10.12.24

Vanulla täytetty kankainen joulukuusi


Pieneen tilaan mahtuvan, neulasettoman joulukuusen voi saada vaikkapa ompelemalla sellaisen kankaasta. Jos joulukangasta ei satu olemaan, kuusen voi ommella mistä tahansa kankaasta ja koristella oman maun mukaan jouluiseksi. Koristeluun sopivat mm. kulkuset, puuhelmet, helminauhat, koristenauhat yms.



Valmiita, erikokoisia kuusen kaavoja löytyy googlaamalla "Padded fabric Christmas tree free pattern". Tulostettava kaava löytyy esim. täältä ja ohjevideo ompeluun täältä.




Kuusen kappaleet voi leikata eri kankaista. Silloin saa käytettyä pienetkin, muista ompelutöistä jäljelle jääneet kangastilkut.

Kuusi on kuusisakarainen. Kappaleita tulee leikata 6 kpl.



Kaksi kappaletta neulataan vastakkain, oikeat puolet vastakkain ja ommellaan reunoista yhteen. Täyttöaukko jätetään ompelematta, se sijoittuu kuusen pohjalle keskelle.



Tässä vaiheessa pareittain yhteen ommeltuja, kääntöaukollisia kappaleita on 3 kpl.




Seuraavaksi kappaleet käännetään oikein päin ja sakarat muotoillaan teräviksi. Prymin kulmankääntäjä on tähän hyvä apuväline. Kannattaa kuitenkin varoa, ettei tee kankaaseen reikää terävällä kärjellä.




Käännetyt kappaleet silitetään ja neulataan päällekkäin. Keskelle ommellaan suora ommel, joka yhdistää 3 kappaletta toisiinsa.




Nyt kuusi on valmis vanulla täytettäväksi. Täytön jälkeen täyttöaukot (6 kpl) ommellaan kiinni käsin.


Ei haittaa, jos yhteen ommellut kappaleet eivät osuneet täydellisesti kohdalleen kuusen latvassa. Latvaan voi ommella kulkusen, tähden tai rusetin liitosten päälle.

Pehmokuuselle voi vielä ommella pienen pyöreän kuusenmaton. Tämän kuusen alla on sen väreihin sopiva musta pitsiliina.


3.12.24

Pothead gnomes eli ruukkutontut


Näiden muhkeapartaisten ruukkutonttujen askarteluun tarvitaan pieni saviruukku (esim. kaktusruukku), juuttinarua, puuhelmi ja pala lampaantaljaa. Työvälineiksi riittää sakset ja kuumaliima.



Juuttinarun pätkästä taitetaan sopivan mittainen ripustuslenkki, jonka molemmat päät pujotetaan ruukun pohjan reiästä ruukun sisäpuolelle. Narun pätkät solmitaan ruukun sisällä yhteen niin monella solmulla, ettei solmu mahdu ruukun reiästä ulos. Solmun voi varmistaa liimaamalla se kuumaliimalla ruukun pohjaan.



Seuraavaksi leikataan lampaantaljasta kolmion muotoinen pala. Piirrä kolmio ensin taljan nurjalle puolelle ja varmista, että karvan kasvusuunta on alaspäin, kolmion kärkeä kohti. Kolmion tulisi olla niin leveä, että sen yläreuna yltää melkein ruukun ympäri. Parta liimataan yläreunasta ruukun reunaan.

Jos varastoissa ei satu olemaan lampaantaljaa, parran voi askarrella yhtä hyvin myös tekoturkiksesta, vanusta, villalangasta jne.



Lopuksi parran keskelle, ruukun reunaan liimataan puuhelmi nenäksi. Helmen voi myös ommella muutamalla pistolla taljan yläreunaan, että se pysyy varmasti paikallaan.

Ruukkutonttuja voi askarrella pieniksi joulu- ja pikkujoululahjoiksi. Ruukkutontut sopivat myös koristeiksi puutarhaan, puutarhatontun virkaa toimittamaan. Lisää ideoita löytyy Pinterestistä ja googlaamalla "Pothead gnomes".