14.2.24

3 erilaista hiuspantaa kankaasta ja nahasta


YouTube:sta löytyy paljon tutorial-videoita, joista saa hyviä ideoita ja vinkkejä hiuspantojen askarteluun. Hakusanoina voi käyttää mm. headband/hair band tutorial, diy knotted headband/hair band, scrunchie headband/hair band, ruched ruffle headband/hair band jne.   

Videoista inspiroituneena askartelin kolme maltillisempaa hiuspantaa eri materiaaleista, eri tekniikoilla, ompelemalla ja liimaamalla.



Kaikkien kolmen hiuspannan pohjana on muovinen hiuspanta-aihio, joita saa ostaa askartelutarvikemyymälöistä ja -verkkokaupoista. Käytin kahta eri kokoa, kapeampi on leveimmältä kohdalta 8 mm ja leveämpi 25 mm.




Tämä hiuspanta on ommeltu ohuesta kankaasta, kahdesta yhteen kiedotusta kaitaleesta. Kaitaleet on on ommeltu putkiksi, kiedottu ristiin ja liimattu pannan päälle kuumaliimalla. 

Ensin panta-aihion molemmille puolille on liimattu kapea suikale vanua. Liimaaminen kannattaa aloittaa pannan sisäpuolelta niin, että vanu taittuu molempien päiden kohdalla ja jatkuu yhtenäisenä siihen kohtaan pannan sisäpuolella, josta liimaaminen aloitettiin. Silloin pannan päät tulee samalla pehmustettua, eivätkä ne paina korvien takaa pantaa käytettäessä.

Vanun päälle, pannan ympärille, on kierretty ja liimattu suikale kangasta. Suikale piilottaa alleen panta-aihion ja vanukerroksen.



 
Putkiksi ommellut kaitaleet kiedotaan ristiin ja liimataan pannan päälle. Kaitaleet asetellaan niin, että ne peittävät pannan. Kun kaitaleet ovat paikoillaan, ne liimataan kuumaliimalla huomaamattomasti muutamasta kohtaa pantaan.

Kaitaleet saavat jäädä "huivimaisesti" löysälle, liima pitää ne kyllä paikoillaan. Ohut kangas laskeutuu hyvin ja näyttää päähän solmitulta huivilta. Tähän pantaan kaitaleet on kiedottu ristiin molemmilta puolilta pannan ympäri ja lopuksi liimattu pannan päihin.




Pannan päät kiinnitetään pantaan liimaamalla. Päistä tulee siistimmät, kun ne huolitellaan kankaasta ommelluilla tupeilla. Myös tupit on kiinnitetty pantaan liimaamalla.

 


Ruutukankainenkin hiuspanta on päällystetty suikaleella ohuetta vanua. Jos pannasta haluaa muhkeamman, päällystämiseen käytetään paksumpaa vanua. Vanua voi liimata myös useamman kerroksen.

Vanulla pehmustetun pannan päälle pujotetaan kapeaksi putkiloksi ommeltu kangassuikale. Suikaleen tulee olla panta-aihion pituutta reilusti pidempi. Mitä pidempi putkilo, sitä enemmän kangas rypyttyy. Ohuempi kangas rypyttyy enemmän kuin paksumpi.

Pannan päälle pujotetun suikaleen päät taitetaan ja liimataan pannan päihin ommeltuihin kankaisiin tuppeihin, kuten värikkäässä pannassa edellä.



Kapein panta-aihio on päällystetty vanhasta nahkatakista kierrätetyllä pehmeällä nahalla. Kapea nahkasuikale on ommeltu aihion päälle käsin.

Rusetin keskiosa on ommeltu renkaaksi ja kiinnitetty muutamalla pistolla pannan sisäpuolelle. Renkaan sisälle, pannan ulkopuolelle on pujotettu pannan leveyttä leveämpi pala nahkaa. Pala rypyttyy kivasti ja pysyy napakasti paikoillaan. Lopuksi pannan sisäpuolelle on liimattu kuumaliimalla kapea nauha, joka piilottaa käsin ommellun sauman.


0 comments :

Lähetä kommentti