6.4.25

Pellavakankaasta ommellut patakintaat, -laput ja keittiöpyyhkeet


Omaan sisustukseen sopivat keittiötekstiilit voi ommella myös itse. Niihin tarvittava kangasmäärä ei ole suuren suuri. Muista ompelutöistä jäljelle jääneet ja kierrätetyt kankaat (tai vaatteet) toimivat erittäin hyvin.

Patakintaiden ja -lappujen sekä keittiöpyyhkeiden ompeluun tarvitaan päällys- ja vuorikangasta, vinonauhaa, ohutta polyesterihuopaa (askarteluhuopaa) ja silittämällä liimautuvaa tukikangasta.



Keittiötekstiilit ovat useimmiten ommeltu puuvillakankaista. Yhdistin näihin kahta materiaalia, valitsin päällyskankaaksi mustaa pellavaa ja vuoriksi hyödynsin vanhan puuvillaisen farkkuhameen.

Uutena ostettu, käyttämätön kangas kannattaa kutistaa pesemällä se ennen ompelua siinä lämpötilassa, missä siitä ommeltua tekstiiliä aikoo jatkossa pestä. Kutistamisen jälkeen sen voi yhdistää muihin materiaaleihin sekä kierrätettyihin kankaisiin.

Käyttämäni vinonauha on itse leikattu pellavakankaasta ja taitettu silitysraudan ja Prymin vinonauhalaitteen avulla.



Keittiöpyyhettä varten kankaasta leikataan 54 x 74 cm kappale. Mitat sisältävät 2 cm saumanvaroja. Pitkät reunat käännetään 1 cm nurjalle ja sitten vielä 1 cm edellisen käänteen päälle. Toisen reunan keskelle kiinnitetään ripustuslenkki.

Ripustuslenkki leikataan n. 5 cm leveäksi ja n. 13 cm pitkäksi. Lenkin pitkä sivu ommellaan 1 cm etäisyydeltä reunasta, käännetään oikein päin ja silitetään. Ripustuslenkki leikataan sopivan pituiseksi ja neulataan pitkän sivun keskelle, käännetyn reunan alle.

Seuraavaksi neulataan lyhyiden sivujen käänteet, silitetään ja ommellaan. Lopputuloksena meillä on 50 x 70 cm keittiöpyyhe valmiina käyttöön.



Patalappuun tarvitaan 2 kpl n. 20 - 25 cm kappaletta. Mittoihin sisällytetään 1 cm saumanvaraa. Kulmat voivat olla terävä- tai pyöreäkulmaiset.



Patalapun reunat huolitellaan valmiilla tai kankaasta itse tehdyllä vinonauhalla. Ripustuslenkki kiinnitetään vinonauhan alle patalapun kulmaan.

Päällyskankaiden väliin leikataan pala polyesterihuopaa. Huopakappale leikataan 1 cm pienemmäksi kuin päällyskappaleet. Tämä siksi, että patalapun reunoista ei tule liian paksut ja vinonauhan kiinnittäminen on helpompaa. Huopakappaleen voi tikata tai liimata muutamasta kohtaa kiinni päällyskankaiden nurjalle puolelle.




Kappaleet asetetaan nurjat puolet vastakkain. Vinonauha neulataan ja ommellaan ensin patalapun toiseen reunaan, jolloin ripustuslenkki kiinnittyy paikalleen. Vinonauha käännetään reunan yli ja ommellaan se päältä patalapun ympäri. Nauhan päät kannattaa jättää pitkiksi niin, että ne on helppo lopuksi ommella yhteen renkaaksi ja leikata sopivan mittaisiksi.




Patakintaan kaavat on piirretty valmiin kintaan mitoilla. Valmiita kaavoja löytyy googlaamalla esim. "sew oven mitten pattern".

Myös patakintaan väliin on leikattu polyesterihuovasta 1 cm päällyskangasta pienemmät kappaleet. Huopa on kiinnitetty päällyskankaan nurjalle puolelle silitettävän tukikankaan avulla. Tukikangas on leikattu samankokoisena kuin päällyskangas.



 
Etukappaleet ommellaan yhteen oikeat puolet vastakkain niin, että ensin yhdistetään peukalot.




Leikkaa saumanvaroihin pieniä hakkeja ennen kääntämistä. Muotoile peukalot ja silitä.
  
  


Seuraavaksi patakintaan etu- ja takakappaleet neulataan yhteen oikeat puolet vastakkain. Väliin kiinnitetään ripustuslenkki. Kappaleet ommellaan yhteen 1 cm etäisyydeltä reunasta.

Leikkaa saumanvaroihin hakkeja ja käännä kinnas oikein päin.




Patakintaan vuori ommellaan samoin kuin päällyskangas. Vuorikankaaksi sopii tukeva puuvillakangas.

Vuorikankaasta ommeltu kinnas asetellaan päällyskankaasta ommellun kintaan sisälle nurjat puolet vastakkain, jolloin saumanvarat jäävät sisäpuolelle.




Lopuksi patakinnas viimeistellään ompelemalla reunaan vinonauhaa. Reunan voi myös kääntää nurjalle ja tikata päältä. Sekä vinonauha että tikattu käänne kiinnittävät vuorin ja päällyskankaan yhteen.




Keittiötekstiilejä voi ommella eri kankaita yhdistelemällä, jolloin pienemmätkin kangaspalat saa hyötykäyttöön.




Sopivia kankaita voi löytää myös omasta vaatekaapista. Käytöstä poistuvien vaatteiden kankaat on mahdollista hyödyntää kaikenlaisissa ompelutöissä.