne.