20.3.16

Keittiöremontti pienellä budjetilla ja V33 kalustemaalilla


Keittiömme kaapit ovat ihan ok kunnossa, mutta valkoiset melamiiniovet olivat saaneet kolhuja ja alkaneet ajan myötä kellastua. Ovia oli hankala pitää puhtaina, joten päätimme uudistaa keittiön ovet maalaamalla ne tummemmiksi. Samalla oviin vaihdettiin uudet metalliset Ikean Möllarp-vetimetMyös yläkaappien alla olevat työvalaisimet ovat päässeet kellastumaan ja ovat vanhahtavat muutenkin. Häikäisevän kirkkaat, mutta kaikin puolin toimivat loisteputkivalot piilotettiin kiinnittämällä niiden eteen yläkaappien alareunaan valolista.

Ovien väsyneet saranat vaihdettiin uusiin ja muuten vaan löystyneet kiristettiin.Maalasin aikaisemmin pienen yksiön keittiökaappien ovet Tikkurilan Helmi-kalustemaalilla. Maali on pysynyt ovissa yllättävän hyvin, se on kulunut ainoastaan eniten käytettyjen ovien vetimien alta.

Tällä kertaa käytin kiintokalusteiden maalaamiseen tarkoitettua erikoismaalia. V33 Kalustemaali on tarkoitettu erityisesti lakatuille, maalatuille, melamiini- tai laminaattipintaisille irto- ja kiintokalusteille. Valmistaja lupaa, että maali soveltuu jatkuvaa puhdistusta vaativiin kohtaisiin, kestää puhdistusaineita, hylkii likaa sekä kestää iskuja ja hankausta. Pitäisi toimia keittiössä silloin oikein hyvin.

V33 kalustemaalia on saatavana 4 eri väriä. Valitsin väreistä tummimman, tummanharmaan. Tummanharmaa väri sopii hyvin keittiön mustan kivitason ja vaaleanharmaiden välitilan laattojen kanssa yhteen. Värin valintaan vaikutti myös se, että tummemmissa ovissa tahrat ja roiskeet eivät näy yhtä hyvin kuin vaaleissa. 


Aloitin urakan irrottamalla vanhat vetimet ja puhdistamalla ovet ohjeen mukaan laimennetulla MaalipesullaEn hionut tai pohjamaalannut ovia ennen maalaamista, en edes irrottanut ovia rungoista maalaamisen ajaksi. Rajasin krittiset kohdat leveällä maalarinteipillä ja suojasin lattian ja työtason sanomalehdillä.


Ensimmäisen maalikerroksen jälkeen ovet näyttivät aika kamalilta! Maali levittyi epätasaisesti ja maalattu pinta jäi laikukkaaksi. Muutos valkoisesta tummanharmaaksi tuntui rajulta. Seuraavien kerrosten jälkeen pinta näytti jo paremmalta. Silmäkin alkoi tottua uuteen väriin.

Maalasin ovet ensin ulkopuolelta kolmeen kertaan, sen jälkeen sisäpuolelta kahteen kertaan. Käytin maalaamiseen leveää ja tarkempaa työtä vaativiin kohtiin pienempää sivellintä. Maalaustela sopii hyvin tasaisten pintojen maalaamiseen, mutta jostain syystä sivellin tuntuu mielestäni paremmalta välineeltä maalaushommiin. Makuasia.   


Keittiö oli käytössä koko maalausurakan ajan. Maali kuivui pölykuivaksi nopeasti. Annoin maalipinnan kuivua aina vuorokauden ennen seuraavan kerroksen levittämistä.Valolista on autotallista löytynyttä lattialistaa. Se sahattiin sopivan mittaisiksi pätkiksi päistään jiiriin. Listat kiinnitettiin yläkaappien alareunaan kalustekulmilla. Listan kolot kitattiin puukitillä ja hiottiin ennen maalaamista.Keittiöremontin tarvikkeet ja kustannukset:


- 2 litraa V33 kalustemaalia 59,90 € € K-Raudassa 

- Ikean Möllarp-vetimiä 2 kpl/pkk 4 € (vetimiä tarvittiin 26 kpl) = 52 €

- 1 l Maalipesua n. 13 €

- 3 pss kalustekulmia 2,20 € = 6,60 €


Jos työlle ei laske hintaa, keittiön uudistaminen tuli maksamaan 131,50  € Olen tyytyväinen remontin lopputulokseen. Keittiön ilme koheni ja käyttöikä piteni paljon pienellä panostuksella.  


