Aina ei tarvitse ostaa uusia huonekaluja, vanhat ovat monesti käyttökelpoisempia ja kestävämpiä. Kunnostamalla ja vähän tuunaamalla vanhoista huonekaluista saa nykypäivään ja muuhun sisustukseen sopivia. Samalla tulee tehtyä ekoteko.
Ennen huonekalut valmistettiin kestävästä kokopuusta, jota voi käsitellä eri tavoin. Puisia huonekaluja voi maalata, petsata, vahata, öljytä jne. Vanhaa huonekalua ei tarvitse kunnostaa uuden veroiseksi, vaan se saa näyttää vanhalta. Uudemmista huonekaluista saa "vanhan" näköisiä, kun maalaamisen jälkeen hioo pinnan kevyesti mattapintaiseksi. Kulmia voi hioa reilummin, jotta saa puupintaa näkyville ja huonekalulle kuluneen vaikutelman.
Huonekaluja voi tuunata helposti mm. vaihtamalla vetimet tai jalat. Huonekaluista saa siirreltäviä, kun niiden alle kiinnittää pyörät. Sohvista ja tuoleista saa uudenveroisia päällystämällä ne uudelleen tai ompelemalla niihin huput.
Vanhoja kunnostettavia huonekaluja voi löytää esim. kirpputoreilta, kierrätyskeskuksista, sukulaisilta ja tuttavilta. Arvokkaita huonekaluja ei kannata kunnostaa itse, vaan viedä ne ammattilaiselle entisöitäviksi, ettei amatöörinä pilaa huonekalun arvoa.
Sain sukulaistädiltä perinnöksi Muuramen astiakaapin. Tupakaapiksi olen myös kuullut kaappia kutsuttavan. Kaappi oli hyväkuntoinen ja hyvin säilynyt, mitään isompia korjauksia ei tarvinnut tehdä. Väriltään se oli myrkynvihreä ja vetimet olivat oranssit. Hioin vanhan maalin pois ja maalasin Helmi-kalustemaalilla vaaleanharmaaksi.
Yksivärisiä
kalusteita voi koristella eri tavoin. Niihin voi maalata kuvioita
sabloonan avulla tai vapaalla kädellä. Kalusteita voi koristella myös
liimaamalla ja lakkaamalla niihin kuvia decoupage-tekniikalla. Kaappien
ja lipastojen laatikoiden sisustat voi siistiä vuoraamalla ne
hyllypaperilla tai tapetilla.
Pintanikkareilta löytyy käyttökelpoisia vinkkejä ja ohjeita erilaisiin kunnostusprojekteihin, tarvittavine välineineen ja aineineen.