13.11.12

Matonkuteiden värjääminen ja leikkaaminen


Värjääminen on kätevä keino saada haluamansa väristä matonkudetta materiaaliksi erilaisiin kudonta- ja virkkaustöihin.


Värjäsin vanhat valkoiset puuvillalakanat pesukoneessa pinkeiksi. Käytin värjäämiseen Dylonin pesukoneväriä nro 29 Flamingo Pink. Dylon pesukonevärien värikartta löytyy täältä.

Täältä löytyy ohjeet ja vinkit, miten pesukonevärejä käytetään


 Suorakulmaiset lakanat oli helppo ja nopea repiä kapeiksi suikaileiksi. Pyöristin päiden kulmat leikkaamalla. Pyrin repimään lakanat yhtenäisiksi suikaleiksi, ettei viimeistelyvaiheessa tarvitse päätellä lukemattomia kuteen päitä
 

Kerin kuteet kerälle ja nyt vaan etsimään mallia ja ohjetta virkatulle matolle.
  


18 comments :

Tintti kirjoitti...

Mahtava idea! Miten ei ole koskaan tullut edes mieleeni, vaikka olen värjäystä harrastanutkin... :P

Miia kirjoitti...

Tulee käytettyä tylsemmänkin väriset kankaat hyödyksi, kun värjää sisustukseen sopiviksi. :)

Tintti kirjoitti...

Totta! Kaapit täynnä kellastuneita lakanoita, eli ei muuta kuin värjäysoperaatio käyntiin. :)

Miia kirjoitti...

Värijauhe, suolaa ja lakanat koneeseen ja eikun pyörimään. :D

GoneWithTheNails/Mirka kirjoitti...

Aa musta ja pinkki! Nekin on mun lempivärejä ja varsinki yhdessä =) Oon nyt nähny paljon sellasia piparireunuksisia mattoja, mut en tiä sopisko toi väri siihen. Tuleeko paljon helppoja DIY joulupostauksia!?! :)

Unknown kirjoitti...

Hyvä vinkki, olen juuri leikkaamassa trikoista kangasta jota ei voi repiä, kyllä on kädet ja sakset kovilla, mutta sieltä se tulee vähitellen. Joulua täälläkin odotellaan :)

Miia kirjoitti...

Aattelin pinkkiä mattoa pienen tytön huoneeseen, vielä ei oo löytyny sopivaa mallia. Sen tarttis olla vielä sellainenkin, että osaan sen tehdä. ;D

Saas nähdä, mitä postauksia tulee, ehkä jotain jouluistakin. :)

Miia kirjoitti...

Matonkuteiden leikkaaminen on kyllä aika pölyistä ja aikaa vievää hommaa. Oliskohan siihen keksitty jo joku kone? ;)

Satu kirjoitti...

Vähän aiheenvierestä, mutta onko sinulla kokemusta säkkikankaan tai paksun juutinarun värjäämisestä? Olen täällä haaveillut kyhääväni kissoille paremmin sisustukseen sopivan kiipeily/raapimapuun (koska entinen on niin ruma). Halusin käyttää projektiin juuri säkkikangasta ja juutinarua, koska kissat tykkää repiä, mutta ne on luonnontilassaan vähän tylsän värisiä, voisiko niitä värjätä esim. mustaksi, osaatko sanoa?

Tosi intensiivinen pinkki saatu valkoisiin lakanoihin. Melkeen tekee mieli värjätä omat lakanat uudestaan!

Miia kirjoitti...

En ole koskaan värjännyt säkkikangasta enkä juuttinarua. Voisihan se periaatteessa onnistuakin, koska ovat luonnonmateriaaleja molemmat ja väri tarttuu niihin paremmin kuin keinokuituihin. Ainoo ongelma voi tulla vastaan siinä, että saattavat purkautua pesukoneessa värjättäessä. Käsinvärjäys voisi onnistua paremmin. :)

Pinkistä väristä tuli munkin mielestä tosi hyvä ja värjäytyi tasaisesti. Muutaman epäonnistuneen kokeilunkin olen pesukoneväreillä tehnyt...

Satu kirjoitti...

