20.3.17

Vanhan jalkalampun varjostimen kunnostaminen


Kunnostin vanhan 40-50 -luvun jalkalampun rungon. Nyt sain valmiiksi myös sen uuden varjostimen. Uuden kankaan ompelu varjostinkehikon päälle perinteisellä menetelmällä on aikaa vievää käsityötä, mutta vaivannäkö kannattaa. Vanha käyttökelpoinen valaisin saa lisää käyttöikää ja siitä voi tehdä juuri sellaisen, kuin itse haluaa. Tämä vanha jalkalamppu löysi tiensä makuuhuoneeseemme edelliseltä omistajaltaan Tori.fi:n kautta. Se oli muuten ehjä ja toimiva, pientä ehostusta vain vailla.
Varjostimen kangas oli rikki, likainen, kauhtunut ja haalistunut. Irrotin vanhan kankaan kehikosta varovasti ratkojalla. Kehikon ympärille kieputetun nauhan jätin paikoilleen, koska se oli hyväkuntoinen ja ehjä. Väritin kellastuneen nauhan mustaksi kangastussilla.

Valitsin kehikkoon mustavalkoruudullisen puuvillakankaan. Koska hyödynsin kehikossa jo olleen nauhan, pääsin sen värittämisen jälkeen suoraan kankaan kiinnitysvaiheeseen

Kangas pingotetaan ja neulataan kehikkoon tiukasti täysvinoon. Vinoon aseteltu kangas myötäilee kehikon muotoja ja asettuu napakasti paikoilleen. 
Kangas ommellaan kehikon nauhaan käsin lukkopistoilla. Käytin tavallista ompelulankaa vahvempaa lankaa.


Kun kangas on ommeltu kehikon pinnojen ympäri, kankaan reunat leikataan sivuilta läheltä reunaa. Ylä- ja alareunaan jätetään kääntövara.
Taitoin kankaan ylä- ja alareunan kehikon reunan alle ja kiinnitin tekstiililiimalla. Liimaamiseen käy myös puuliima, joka muuttuu kuivuttuaan kirkkaaksi (=näkymättömäksi), eikä ajan myötä kellastu.
Ettei varjostimesta olisi tullut liian rauhaton, ompelin ruudullisten osioiden väliin yksiväristä mustaa puuvillakangasta.
Alkuperäinen kangas oli ommeltu myös kehikon päälle keskirenkaan ympärille. Pingotin ja ompelin ruutukankaan kehikkoon lukkopistoilla alkuperäisen mallin mukaisesti.  

       

Leikkasin kankaan reunat ja reiän kehikon keskelle.Viimeistelyvaiheessa varjostimeen liimataan koristenauhaa, joka peittää saumojen ompeleet. Valitsin nauhaksi mustaa puuvillanauhaa. 

Lopuksi varjostin kiinnitetään jalkaan ja kunnostettu lattiavalaisin on valmis käyttöön.Kuvissa näkyvät laskosverhotpitsimatto, torkkupeitto ja rahi myös itse tehtyjä.

0 comments :

Lähetä kommentti