13.10.13

Tiikkiviilutetun TV-tason kunnostaminen [osa 2]


Sain tiikkiviilutetun pinnan kunnostamiseen sopivat aineet ja ohjeet blogiyhteistyönä Mastonilta. Käytin viilupinnan työstämiseen WOODmix-sarjan Rinkulan poistajaa sekä Luonnonvahaa.


Kauniisti sanottuna tämä vanha tiikkiviilupintainen tv-taso oli "haastava kohde". Tason tiikkiviilutettu pinta oli saanut kosteutta, josta siihen oli jäänyt tummat rinkulat. Lisäksi tason viilupinta oli kulunut, halkeillut ja kupruillut vuosien saatossa.


Otin haasteen vastaan, käärin hihat ja aloin hommiin. :)

1. Puhdistin tason pinnan pyyhkimällä kostealla nukkaamattomalla rievulla. Annoin kuivua hyvin ennen käsittelyn aloittamista.

2. Käsittelin pinnan rinkulanpoistajalla. Kostutin aineella rievun, jolla hankasin viilupintaa puunsyiden (=viilujen) suuntaisesti. Annoin aineen vaikuttaa muutaman minuutin ohjeen mukaan. Seurasin aineen vaikutusta, pienimmät rinkulat katosivat silmissä!


3. Koska rinkulat peittivät tason pintaa laajalta alueelta ja olivat päässeet pinttymään tasoon, lisäsin rinkulanpoistajaa viilupinnalle, hankasin ja annoin taas vaikuttaa muutaman minuutin. 

4. Pyyhin tason hyvin kostealla rievulla ja annoin kuivua. Rinkulat häipyivät ja vaalenivat vielä entisestään, kun taso kuivui.

5. Hioin tason pintaa kevyesti hienolla hiomapaperilla. Varoin hankaamasta liian voimakkaasti, ettei ohut viilupinta puhkea. Hioin jäljelle jääneiden rinkuloiden reunat erityisen huolellisesti, etteivät ne jää niin selvästi näkyviin. Pienet sävyerot viilutetun tason pinnassa eivät mielestäni haittaa, koska puu on luonnonmateriaali ja jo luonnostaan sen pinnassa on sävyeroja.

6.  Pyyhin hiomapölyn tason pinnalta.


Taso näyttää tältä (yläkuva) hionnan jälkeen, ennen vahausta. Kerron pian, miten vahaus onnistui ja miltä tiikkiviilutettu tv-taso näyttää valmiina.