18.6.17

Tilaustyö: Vetoketjulliset sohvatyynynpäälliset tuolien verhoilukankaasta


Ompelin tilaustyönä kaksi vetoketjullista, 50 x 60 cm kokoista sohvatyynynpäällistä.



Päälliset on ommeltu lisätyynyiksi suurikokoiselle sohvalle ja niihin on käytetty keittiön pöydän tuolien verhoilukangasta. Olohuone ja keittiö ovat samaa huonetilaa. Samojen materiaalien käyttö koko tilassa yhdistää eri toimintojen mukaan jaoteltua huonetta.



Kannattaa aina tekstiilipäällysteisiä huonekaluja ostaessa kysyä, saako verhoilukangasta ostaa metreittäin. Ainakin kotimaisilta valmistajilta saa. Verhoilukankaasta voi ommella sisustustekstiilejä tai sillä voi verhoilla samassa tilassa olevia vanhempia huonekaluja.



Tyynynpäällisten huonekalukangas on Lauritzon's 03U Sakura, väri 543 (metallinharmaa). Kangas on helposti purkautuvaa, joten huolittelin kappaleiden reunat ennen yhteen ompelua.



Leikkasin kankaasta niin isokokoiset tyynyt, kuin mitä siitä sai. Sohva jolle ne muiden sisustustyynyjen kanssa tulevat, on jättimäinen. Pienet tyynyt näyttäisivät sen päällä pienemmiltä kuin oikeasti ovatkaan, vaikka niitä olisikin useita.


50 x 60 cm -koko valikoitui myös sen takia, että päällisten sisälle on helppo löytää valmiit sisätyynyt. Sisustus- ja nukkumatyynyjen vakiokoot vaihtelevat maittain, Suomessa yleisin nukkumatyynykoko on 50 x 60 cm. 

Sisätyynyt itse ompelemalla voi saada sen kokoisia ja -muotoisia kuin haluaa.



Käytön ja täytön helpottamiseksi ompelin päällisiin vetoketjut. Tyynynpäälliset voidaan irrottaa pesun ajaksi ja niiden sisällä voi käyttää ja säilyttää esim. vähemmän käytössä olevia vierastyynyjä. Tyynynpäällisten sisälle mahtuu kaksikin sisätyynyä. Silloin sohvatyynyistä tulee muhkeammat. 

13.6.17

Naruamppeli erivärisistä ontelokuteista


Punoin virkkaustöistä jääneistä erivärisistä ontelokuteen suikaleista amppelin lehtikaktukselle. Kaktus pääsee nyt kesäksi ulkoilemaan omenapuun oksaan ripustetussa naruamppelissa.

Ohje amppelin punomiseen löytyy täältä. Sovelsin ohjetta jonkin verran, koska halusin käyttää amppeliin lyhyetkin ontelokuteenpätkät.




Leikkasin viidestä erivärisestä kuteesta 8 kpl 150 cm pitkää suikaletta. Kokeilin ensin kuudella suikaleella, mutta amppeliverkosta ei tullut riittävän tiheä, että ruukku olisi pysynyt siinä  tukevasti. 

Niputin kaikki kahdeksan kudesuikaletta, tasasin päät ja solmin ne hevosenhäntäsolmulla yhteen. Sen jälkeen solmin nippuun vielä toisen hevosenhäntäsolmun n. 15 cm edellistä alemmas. Solmujen väliin jäänyt lenkki toimii amppelin ripustuslenkkinä.

Tässä vaiheessa kudenippu kannattaa ripustaa lenkistä ylös punomisen ajaksi. Suikaleiden solminen helpottuu, kun ne eivät mene sekaisin.

 Kudesuikaleet solmitaan aina viereisen suikaleen kanssa vuorotellen yhteen verkoksi ohjeen mukaan. Solmujen väliin voi pujotella puuhelmiä koristeiksi. Lopuksi sovitetaan ruukku paikoilleen, solmitaan kaikki suikaleet yhteen pohjaksi ja tasataan ne yhtä pitkiksi.