Joo itsekin ajattelin että juuri käsinvärjäys voisi olla vaihtoehto. Olen niin haaveillut mustavalkoisesta raapimapuusta, jossa kangasosat on mustia mutta tasot valkoisia. Markkinoilla olevat puut on susirumia ja kalliita!

Mutta kunhan pääsen projektin alkuun niin informoin sinuakin värjäystuloksista ^^

Miia kirjoitti...

Olis kiva kuulla, miten onnistui ja millainen lopputuloksesta tuli. :)

Unknown kirjoitti...

Repeävää kangasta (lakana tms.) kannattaa repiä kaverin kanssa, joka toinen suikale ystävälle, joka toinen itselle ja sitten lähdetään vetämään vastakkaisiin suuntiin. Näin saa revittyä kerralla koko lakanan.

Miia kirjoitti...

Hyvä vinkki! :)

Tiuku kirjoitti...

Moi! Eksyin sun blogiin, kun pieni sisustuskärpänen on puraissut oman kämpän oston jälkeen. Tykkään näpertää omin pikku kätösin monenmoista, mutta kierrätysmateriaaleja en juurikaan ole käyttänyt. Sulla on täällä blogissa kaikkea ihanaa ja sormet oikein syyhyää, että sais jotain kivaa uutta kokeilla itsekin.
Syy, miksi lähdin tähän postaukseen kommentoimaan, on se että meidän lakanakaapissa asustaa vanhoja ja vähän rupsahtaneita lakanoita, joista ilmeisesti voisi virkata vaikka maton, mutta mulla ei ole mitään kokemusta tekstiiliväreistä. Jäin miettimään, että oletko käyttänyt harmaata tekstiiliväriä? Kuteiksi sopivat lakanat ovat sinisen ja vihreän värisiä, osa tummempia, osa vaaleampia. Ajattelin, että ehkä harmaalla värjäys vähän yhtenäistäisi värimaailmaa, ei haittaa vaikka lakanat eivät ihan samansävyisiksi tulisikaan. Kuinka peittäviä tekstiilivärit ylipäätään ovat? Vai pitäisikö lakanat ensin valkaista ja sitten värjätä? Kiitos jos viitsit neuvoa noviisia!

Miia kirjoitti...

Mukavaa, että päädyit tänne. :)

Kokeilin kerran pinkki/valkoisten pussilakanoiden värjäämistä tummanharmaiksi, tulos ei mielestäni ollut kovin hyvä. Valkoiset kohdat värjäytyivät hyvin, mutta pinkit kohdat jäivät kuultamaan pinkkeinä harmaan läpi. Luultavasti vihreä ja sininenkin jäävät näkymään harmaan alta.

Sinisävyiset lakanat kannattaisi värjätä jollain sinisen sävyllä ja vihreät vihreällä. Jos alkuperäinen väri jääkin kuultamaan alta, se ei haittaa, koska sinisen ja vihreän eri sävyt sopivat hyvin yhteen. Tekstiiliväreistä musta on peittävin, mutta välttämättä alunperin kuviolliset pussilakanat eivät värjäydy tasaisen mustiksi silläkään. Yksiväriset kankaat värjäytyvät tasaisiksi parhaiten.

Valkaisu ei poista värejä ja se on aika kuluttava käsittely. Vanhat tekstiilit saattavat haurastua valkaistaessa.

Toivottavasti sait tästä apua. Lisätietoa tekstiiliväreistä löytyy, kun googlaat hakusanoilla Nitor ja Dylon. Ne ovat yleisimmät Suomessa myytävät tekstiilivärimerkit.

Kannattaa rohkeasti kokeilla, näet itse lopputuloksen ja opit kokemuksesta. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Jos et ole vielä löytänyt hyvää ja nopeaa matonkuteiden leikkaus ohjetta niin käyppä katsomassa tuo video: http://www.youtube.com/watch?v=7RIjOzllKf8
Oli oikein hyvä esimerkki, minusta ainakin :)

Miia kirjoitti...

Kiitos, erittäin hyvä ohjevideo! Pitää vaan olla tarkkana, että leikkaa tarkasti niin kuin videossa, ettei kude mene väärästä kohtaa poikki. ;)

Lähetä kommentti