19.5.13

Batiikkivärjäys


Ikeasta saa ostaa edullisesti valkaisematonta puuvillakangasta. Värjäsin kankaan batiikki- eli solmuvärjäystekniikalla. Käytin värjäämiseen Dylon Flamingo Pink -pesukoneväriä, jolla olen aiemmin värjännyt matonkuteita 
Renkaat kankaaseen saadaan, kun siihen sidotaan kumilenkeillä nyyttejä ennen värjäystä. Kumilenkkien alle jäänyt kangas ei värjäydy, kuten muu osa kankaasta. Kun nyytit värjäyksen jälkeen avataan, kankaaseen jää vaaleampia renkaita. 

Huomasin, että jos haluaa selkeästi pohjakankaan väriset renkaat, kannattaa avata nyytit vasta värjäyksen jälkeisen pesun jälkeen. Pesu ilman solmittuja nyyttejä tasoittaa väriä vielä jonkin verran ja renkaat näkyvät haaleampina. 

Kun värjätty kangas oli kuivunut, ompelin ylä- ja alareunan käänteet. Ne voi tietenkin ommella jo ennen värjäämistäkin. Ompelun jälkeen silitin saumat ja kankaan. 

Aion käyttää värjäämääni kangasta verhona tai pöytäliinana. Se sopii hyvin pöytäliinaksi parvekkeen pöydälle tai verhoksi varjostamaan parveketta paahtavalta auringolta. Batiikkivärjätty verho/pöytäliina on tyyliltään rento, joten ei haittaa, vaikka se auringossa kesän aikana vähän haalistuisikin. 
Peace and love! ;)