Nyt kun keittiön kaappien ovet on maalattu, tekisi mieli vaihtaa valkoiset kodinkoneet rosterisiin, paremmin harmaisiin oviin sopiviksi. Mielenkiintoista olisi myös nähdä, miltä punatiilinen seinä ja puuhella näyttäisivät tasoitettuina ja vaaleiksi maalattuina, hmmm.


Seuraavia uudistuksia miettiessä voi vertailla näitä ennen...


...ja jälkeen -kuvia.28 comments :

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Näyttää kyllä aivan upealta tämä uudistettu keittiö.
Mukavaa palmusunnuntaita.

Anonyymi kirjoitti...

Voi hitsi pimpulat! Juuri kun saatiin takka- ja suihkuhuoneen seinät ja kaakelit maalattua ja ajattelin, että se on siinä, törmään tänne blogiisi ja vanha ajatus keittiön kaappien ovien maalaamisesta pomppasi taas pintaan. Pitääköhän sitä vielä uudelleen kaivaa sudit ja teipit esille ja ryhtyä saattamaan köökkiä 2000-luvulle... Terveisin Keekeläinen

Riikka kirjoitti...

Oi wau, onkin ollut ajatuksissa maalata keittiön kaapinovet. Kiitos ohjeista!! :)

Milsa kirjoitti...

Hieno muutos! Kiitos perusteellisesta ohjeesta!:) Entä jos keittiökoneisiin kokeilisi DC-fix -kontaktipintaa? Se tuntuu kestävän vaikka mitä, ja sitä saa ties minkäkuvioisena.

Tatti kirjoitti...

Meillä laminoitujen keittiökaapistonovet saisivat kunnon muutoksen maalaamalla. Olen vain kuullut, että liminoidulla pinnalla ei tahdo maali pysyä ja olen asian unohtanut tyystin. Mielenkiinnolla odotan miten teillä kestää arjen käyttöä, jospa sitä itsekin tarttuisi pensseliin ja telaan :)

Miia kirjoitti...

Kiitos, aika kiva tuli omasta mielestänikin. :)

Miia kirjoitti...

Joskus sitä toivoo, että pystyisi ummistamaan silmänsä kaikelta mitä olisi kiva laittaa. Toisaalta se on NIIN mukavaa, kun saa suunnitella tulevia projekteja. ;)

Miia kirjoitti...

Toivottavasti tästä maali- ja maalauskokeilusta ja -kokemuksesta oli apua. (:

Miia kirjoitti...

Kiitos, kiva kuulla. DC-Fix voisi toimia kodinkoneiden "naamioimiseen" hyvin. Pitääpä käydä katselemassa valikoimaa sillä silmällä, kiitti vinkistä.

Miia kirjoitti...

Vaikea sanoa aina, millaisessa pinnassa pysyy tai ei...V33 kalustemaali on erikoismaali ja tarkoitettu juuri kiintokalusteille. Siltä voi silloin odottaa enemmän kuin tavalliselta kalustemaalilta. Jää nähtäväksi, kuinka hyvin kestää kulutusta. Maalia on vielä vähän jäljellä, jos tulee tarvetta paikkamaalailulle. ;)

Söpölandian sauma ja silmukka kirjoitti...

Vau, miten upeaa jälkeä olet saanut aikaan! :) Ihan iskee remontti-innostus itsellekin!

Miia kirjoitti...

Kiitos, hyvä tuli omastakin mielestä. :)

Kinkkuelämää kirjoitti...

