20.3.16

Keittiöremontti pienellä budjetilla ja V33 kalustemaalilla


Keittiömme kaapit ovat ihan ok kunnossa, mutta valkoiset melamiiniovet olivat saaneet kolhuja ja alkaneet ajan myötä kellastua. Ovia oli hankala pitää puhtaina, joten päätimme uudistaa keittiön ovet maalaamalla ne tummemmiksi. Samalla oviin vaihdettiin uudet metalliset Ikean Möllarp-vetimetMyös yläkaappien alla olevat työvalaisimet ovat päässeet kellastumaan ja ovat vanhahtavat muutenkin. Häikäisevän kirkkaat, mutta kaikin puolin toimivat loisteputkivalot piilotettiin kiinnittämällä niiden eteen yläkaappien alareunaan valolista.

Ovien väsyneet saranat vaihdettiin uusiin ja muuten vaan löystyneet kiristettiin.Maalasin aikaisemmin pienen yksiön keittiökaappien ovet Tikkurilan Helmi-kalustemaalilla. Maali on pysynyt ovissa yllättävän hyvin, se on kulunut ainoastaan eniten käytettyjen ovien vetimien alta.

Tällä kertaa käytin kiintokalusteiden maalaamiseen tarkoitettua erikoismaalia. V33 Kalustemaali on tarkoitettu erityisesti lakatuille, maalatuille, melamiini- tai laminaattipintaisille irto- ja kiintokalusteille. Valmistaja lupaa, että maali soveltuu jatkuvaa puhdistusta vaativiin kohtaisiin, kestää puhdistusaineita, hylkii likaa sekä kestää iskuja ja hankausta. Pitäisi toimia keittiössä silloin oikein hyvin.

V33 kalustemaalia on saatavana 4 eri väriä. Valitsin väreistä tummimman, tummanharmaan. Tummanharmaa väri sopii hyvin keittiön mustan kivitason ja vaaleanharmaiden välitilan laattojen kanssa yhteen. Värin valintaan vaikutti myös se, että tummemmissa ovissa tahrat ja roiskeet eivät näy yhtä hyvin kuin vaaleissa. 


Aloitin urakan irrottamalla vanhat vetimet ja puhdistamalla ovet ohjeen mukaan laimennetulla MaalipesullaEn hionut tai pohjamaalannut ovia ennen maalaamista, en edes irrottanut ovia rungoista maalaamisen ajaksi. Rajasin krittiset kohdat leveällä maalarinteipillä ja suojasin lattian ja työtason sanomalehdillä.


Ensimmäisen maalikerroksen jälkeen ovet näyttivät aika kamalilta! Maali levittyi epätasaisesti ja maalattu pinta jäi laikukkaaksi. Muutos valkoisesta tummanharmaaksi tuntui rajulta. Seuraavien kerrosten jälkeen pinta näytti jo paremmalta. Silmäkin alkoi tottua uuteen väriin.

Maalasin ovet ensin ulkopuolelta kolmeen kertaan, sen jälkeen sisäpuolelta kahteen kertaan. Käytin maalaamiseen leveää ja tarkempaa työtä vaativiin kohtiin pienempää sivellintä. Maalaustela sopii hyvin tasaisten pintojen maalaamiseen, mutta jostain syystä sivellin tuntuu mielestäni paremmalta välineeltä maalaushommiin. Makuasia.   


Keittiö oli käytössä koko maalausurakan ajan. Maali kuivui pölykuivaksi nopeasti. Annoin maalipinnan kuivua aina vuorokauden ennen seuraavan kerroksen levittämistä.Valolista on autotallista löytynyttä lattialistaa. Se sahattiin sopivan mittaisiksi pätkiksi päistään jiiriin. Listat kiinnitettiin yläkaappien alareunaan kalustekulmilla. Listan kolot kitattiin puukitillä ja hiottiin ennen maalaamista.Keittiöremontin tarvikkeet ja kustannukset:


- 2 litraa V33 kalustemaalia 59,90 € € K-Raudassa 

- Ikean Möllarp-vetimiä 2 kpl/pkk 4 € (vetimiä tarvittiin 26 kpl) = 52 €

- 1 l Maalipesua n. 13 €

- 3 pss kalustekulmia 2,20 € = 6,60 €


Jos työlle ei laske hintaa, keittiön uudistaminen tuli maksamaan 131,50  € Olen tyytyväinen remontin lopputulokseen. Keittiön ilme koheni ja käyttöikä piteni paljon pienellä panostuksella.  


Nyt kun keittiön kaappien ovet on maalattu, tekisi mieli vaihtaa valkoiset kodinkoneet rosterisiin, paremmin harmaisiin oviin sopiviksi. Mielenkiintoista olisi myös nähdä, miltä punatiilinen seinä ja puuhella näyttäisivät tasoitettuina ja vaaleiksi maalattuina, hmmm.


Seuraavia uudistuksia miettiessä voi vertailla näitä ennen...


...ja jälkeen -kuvia.