13.10.13

Tiikkiviilutetun TV-tason kunnostaminen [osa 2]


Sain tiikkiviilutetun pinnan kunnostamiseen sopivat aineet ja ohjeet blogiyhteistyönä Mastonilta. Käytin viilupinnan työstämiseen WOODmix-sarjan Rinkulan poistajaa sekä Luonnonvahaa.


Kauniisti sanottuna tämä vanha tiikkiviilupintainen tv-taso oli "haastava kohde". Tason tiikkiviilutettu pinta oli saanut kosteutta, josta siihen oli jäänyt tummat rinkulat. Lisäksi tason viilupinta oli kulunut, halkeillut ja kupruillut vuosien saatossa.


Otin haasteen vastaan, käärin hihat ja aloin hommiin. :)

1. Puhdistin tason pinnan pyyhkimällä kostealla nukkaamattomalla rievulla. Annoin kuivua hyvin ennen käsittelyn aloittamista.

2. Käsittelin pinnan rinkulanpoistajalla. Kostutin aineella rievun, jolla hankasin viilupintaa puunsyiden (=viilujen) suuntaisesti. Annoin aineen vaikuttaa muutaman minuutin ohjeen mukaan. Seurasin aineen vaikutusta, pienimmät rinkulat katosivat silmissä!


3. Koska rinkulat peittivät tason pintaa laajalta alueelta ja olivat päässeet pinttymään tasoon, lisäsin rinkulanpoistajaa viilupinnalle, hankasin ja annoin taas vaikuttaa muutaman minuutin. 

4. Pyyhin tason hyvin kostealla rievulla ja annoin kuivua. Rinkulat häipyivät ja vaalenivat vielä entisestään, kun taso kuivui.

5. Hioin tason pintaa kevyesti hienolla hiomapaperilla. Varoin hankaamasta liian voimakkaasti, ettei ohut viilupinta puhkea. Hioin jäljelle jääneiden rinkuloiden reunat erityisen huolellisesti, etteivät ne jää niin selvästi näkyviin. Pienet sävyerot viilutetun tason pinnassa eivät mielestäni haittaa, koska puu on luonnonmateriaali ja jo luonnostaan sen pinnassa on sävyeroja.

6.  Pyyhin hiomapölyn tason pinnalta.


Taso näyttää tältä (yläkuva) hionnan jälkeen, ennen vahausta. Kerron pian, miten vahaus onnistui ja miltä tiikkiviilutettu tv-taso näyttää valmiina.

12 comments :

Hyvä Mieli kirjoitti...

Oletpa tosi hienosti saanut jäljet häivytettyä. On siinä ollut kova työ, mutta kyllä kannatti! Hyvä tietää, että tuollaisiakin tiikkipinnan puhdistusaineita on!

Miia kirjoitti...

Olihan siinä tosiaan hommaa, mutta mukavaa sellaista. On kiva nähdä työnsä tulos ja kokeilla erilaisia käsittelyaineita. :)

Maru kirjoitti...

Enpä tiennytkään tällaisten aineiden olemassaolosta! Hyvä tietää, sillä meillä pöytä saattaisi kohta kaivata tämän saman käsittelyn. Innolla odotan miltä tämä näyttää valmiina. :)

Petra kirjoitti...

Oi tuota rinkulanpoistajaahan on käytävä ostamassa, kätevää ainetta! Itse sorruin vanhan kaiutinlipaston ostoon ajatuksena muodonmuutos senkiksi. Retrovanhus oli saanut kuitenkin elämänjälkiä pintaansa, pienen tumman rinkulan ja muutenkin vaatii kasvojenkohotusta :)

Miia kirjoitti...

Hyvä hyvä! :) Lopputulos on yllättävän hyvä, kun ottaa huomioon tason alkuperäisen kunnon. ;) Laitan pian kuvia.

Miia kirjoitti...

Ihan toimiva aine, sillä saa pienimmät rinkulat näkymättömiksi.

Kävin katsomassa lipastoa blogissasi, näyttää hyvältä. Hyvä idea. :)

Tiina kirjoitti...

Kiitos tästä! Ostin juuri itse ko. Pöydän ja haluaisin sitä hieman fiksailla, koska aika on tuonut tummentumia siihen!

Miia kirjoitti...

Yllättävän hyvin saa vielä toivottomilta näyttävät tapauksetkin kunnostettua. ;)

Unknown kirjoitti...

mikä rinkulanpoistajan oikea nimi

Miia kirjoitti...

Onkohan käynyt niin, että tuote on poistunut valikoimasta? Yritin etsiä Mastonin sivuilta, mutta en löytänyt vastaavaakaan tuotetta eri nimellä. Asiaa voisi kysellä asiakaspalvelusta https://www.maston.fi/fi/etusivu/mista-saa/asiakaspalvelu.

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Mites nuo kuprut lähti? Mulla kun olisi sellainen levy, jossa viilu on pelkästään kupruillut oltuaan kylmässä varastossa.

Miia kirjoitti...

Kupruja en saanut kokonaan poistettua. Ne kyllä tasoittuivat jonkin verran kevyesti hiomalla ja vahaa päälle levittämällä. Vaha pehmentää ja kosteuttaa viilun kuivuudesta johtuvaa kupruilua, menee pinnan halkeamiin ja tasoittaa sitä. Vaha myös tasoittaa pinnan värieroja, jolloin kuprut eivät erotu niin hyvin.

Täällä kuvia lopullisesta tuloksesta:

http://tee-se-itse-sisustusideat.blogspot.com/2013/10/tiikkiviilutetun-tv-tason-kunnostaminen_2792.html

Lähetä kommentti