Upean näköinen uudistus! Omaan silmääni näyttää paljon paremmalta kuin vanha, vaikka yleensä olenkin vaaleampien pintojen ystävä, mutta tämä toimii hyvin :)

Miia kirjoitti...

Vaaleat pinnat on upeita, mutta niiden puhtaana pitäminen on työlästä. Siivoaminen on muutenkin tylsää, joten... ;) Tässä tapauksessa tumma väri toimii kyllä myös ulkonäkösyistä. :)

Vanha Jäärä kirjoitti...

Hieno tuli, mä tykkään kans harmaasta! Itse oon myös kaksi kertaa uudistanut keittiön ovet maalaamalla, kerran samalla metodilla kuin sä eli paikallaan olevat ovet pensselillä maalaamalla ja kerran ovet irrottaen ja telaten. Suosittelen kyllä jälkimmäistä menetelmää jos on mahdollista levitellä ovet ja laatikot pitkin ja poikin johonkin. Yleensä ei ole :-(

Miia kirjoitti...

Sama juttu, ensimmäisellä kerralla jaksoin nähdä enemmän vaivaa ja irrottaa ovet maalauksen ajaksi. Maalasin ovet pienen yksiön kylppärissä. Tilaa maalaamiseen oli korkeintaan kolmelle ovelle kerrallaan. Siitä voi jo päätellä, että oli ajallisesti aika pitkä maalausprojekti. ;) Kun ei ole työskentelytilaa, joutuu sietämään epäjärjestystä remontin ajan. Toisaalta taas onnistunut lopputulos palkitsee. :)

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää tosi hyvältä. Meillä samanlaiset keittiökaappien ovet, paitsi puunväriset. Juuri ajattelin, josko ottaisin kaappien maalaamisen kesäprojektiksi. Ajattelin samaa tummaa harmaansävyä. Kiitti vinkeistä ja inspiraatiosta. Luulen että näillä ohjeilla uskaltaudun työhön. Hieman meinaan arvelutti miten maalin saa siistiksi ja tasaiseksi, kun ei ole tasaista pintaa. Mutta il eisesti onnistuu hyvin.

Miia kirjoitti...

Kiitos, kiva kuulla. :) Maalipinnasta saa kyllä tasaisen, kun malttaa maalata ohuita kerroksia. Maalipinnassa erottaa kyllä siveltimen jälkiä, jos katsoo tarkasti. Kauempaa katsottuna pinta on kyllä tasainen. Hienoa, että sait inspiraation ja rohkeutta kokeilla! Tsemppiä maalausurakkaan! :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Olipa tuuri, että löysin tämän juttusi ovien maalaamisesta! On jo muutamia vuosia vanha, mutta itselle nyt erittäin ajankohtainen.
Kovin haluaisin maalata keittiön kaapin ovet! Kyselin tarjouksia maalausfirmoilta, mutta hinnat liikkuivat 1000 - 1900 euron välillä ja eivät sisältäneet edes ovien irrotusta / asennusta / kuljetusta. Budjettini siis ylittyy reippaasti ja siksi aloinkin miettiä tätä itse maalaamista! Olen harkinnut kalkkimaalia, mutta en ole vielä selvittänyt, että olisiko se riittävän kestävää keittiön ovissa.

Hienoa jälkeä olet saanut aikaan ja kiva oli huomata, että maalauksen voi tehdä jopa noin, ettei irrota ovia!

Miia kirjoitti...

Hei! Kyselin itsekin joskus tarjouksia ovien maalaamisesta. Hinnat olivat sitä luokkaa, että en raaskinut hommaan ryhtyä. Olen nyt maalannut kahden keittiön ovet, toiset irrotin (http://tee-se-itse-sisustusideat.blogspot.com/2011/06/keittion-kaappien-ovien-maalaaminen.html) ja maalasin kalustemaalilla. Nämä maalasin V33-maalilla irrottamatta. Parempi lopputulos tulee tietenkin, kun jaksaa nähdä vaivaa ja irrotella ovet. Työskentelykin on helpompaa, kun ovet voi maalata vaakatasossa. Parhaan tuloksen saa, jos irrottaa ovet ja maalaa ne maaliruiskulla.

