30.6.12

Sydämen muotoinen kirjanmerkki nahasta


Innostus nahkatöihin jatkuu, kun materiaaliakin vielä riittää - ainakin tällaisiin pieniin töihin. Kaikkiin viime aikoina tekemiini nahkatöihin olen käyttänyt kierrätettyä nahkaa kirpputorilta ostamastani nahkatakista.

Tällä kertaa tein nahasta sydämen muotoisen, kirjan sivujen kulmaan kiinnitettävän kirjanmerkin. 



Piirsin ensin kaavan paperista. Sydämen kulmana käytin paperiarkin suoraa kulmaa. Taitoin paperin kulmasta kahtia ja piirsin kaksinkertaiselle paperille sydämen sakarat. Tästä kirjanmerkista tuli kooltaan 11x11 cm.


Leikkasin sydämen mallin paperista, piirsin sen mukaan kuviot nahalle ja leikkasin kappaleet irti ääriviivoja pitkin. Kirjanmerkkiin tarvitaan kaksi samankokoista sydämen muotoista kappaletta. 

Leikattuani nahasta kaksi kappaletta, asettelin ne päällekkäin, nurjat puolet vastakkain. Sen jälkeen ompelin sydämet yhteen oikealta puolelta suoralla ompeleella taskuksi ja kirjanmerkki oli valmis käyttöön.


28.6.12

Ruukkuyrtit


Ruoanlaittossa käytettäviä yrttejä voi kasvattaa itse siemenistä tai niitä voi ostaa taimina puutarhamyymälöistä. Tuoreita ruukkuyrttejä saa ostaa ruokakaupan vihannesosastolta.


Ruukkuyrttejä voi sijoittaa yksin tai ryhmänä erilaisiin astioihin, ruukkuihin, koreihin, pusseihin, säkkeihin, laatikoihin jne. Tuoreet, raikkaat ruukkuyrtit näyttävät hyvältä sisustuksessa ja sen lisäksi ne voi myös syödä.


Kun ruukkuyrteistä on käyttänyt noin kaksi kolmasosaa, ne voi istuttaa multaan. Yrteille on saatavana luonnonmukaista yrttimultaa, jossa ne viihtyvät ja kasvavat hyvin. Yrtit juurtuvat nopeasti ja alkavat kasvattaa pian uusia lehtiä. 



18.6.12

Parvekkeen ja terassin lattioiden käsitteleminen


Parvekkeen ja terassin puulattioiden käyttöikä pitenee, kun niitä hoitaa puunsuoja-aineilla. Kannattaa lukea Tikkurilan niksit terassien ja laiturien maalaamiseen, ennen kuin aloittaa. Sivuilta löytyy tietoa tuotteiden valinnasta sekä hyvät työohjeet.

Käsittelin kaksikerroksisen asunnon terassin kestopuiset lattialaudat sävytetyllä puuöljyllä ja parvekkeen värillisellä Pinotex Terassisuojalla. 

Aloitin puhdistamalla huolellisesti parvekkeen sekä terassin lautalattiat ennen puunsuoja-aineilla voitelua. Irtoroskat poistin harjaamalla ja lautojen välistä imuroimalla. Sen jälkeen pesin puulattiat kostealla mopilla ja annoin kuivua. Pesin lattialaudat pesuveteen sekoitetulla mäntysuovalla. Tarvittaessa voi käyttää vahvempiakin aineita (tehopesu, homeenpoistoaine), kunhan huuhtelee pinnat pesun jälkeen hyvin. 

Kun lattia oli pesun jälkeen kuivunut, sudin siveltimellä puunsuoja-aineen kertaalleen lautojen pintaan ja annoin kuivua hyvin. 

Sekä parvekkeen että terassin puunsuoja-ainetta jäi jäljelle, vaikka levitin niitä reilusti. Käsittelen molemmat lattiat vielä toiseen kertaan. Niihin jäi kohtia, joihin pitää lisätä puunsuoja-ainetta. Puu imee ainetta eri lailla eri kohdista. Eniten auringon paisteelle altistuneet kohdat kuivuvat helpoimmin ja imevät puunsuoja-ainetta enemmän kuin varjossa olleet alueet. 

