28.1.14

Varjostimen päällystäminen uudella kankaalla


Vanha valaisin saa uuden elämän, kun sen varjostimen kankaan vaihtaa uuteen. Muumi-aiheinen kangas sai väistyä, koska oli jo haalistunut ja aikansa elänyt. 11-vuotias kaipasi huoneeseensa väriä ja tästä kankaastahan sitä löytyy. ;)

 Valaisimen uusi kangas on Finlaysonin alesta ostettua paksumpaa Susanna Sivosen suunnittelemaa Kaulaketju-puuvillakangasta.
Mittasin ensin vanhan kehikon ympärysmitan. Lisäsin mittaan 2 cm saumanvarat. Mittasin kehikon korkeuden ja lisäsin siihenkin sauman- sekä käänteenvarat.

Leikkasin kankaasta mittojen mukaan kappaleen, siksakkasin sen reunat ja ompelin sivulta renkaaksi. Käänsin kankaan alareunan ja ompelin siihen kujan kuminauhalle niin, että reunaan jäi rimpsu. 

Pujotin kuminauhan kujaan ja kiristin lampun alareunan napakasti kehikon päälle. Ompelin kuminauhan renkaaksi ja piilotin sen kujan sisälle.
 Seuraavaksi ompelin varjostimen yläreunan. Käänsin siksakkaamani reunan ja ompelin kuminauhakujan suoraan kankaan reunaan ilman rimpsua. 

Pujotin kuminauhan kujaan ja kiristin kankaan pussiksi. Jätin yläreunaan aukon, josta valaisimen johto mahtui läpi. Solmin kuminauhan sopivalle kohdalle ja piilotin päät kujan sisään.

Vedin ompelemani varjostinkankaan alakautta kehikon päälle. Muotoilin kankaisen varjostimen kehikkoon sopivaksi ja kiinnitin varjostimen lampunripustimeen. Ruuvasin valaisimeen vielä uuden lampun ja kiinnitin uudistuneen valaisimen kattoon.
Valaisimesta tuli kuin uusi. Kangas sopii hyvin 11-vuotiaan tytön huoneeseen ja siellä olevaan punaruskeaan tiiliseinään. 

Samalla idealla voi tehdä erityylisiä kangaspäällysteisiä valaisimia eri huoneisiin. Esim. romanttiseen tyyliin kehikon voi päällystää valkoisella pitsisellä valoverholla.