28.2.13

Pannunalusesta muistitaulu


Pyöreistä korkkisista pannunalusista saa tehtyä helposti muistitauluja ja taustoja erilaisille kokoelmille. Pannunalusen taakse kiinnitetään vain ripustusta varten taulukoukku. Koukkuja saa ostaa rautakaupoista ja korkkisia pannunalusia mm. Ikeasta tai kirpputoreilta. 


Pinssikokoelman taustana


Löysin tämän halkaisijaltaa 30 cm korkkisen pannunalusen kirpputorilta. Näin isoja en ollut ennen missään nähnytkään. Siitä se idea sitten taas lähti... ;) 

Aion hankkia vielä pari pienempää pannunalusta tämän isomman kaveriksi ja ripustaa ne seinälle ryhmäksi. Ryhmään voi lisätä myös muutaman pyöreän korkkisen lasinalusen. Erikokoisista korkkitauluista tulee yhteen koottuna hauska yhdistelmä. 

Korkkisia muistitauluja voi käyttää monenlaisten pienten tärkeiden tavaroiden ja muistojen esillä pitämiseen ja säilyttämiseen. Niihin voi koota moodboardin tai kerätä kauniita esineitä ja tavaroita esille ihailtavaksi. Esillä olevia tavaroita voi helposti vaihtaa, kun haluaa katsella vaihteeksi tauluissa jotain muuta. :)
  
 
Korutauluna


Kiinnittämiseen voi käyttää nuppineuloja, nastoja, nupeja, karttaneuloja, ohuita nauloja jne. Taustattomat pinssitkin sopivat hyvin tähän tarkoitukseen.

Pannunalusesta tehdyn korkkitaulun voi koristella Washi- ja Masking Tape -teipeillä tai sen voi päällystää kankaalla. Alunen voi olla käytetty ja huonokuntoinenkin, koska kankaalla päällystäminen peittää "kauneusvirheet". 

Pannunaluseen voi maalata raitoja tai kuvioita, tehosteeksi voi maalata vain ulkoreunan. Kuvioiden maalaamisessa apuna voi käyttää sabloonaa ja maalarinteippiä kuvioiden rajaamiseen.  

 
Tärkeiden muistettavien asioiden esillä pitämiseen


Korkkitaulujen päälle voi leikata ja liimata pyöreät palat liitutaulupintaisesta d-c-fixistä tai ne voi maalata liitutaulumaalilla. Silloin ne toimivat pieninä liitutauluina. 

Korkkiset pannunaluset ovat mielikuvitusta ruokkivaa materiaalia erilaisten askartelu- ja tuunausideoiden toteuttamiseen. Tämäkin idea on toteutettu korkkisista pannunalusista. :D


22.2.13

Taskullinen taulu kirjontakehyksestä ja kankaasta


Puisista kirjontakehyksistä voi tehdä helposti tauluja. Kehyksiä on myytävänä erikokoisina. Tämän kehyksen halkaisija on 21,5 cm. Vaikka kehyksestä tekee taulun, sitä voi yhä tarvittaessa käyttää taas kirjontakehyksenä, kun poistaa siihen pingotetun kankaan

Idea on peräisin Pinterestistä. Olen kerännyt "boardeilleni" muitakin mielestäni hyviä DIY-ideoita ideapankiksi. Ideoita saa vapaasti käyttää ja pinnata. :)  




Maalasin alunperin puunvärisen kirjontakehyksen ja sen kiristysruuvin spray-maalilla mustiksi. Sen jälkeen leikkasin kankaasta (Ikean Sofia-kangas) raamin kokoa muutamaa senttiä suuremman pyöreän kappaleen. Käytin mallina sopivan kokoista lautasta. Siksakkasin kappaleen reunat, etteivät ne purkaudu. Sen jälkeen kangas oli valmis pingotettavaksi kehykseen. 




Taulu oli valmis näinkin, mutta halusin siihen vielä taskun. Tasku leikataan samalla mallilla kehystä hieman suuremmaksi. Yläreunaan lisäsin reilummin kääntövaraa. Taskukappaleenkin reunat kannattaa siksakata tässä vaiheessa. 

Taskun yläreunan sauman voi ommella kiinni, mutta koska se oli siksakattu, käänsin vain reunan sisäänpäin ja silitin päältä. Saumasta tuli ohuempi kääntämällä ja se pingottui paremmin kehyksen renkaiden väliin.  

Kohdensin kappaleiden raidat niin, että ne menevät limittäin. Kankaan kuviot voi kohdistaa myös niin, että ne jatkuvat ja kuvio säilyy eheänä.   




Kirjontakehykseen pingotettuja kangastauluja voi tehdä useita ja koota niistä kollaasin seinälle. Kangastauluja voi koristella nauhoilla, napeilla jne.      

Kangastauluihin voi valita ja yhdistellä erilaisia kankaita esim. taustaksi yksiväristä kangasta ja taskuksi pitsikangasta. Pitsikankaan kuviot tulevat hyvin esille yksiväristä taustakangasta vasten.

Kirjontakehykseen voi pingottaa myös pitsikankaan ilman taustakangasta. Silloin taulu toimii tauluna sekä korukehyksenä.

Kehykseen pingotettuun kankaaseen voi kiinnittää kellokoneiston ja ommella napit numeroiksi. Silloin kehyksestä tulee seinäkello. ;)


16.2.13

Pussikko henkariin


Vielä on muutama spray-maalilla mustaksi maalattu pesulahenkari jäljellä sekä muutama idea kokeilematta.

Ompelin henkarin ympärille pussikon jämäkankaista. Kankaisen pussikon voi ripustaa vaatekaapin/vaatehuoneen tankoon ja siinä voi säilyttää esim. koruja, huiveja, sukkia, solmioita, vöitä jne.