 
 Pinotexia pinnassa


Yllä olevassa kuvassa asunnon Terassisuojalla voidettu yläkerran parveke. Parvekkeen lattia on sivelty Terassisuoja Pinotex Anti-slip kovapuun värisellä kuultavalla öljyllä. Tämän parvekkeen käsittelyyn riitti yksi litran purkki liuoteohenteista, peittävää Terassisuojaa.  

Terassisuoja kovapuun värisenä oli yllättävän tumma, mutta sopii hyvin parvekkeen valkoisiin kaiteisiin ja parvekkeelle tuleviin kalusteisiin. Tumma väri vaalenee ajan kuluessa auringon paisteelle ja vaihteleville sääolosuhteille altistuessaan. Sävytetyssä puunsuoja-aineessa on myös parempi UV-suoja kuin värittömässä.

   
Baufix puuöljy ja käsittelemätön kestopuulattia


Alakerran terassin sivelin Baufix vesiliukoisella puuöljyllä. Terassin voiteluun kului kolmen litran kanisteri puunsuoja-ainetta. Puuöljyllä käsitellyn laudan pinnasta tuli läpikuultava ja siinä näkyy hyvin puun syyt.  


Puuöljyllä kertaalleen sudittu terassin lattia


10.6.12

Toimistotuolin päällystäminen [osa 2]


Vanhan Martelan toimistotuolin päällystäminen on saatu valmiiksi ja tässä tulos: 


Toimistotuolin uusi päällyskangas


Pähkäilin tuolin selkänojan irrottamista, kun siinä ei näkynyt päälle päin ruuveja. Sain päällystetyn osan irrotettua rungosta varovasti vääntämällä. Huomasin, että päällystetyt osat kiinnitetään runkoon napsauttamalla muoviset vastakappaleet paikoilleen. Myös tuolin istuinosa kiinnittyy runkoon samalla tekniikalla, vaikka kuvittelin ensin, että se kiinnittyy runkoon ruuveilla. 


Neljä kiinnitysnappia selkänojan rungossa


Irrotin vanhan päällyskankaan ja leikkasin sen mallin mukaan samanlaisen kappaleen uudesta kankaasta, kuten tein jo aikaisemminkin päällystämässäni tuolissa. Sen jälkeen niittasin uuden kankaan selkänojaan ja napsautin selkänojan takaisin kiinni tuolin runkoon. Selkänojan päällystäminen sujui yllättävän helposti, kun tajusin tuon napsauttamistekniikan.


Mustavalkoharmaata ja pinkkiä raitaa


Jos haluaa kestäviä, pitkäikäisiä ja uudelleen päällystettäviä huonekaluja, kannattaa suosia vanhoja, lujia ja hyvin tehtyjä sellaisia. Nykyään valmistetaan paljon kertakäyttöistä tavaraa, eikä niiden uudistaminen välttämättä edes onnistu. 

Vanhoissa tavaroissa laadun takaa myös kotimaisuus. Suomessa tehtiin kestävää tavaraa silloin, kun täällä vielä oli kulutustavaroiden tuotantoa ja teollisuutta. 

Vanhojen tavaroiden uudistamisessa on sekin hienous, ettei se ole kallista. Vanhat käytetyt tavarat eivät maksa paljon. Joskus ne ovat jopa ilmaisia, kuten tämä toimistotuoli. Se olisi voinut joutua kaatopaikalle, mutta sai nyt uuden elämän. 

Vanhojen tavaroiden uudistamisessa ei tule isoja taloudellisia tappioita, vaikka ei aina onnistuisikaan. Onnistumiset taas kannustavat jatkamaan ja onhan se hienoa, kun näkee omien kättensä jäljen joka päivä käytössä olevissa tavaroissa. Kun tekee itse, saa sellaista kuin haluaa (tai tulee). :D 


Valmis "masterpiece" ;)


5.6.12

Viirinauha/kaulakoru pyöreistä nahkapaloista


Vanhasta nahkatakista on riittänyt materiaalia moneen. Olen ommellut siitä nyt jo kassin, pari rannekorua, kirjekuorilaukun, kännykkäkotelon ja käyttänyt takin kierrätysnahkaa monenlaiseen koristeluun.

Tässä pienimmistä nahkapaloista leikatuista palloista ommeltu viirinauha/kaulakoru. Pienistä pyöreistä nahkapaloista ommeltua nauhaa voi käyttää koristeena, kuten viirinauhoja tai nauhan päät voi solmia yhteen, jolloin siitä tulee kaulakoru.