Molempien keittiöiden ovissa maali on kestänyt hyvin. Eniten käytettyjen ovien kahvojen alta maali on hilseillyt. Ilmeisesti lyhyetkin kynnet osuvat kahvaan tartuttaessa oven maalipintaan. ;)

Kalkkimaali ei ehkä kestä ihan niin kovaa käyttöä, mitä keittiön kaapin ovet joutuvat päivittäin kestämään. Voi olla, että kalkkimaalilla maalattu huokoinen pinta on myös hankala pitää puhtaana.

Kaapin ovet maalaamalla saa useita vuosia lisäaikaa välttää keittiön remonttia. Eikä hyväkuntoisia ovia tarvitse uusia vain sen takia, että eivät miellytä silmää. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Olen myös maalaamassa keittiön kaappeja tuolla v33 kalustemaalilla.
Onko maali niin hyvää, kuin siitä kirjoitetaan?Sanoit,että vetimien alta hilseilee???
Maaliahan ei voi säilyttää tulevaa tervetta varten,kun on vai 10vrk käyttöaikaa.

Miia kirjoitti...

Maali on pysynyt kaappien ovissa hyvin, on vain ne pari eniten käytettyä ovea, joiden kahvojen alta maali hilseilee.

Maalia jäi jäljelle maalausurakasta purkin pohjaan, paikkamaalasin sillä hilseileviä kohtia ehkä n. 1,5 vuotta varsinaisen maalaamisen jälkeen. Paikkamaalatuissa kohdissa maali on tummempaa ja erottuu tietyssä valossa aiemmin maalatusta pinnasta. Valitettavasti päällemaalattu maali ei pysy ovissa yhtä hyvin kuin aiemmin maalattu ja hilseily jatkuu taas pian.

Muuten ovet ovat yhä hyvässä maalissa, jos ei huomioida niitä eniten käytettyjen ovien kahvojen alle jääviä alueita. Aiemmin kalustemaalilla maalaamissani keittiönkaapinovissa oli sama juttu, kahden oven kahvojen alta maali lähti pikkuhiljaa hilseilemään.

Keittiön kaappien ovia (varsinkin niitä paria tiettyä) avataan ja suljetaan useita kertoja päivässä, kovassa käytössä kulumaa tulee pakostikin. Ovien maalaaminen antaa keittiölle lisää elinaikaa, mutta käytön jäljet näkyvät.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vastauksestasi. Sain juuri tuota kalustemaalia,ja siinähän ei olekaan tuota samaa
10 vrk käyttöaikaa kuin kaakelimaalissa. Täytyy pitää sitten vähän maalia varastossa
tulevaa käyttöa varten.

Miia kirjoitti...

Kannattaa jättää pieni määrä maalia purkin pohjaan tulevaa käyttöä varten. Työn iloa maalausurakkaan! :)

Unknown kirjoitti...

Pari pointtia V33:sta, perustuen omiin kokemuksiin vaalean harmaasta:
- yllättävä kovete 10 ml ja säilyvyys 10 vrk: miten paikkamaalaus? Onko ainoa vaihtoehto 750 ml kokeilupurkki, kun värikoodiakaan ei rautakauppaan ole?
- ainakin ilman pohjamaalia - jota mainosten mukaan ei tarvita - vaati ehdottomasti keittiökalusteiden karhennuksen (vs. Teknoksen Futuralle riitti soodapesu)
- ei tasoitu kuten em. Futura, eikä pääse samalle seinällekään liuotinohenteisen Tehon kanssa
- telemaalauksessa (huopatela) kannattaa kotiolosuhteissa maalatessa hieman ohentaa myös viimeiseen käsittelyyn - vaatii kaksi käsittelyä tasaisen värin saavuttamiseen.

