7.5.17

Kulkuväylän kunnostus ja askellaattojen asennus


Tällainen siitä tuli ja näin se tehtiin:


Portaiden edessä oleva 1,5 m leveä ja n. 6,5 m pitkä sisääntulokäytävä on rajattu betonipalkeilla ja päällystetty pyöreillä pikkukivillä (sora, singeli, somero?).

Ajan myötä sora on painunut ja sekoittunut sen alla olevaan maa-ainekseen. Talvella lumia kolalla luotaessa soraa on siirtynyt myös kulkuväylän ulkopuolelle. Lisäksi soran läpi on alkanut puskea rikkaruohoja. 

Jonkinlainen kunnostus ja siistiminen oli siis jo tarpeen. Päätettiin tehdä se helposti ja rennosti, lihasvoimin käsityökaluilla.


Käytävän toisessa päässä autotallin edessä on neliönmuotoisilla betonilaatoilla päällystetty alue. Myös portaat ovat betonia, joten samalla materiaalilla jatkettiin. Kulmikkaiden muotojen vastapainoksi kulkuväylälle hankittiin pyöreitä Ako Garden askelpolku 380 -betonilaattoja.


Kunnostustyö käynnistyi sorakerroksen poistamisella. Soraa oli ohut kerros, joten myös soran alla oleva karkea hiekkakerros poistettiin. Laattojen paksuus on 5 cm, maa-ainesta poistettiin 3-4 cm. 

Tarkoitus oli saada laatat samaan tasoon reunapalkkien kanssa ja samalla huomioida maan tiivistyminen ja painuminen ajan myötä laattojen alla.Käytävältä poistettu maa-aines kierrätettiin toisaalle pihassa. Sora kärrättiin päällysteeksi kompostille vievälle reitille ja hiekka takapihalle täytemaaksi. 


Kun kulkureitille palkkien väliin jäänyt maa-aines oli tasoitettu, sen päälle levitettiin suodatinkangas. Suodatinkankaan päälle sommiteltiin erilaisia ladontoja, lopulta päädyimme sijoittelemaan ne vapaamuotoisesti.

Kun laatat olivat löytäneet paikkansa, niiden väliin suodatinkankaan päälle lapioitiin uutta soraa. Sora on 16-32 mm someroa, samanväristä mutta suurempikokoista kuin mitä pihan poluilla oli aiemminkin.Soran levittämisen jälkeen suodatinkankaan reunat leikattiin käytävän muotojen mukaisesti ja peitettiin soralla. Suodatinkangas estää uuden soran sekoittumisen alla olevaan maa-ainekseen ja pitää rikkaruohot loitolla.Loput laatat sijoitettiin jatkumaan polkuna talon taakse sisääntuloväylän jatkeeksi. Maata kuorittiin yksittäisten laattojen alta niin, että laatan yläreuna jäi maan pinnan tasalle.Betonilaatat ovat edullisia, kestäviä ja niistä saa erityylisiä päällysteitä erilaisilla ladonnoilla. Yksivärisiin laattoihin saa eloa maalaamalla. Betonisia askellaattoja voi valaa myös itse.


Harmaa betoni ja somero sopivat hyvin yhteen. Harmaa väri korostuu entisestään, kun viereiset alueet alkavat kevään edetessä kunnolla vihertää.

4 comments :

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Lopputulos on kyllä todella kaunis. Ajattelin ensin, että olet taiteillut nuo astinlaatatkin. Onpa kiva tietää, että noita laattoja saa pyöreinäkin.

Miia kirjoitti...

Suunnittelin ensin valavani laatat itse betonista, mutta sitten tulin järkiini. ;) Laattoja olisi pitänyt valaa paljon ja niiden kuivumisaika on pitkä. Pitäisi olla tila, joissa ne saisivat rauhassa kuivua ennen asentamista.

En sitten malttanut lähteä niin suuritöiseen projektiin, vaan laatat (60 kpl) tilattiin valmiina. Olivat vieläpä tarjouksessakin. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei, onko tuo someropeitteinen alue pysynyt rikkaruohottomana vai yrittääkö siihen pihan ei-toivotut kasvit asettua? :)

Miia kirjoitti...

On pysynyt rikattomana. Alueen reunoilta yrittää puskea läpi rikkaruohoja, mutta nyppäilen niitä ohimennessäni sitä mukaa pois. Muuten alue on kyllä pysynyt helppohoitoisena. :)

Lähetä kommentti