Kuvassa kaulanauhaksi solmittu nahkanauha. Piilotin nauhan yhteensolmitut päät mustasta kapeasta satiininauhasta solmitulla rusetilla.

Idea on yksinkertainen, leikataan meikkivoideputkilon korkki mallina pieniä palloja nahasta ja ommellaan ne suoralla ompeleella peräjälkeen nauhaksi. Ompelulangaksi kannattaa valita tavallista vahvempaa ja paksumpaa lankaa, että pallot pysyvät hyvin yhdessä. Halutessaan nahkapallot voi ommella yhteen värikkäällä langalla, jolloin nauhaan saa somisteeksi raidan. 


Nahasta voi leikata muitakin kuvioita kuin palloja, esim. kuution muotoisista paloista tulee "timanttinauha". Erivärisistä nahkatilkuista saa sommiteltua värikkäämmän nauhan.

4.6.12

Toimistotuolin päällystäminen [osa 1]


Edellinen asukas oli jättänyt varastooni tällaisen vanhan Martelan toimistotuolin. Yhden tuolin päällystettyäni ja siitä innostuneena ajattelin nyt kokeilla, pystyykö tämänkin päällystämään uudelleen.

Tuoli on ehjä ja toimiva, mutta vaaleanharmaa päällyskangas on likainen ja rikki. Rungosta on lähtenyt maalia joistain kohdista. Lievä kuluneisuus ei haittaa, mutta raikkaampi ja siistimpi päällyskangas siihen oli saatava.


Martelan toimistotuoli ennen päällystämistä


Aloitin urakan ruuvaamalla tuolin käsinojat, selkänojan ja istuinosan irti rungosta. Tässä vaiheessa kannattaa painaa mieleen, miten päin osat on alun perin kiinnitetty. Osat on huomattavasti helpompi ruuvata takaisin paikoilleen, kun muistaa mikä osa kuuluu mihinkin kohtaan ja miten päin, kuten myöhemmin tulemme huomaamaan. ;)


Toimistotuoli osina


Istuinosan kankaan alla pehmusteena oli vaahtomuovia. Jätin sen paikoilleen uuden päällyskankaan alle. 

Vaahtomuovin alla oli kovaa muovia, johon vanha päällyskangas oli niitattu. Irrotin vanhan kankaan ja käytin sitä mallina leikatessani uudesta päällyskankaasta samankokoisen kappaleen. 

Niittasin uuden päällyskankaan kovaan muoviin niittipistoolilla. Muovi oli todella kovaa, eivätkä niitit meinanneet upota siihen kovin helposti. Sain kuitenkin pingotettua ja niitattua uuden kankaan siististi paikoilleen.


Istuinosa päällystettynä


Päällystettyäni istuinosan, ruuvasin sen takaisin runkoon. Huomaatteko seuraavassa kuvassa mitään outoa? No, ruuvasin istuinosan väärinpäin! :D Kannattaa siis aina välillä tarkistaa, mitä on tekemässä, ettei tarvitse tehdä turhaa työtä.


Pieleen meni... :P


Pienestä säädöstä huolimatta sain istuinosan päällystettyä ja takaisin paikoilleen. Päällystän toimistotuolin selkänojan, kun keksin miten sen saa irrotettua. Selkänojassa ei näy päälle päin ruuveja, joilla sen saisi ruuvattua irti. Eiköhän se irtoa ihan helposti, vaikeampaa voi olla saada se taas takaisin päällystettynä paikoilleen... ;)


Nyt meni oikein päin!


1.6.12

Vielä pari kangastablettia lisää...


Oli niin kiva ommella kaksipuolisia kangastabletteja, että tein vielä kaksi lisää. Tabletteja on nyt neljä, kaikissa toisella puolella Maija ja Kristina Isolan Marimekolle v. 1968 suunnittelema mustavalkoinen Muija-kangas

Toisella puolella olevat kankaat ovat Aini Vaarin ja Finlaysonin käsialaa. Taimi on suunniteltu v. 1961 ja Coronna v. 1958. 

Nämä kaikki kolme klassikkokuosia on otettu hiljattain uudelleen tuotantoon.


Toisiinsa ja sisustukseen sopivia tabletteja voi vaihdella ja tehdä erilaisia kattauksia tilanteen mukaan. Molemmin puolin käytettävissä kaksipuolisissa tableteissa on tuplasti enemmän vaihtelunvaraa.