Aloitin piirtämällä pussikon kaavan pesulahenkarin mukaan. Piirsin kaavan ääriviivat kankaalle saumanvaroineen. Käytin pussikkoon kolmea eri kangasta. Suurimman palan leikkasin Ikean raidallisesta Sofia-kankaasta. Se toimii pohjana pussikolle ja sen taskuille. Taskut leikkasin Finlaysonin Taimi ja Coronna -kankaista.


Siksakkasin kappaleiden reunat. Käänsin taskujen yläreunat ja ompelin kiinni. Seuraavaksi asettelin taskut pohjan päälle siinä järjestyksessä kuin ne valmiiseen pussikkoon on tarkoitus tulla (eli isompi tasku pienemmän alle). 

Ompelin pussikon keskelle taskujen päälle ompeleen erottamaan taskut toisistaan. Näitä ompeleita voi ommella myös useamman, jos haluaa pussikkoon pienempiä taskuja. Isompien taskujen päälle voi ommella myös poikkisauman, jos ei halua kaikkien taskujen yltävän pussikon pohjaan asti.


Seuraavassa vaiheessa asettelin pussikon molemmat kappaleet nurin vastakkain ja ompelin pussikon reunat. Jätin henkarin koukulle aukon yläreunaan. Käänsin pussikon oikein päin ja pujotin pesulahenkarin pussikon sisälle. Saumanvaroihin voi leikata pieniä halkoita, että pussikko asettuu paremmin henkarin päälle. Ohuet kankaat asettuvat paremmin kuin paksummat.

Viimeistelin pussikon kääntämällä alareunan saumavarat sisäänpäin ja tikkaamalla pohjan kiinni oikealta puolelta, kankaiden päältä. Henkari jäi samalla pussikon sisälle. Pussikkoon voi ommella koristeeksi nappeja, nauhoja, pitsiä tms.

Pussikkoa voi käyttää monenlaisten pikkutavaroiden säilyttämiseen. Siinä voi säilyttää myös esim. ompelu- ja askartelutarvikkeita, keittiövälineitä, toimistotarvikkeita, laskuja yms. 

12.2.13

Pesulahenkari lehtitelineenä



Yksinkertaista ja helppoa! ;)


Maalasin henkarin mustalla spray-maalilla kertaalleen mustaksi. Ensimmäisellä maalauskerralla maalipinnasta ei tullut vielä täysin peittävä, vaan metallisen henkarin alkuperäinen väri näkyi vielä paikoitellen. En maalannutkaan enää toista kerrosta, koska lehtitelineestä tuli näin "industrial-henkinen" ja mielestäni kivempi kuin peittävä mattamusta.

Samalla idealla valkoiseksi maalattuna henkarista tulee "shabby chic". :) 


3.2.13

Pesulahenkarista väännetty talouspaperiteline


Kokeilin, miten pesulahenkari vääntyy. Ei kylläkään kovin helposti, mutta tällaisen talouspaperitelineen sain aikaan. ;) 

Maalasin pesulahenkarin ensin mustalla spray-maalilla. Maali irtosi kohdista, joista väänsin ja joista pidin pihdeillä kiinni. Kannattaa siis maalata henkari vasta vääntämisen jälkeen.  

Metallisen henkarin muotoilemiseen ja vääntämiseen tarvitaan pihdit tai hohtimet, leikkaamiseen sivuleikkurit. Pesulahenkaria työstäessä kannattaa käyttää käsineitä.   


Samalla idealla voi pesulahenkarista vääntää wc-paperirullatelineen

Pesulahenkari toimii talouspaperi- tai leivinpaperitelineenä vääntämättäkin, kuten täällä. Henkarin voi koristella kiertämällä sen ympärille narua, nauhaa tai Washi- tai Masking Tape -teippiä.   

Pesulahenkarista tehty talouspaperi- ja leivinpaperiteline sopii hyvin esim. kesämökille, kesäkeittiöön, grillikatokseen jne. Mökin puuceessä metalliseen henkariin voi ripustaa wc-paperirullia
 

2.2.13

Lisää kankaalla päällystettyjä pesulahenkareita


Pesulahenkareiden tuunailu jatkuu... ;)

Tällä kertaa maalasin henkarit mustalla spray-maalilla. Ompelin Finlaysonin mustavalkoisesta Optinen Omena -kankaasta henkareihin kiinteät päällykset. Somisteiksi solmin rusetit samasta kankaasta ommellusta nauhasta




Olin jo aikaisemmin piirtänyt kaavan pesulahenkarista. Leikkasin kaavan mukaan henkareihin sopivan kokoiset kappaleet saumanvaroineen. Piirsin kappaleisiin kaavan mukaan ompeluviivat. 

Siksakkasin kappaleet, etteivät reunat pääse purkautumaan. Sen jälkeen ompelin päällyksen olkasaumat molemmin puolin yhteen. Keskelle jätin aukon henkarin koukkua varten.    


 

Käänsin päällyksen oikein päin. Silitin saumat ja pujotin pesulahenkarin päälle. Seuraavaksi neulasin kappaleet alareunasta kiinni toisiinsa ja ompelin kappaleet kiinni käsin.  


  

Rusetteja varten leikkasin kankaasta kapeat kaistaleet saumanvaroineen. Ompelin kaistaleet pitkittäin putkiloiksi, jotka käänsin oikein päin. Silitin nauhat suoriksi. Huolittelin nauhojen päät ja solmin ne henkareihin somisteiksi. 

Samalla idealla, erityylisiä kankaita käyttämällä, saa tehtyä omannäköisiä henkareita. :)