Miia kirjoitti...

Kiitos kokemusten jakamisesta. Nyt kun ovien maalaamisesta on kulunut jo vuosia, pystyn jakamaan oman kokemukseni maalin soveltuvuudesta ja kestävyydestä.

Jouduin paikkamaalaamaan ovia parin vuoden kuluttua maalaamisesta. Paikkamaalasin eniten käytettyjen ovien ja vetolaatikoiden kahvojen alta kulunutta maalia ihan sillä samalla maalilla, jota käytin alun perinkin maalaamiseen. Vaikka maalin ei luvata säilyvän käyttökelpoisena, säästin sen silti. Sekoitin maalin hyvin ennen paikkamaalausta ja töpöttelin kahteen kertaan kohtiin, joista se oli pahiten kulunut. Ensin olin tietysti pyyhkinyt maalattavat kohdat puhtaiksi ja hionut irtoavan maalin kohtien ympäriltä.

Paikkamaalaus onnistui mielestäni riittävän hyvin ja paikatut kohdat säilyivät taas vuosia siisteinä, vaikka valmistaja ei suosittele käyttämään vanhentunutta maalia. Paikkamaalatut kohdat näkyvät hieman eri sävyisinä laikkuina ovien pinnassa, jos osaa katsoa tarkasti. Kauempaa katsottuna niitä ei huomaa.

Riippuu varmasti paljon maalattavien ovien materiaalista, pitääkö pintaa karhentaa tai pohjamaalata. Ainakin ovet kannattaa puhdistaa hyvin, koska keittiössä pinnoille kerääntyy rasvaa ja rasvaan kiinnittyy pölyä. Näiden päälle ei kannata lähteä maalia levittämään.

Maalasin pensselillä, joten luonnollisesti maalipinnassa näkyy raitoja, kun katsoo läheltä. Ehkä tumma väri antaa vähän anteeksi, koska kauempaa katsottuna pinta näyttää tasaiselta. Tasaisen pinnan saa aikaan helpommin, kun irrottaa ovet maalauksen ajaksi ja maalaa ne vaakatasossa. Telalla maalin saa varmasti levittymään tasaisemmin kuin siveltimellä.

Maalaus kannattaa ehdottomasti tehdä vähintään kahdesti. Yllä olevista kuvistakin näkyy, miltä ovet näyttivät ensimmäisen maalauskerran jälkeen eli ei kovin hyvältä. ;)

Keittiössä pinnat ovat kovalla käytöllä. Tuskin mikään maali on niin kestävää, ettei hilseile tai kulu käytössä vuosien mittaan. Ainakin hyväkuntoisille oville saa lisää käyttöikää ja näköä muutamaksi vuodeksi eteenpäin ennen kuin on pakko tehdä isompi keittiöremontti.

Melamiini, MDF ja muut yleiset (edulliset) materiaalit eivät kulu ja vanhene yhtä kauniisti kuin esim. massiivipuu. Niitä ei myöskään pysty työstämään ja kunnostamaan kuten puuta. Maalaaminen tai uudelleen pinnoittaminen ovat keinoja, joilla melamiini-, MDF- ja laminaatti-oville saa lisää käyttöikää. Maalaaminen on vaihtoehtoehdoista edullisin.

Maarit kirjoitti...

Olen aina ollut kiinnostunut sisustuksesta ja remontoimisesta, siksi onkin kiva seurata tällaisia blogeja, saa itsekin inspiraatiota. Minä olen haaveillut keittiöremontista, yritämme hintaa hieman selvitellä, sekä myös muutoksia mitä haluamme tehdä. Kiva huomata, että myös pienemmällä budjetilla saa huomattavia muutoksia aikaan.

Miia kirjoitti...

Sama juttu mulla ja se on yksi syy, miksi kirjoitan tätä blogia. :) Keittiöremontti maksaa paljon rahaa, mutta pienelläkin budjetilla saa näkyvää aikaan, jos on valmis tekemään itse.

Lähetä kommentti