19.8.17

Pation rakentaminen


Kesällä tulee "sisustettua" enemmän ulko- kuin sisätiloja. Tänä kesänä rakensimme etupihalle erillisen pation.


Uuden pation paikka on sama, jolla oli aikaisemmin väliaikainen, kevytrakenteinen puulaatoista rakennettu patio. Tähän kohtaan etupihaa paistaa aurinko aamulla ja iltapäivällä. Vieressä kasvava iso pihlaja varjostaa paikkaa liialta paahteelta. Tässä kohtaa loivasti viettävää tonttia maa on myös suhteellisen tasainen.  


Pation teko aloitettiin lapioimalla sen alta pintamaa pois. Alta löytyi melkoinen juurakko, joka piti repiä irti ennen kuin maata pääsi tasoittaamaan. 

Pintamaata ei tarvinnut kärrätä kauas, se käytettiin muun pihan tasoittamiseen.

Paikalla aiemmin olleet puulaatat löysivät uuden kodin melkein naapurista Tori.fi:n kautta.Pation kehikko koottiin painekyllästetyistä "kakkosnelosista". Laudat ovat 28 x 120 mm höylättyä ja kyllästettyä kestopuuterassilautaa. Valmiin pation koko on 270 x 360 cm.Kehikko rakennettiin irti maasta tiilien päälle, joiden avulla se saatiin suoraan eli vaateriin. Korokkeeksi laitettiin tarvittaessa myös kestopuulaudan pätkiä ja keraamisia laattoja.   Kehikon ja korokkeiden alle aseteltiin reilun kokoinen suodatinkangas estämään rikkakasvien kasvua ja erottamaan maa-ainekset toisistaan. Suodatinkankaan päälle, kehikon pohjalle lapioitiin 16-32 mm Someroa. Samaa kiveä on käytetty myös pihan kulkuväylillä
  

Valmiiksi määrämittaisiksi sahatut laudat kiinnitettiin kehikkoon kestopuuruuveilla. Pation reunat viimeisteltiin ruuvaamalla reunalaudat.

Koska patio on loivassa rinteessä, sen toinen reuna on maan pinnan tasolla ja toinen yläpuolella. Reunat tasattiin ja siistittiin lapioimalla suodatinkankaan reunojen päälle someroa.   


Kestopuuterassin voi käsitellä esim. öljyämällä tai petsaamalla, kun se on kuivunut. Tuoreelle, kostealle puulle tehty käsittely hilseilee pois tai käsitelty pinta jää laikukkaaksi. 

Käsittely ei ole tarpeen, mutta se helpottaa terassin puhtaanapitoa. Kestopuun voi jättää myös käsittelemättä, jolloin se patinoituu luonnollisen harmaaksi. 

Käsittelen tämän terassin ensi kesänä tummanruskeaksi sävytetyllä terassiöljyllä, jotta se sopii talon ja piharakenteiden väreihin. 


Ettei uusi erillinen patio näytä lautalta, laiturilta tai tanssilavalta, sen voi maisemoida ympäröivään pihaan tai puutarhaan esim. perennaistutuksilla tai jämälaudoista rakennetuilla kiinteillä kesäkukkalaatikoilla. 

Patioon kiinnitetyillä köynnöskehikoilla, kaiteilla ja erilaisilla rimoituksilla saa luotua hieman näkösuojaa naapureihin päin.  
Pation rakentaminen ei ollut vaikeaa tai edes hankalaa. Työläin vaihe oli pohjatöiden tekeminen. Itse tekemällä säästää, eikä näin pienikokoisen ja yksinkertaisen pation tarvikkeetkaan maksaneet maltaita. 

Jos tilaa ja tarvetta on, patiota voi laajentaa myöhemmin. Rinteessä patio voi olla rakennettu eri tasoihin.

6 comments :

Väkertäjä kirjoitti...

Kyllä on kiva patio - hyvin toteutettu perustuksia myöden. Tuskin on rikkakasvit heti vaivana.

Miia kirjoitti...

Kiitos. :) Ihan ensimmäistä kertaa oltiin patiota rakentamassa. Onnistuu siis ihan aloittelijoiltakin!

Anonyymi kirjoitti...

Moi, eksyin blogiisi googlen kautta. Patio istuu tosi hyvin teidän pihalle, näyttää siltä kuin se olisi aina ollut osa pihaanne. Me olemme miettineet patiota rakennettavaksi tulevana kesänä, ehkä vähän isompaa. Osa yrityksistä https://kodinplaza.fi/ kautta suosittelee myös pation kattamista ja lasiseiniä antamaan enemmän suojaa, mutta pitää miettiä tätä. Mitä mieltä olet, onko järkevää tehdä patiosta umpinainen? Kustannukset nousevat ja en ole varma olisiko patiolle käyttöä kuitenkaan jos ulkona on huono sää.

Miia kirjoitti...

Moikka, hyvä kysymys. ;) Riippuu tietysti omista tarpeista ja paikasta johon patio on tulossa.

Voihan sitä vaikka ensin rakentaa tuollaisen pelkän "lavan" ja käyttää sitä jonkin aikaa. Jos pation haluaa kattaa, se on mahdollista jälkeenpäinkin. Toinen vaihtoehto on rakentaa pation päälle pergola, johon istuttaa köynnöksen kiipeämään. Sekin antaa jonkin verran suojaa, kunhan kasvaa pation päälle. Kompromissi on rakentaa isompi patio, josta kattaa vain osan.

Sitä en osaa sanoa, tarvitseeko katettu patio rakennuslupaa tai vahvemman pohjarakenteen esim. valetun sokkelin. Isokokoiset lasit ovat aika painavia...

Toivottavasti suunnitelmat selkeytyvät ja pääsette keväällä rakennuspuuhiin. Sitten kesällä voikin jo nauttia uudesta patiosta. :)

Kuvia rakentamastamme patiosta sävytettynä ja öljyttynä: http://tee-se-itse-sisustusideat.blogspot.com/2018/09/pation-oljyaminen.html

Anonyymi kirjoitti...

Miten pation puhtaanapito onnistuu? Lautojen välissähän on oltava raot ja niistä menee roskia. Miten ne saa pois?

Miia kirjoitti...

Lautojen väleihin menee roskia, se on totta. En ole puhdistanut niitä mitenkään, jäävät sinne alle maatumaan. Tosin en tiedä, maatuvatko roskat someron päällä kuinka nopeasti. Pation laudat ovat korkeammalla kuin someron pinta. Roskaa mahtuu alle aika paljon ennen kuin roskakerros tulee niin korkeaksi, että näkyy raoista.

Patio pysyy tiilien päällä omalla painollaan. Koska sitä ei ole kiinnitetty maahan mitenkään, patiota voi halutessaan kohottaa toisesta päästä ja siivota roskat alta.

Keväisin olen pessyt pation vedellä ja mäntysaippualla, katuharjalla harjaamalla. Pesun jälkeen olen huuhdellut pelkällä vedellä. Viime kesänä käsittelin pation uudelleen terassiöljyllä. Muuten hoidoksi on riittänyt enimpien roskien lakaiseminen.

Lähetä kommentti