3.10.15

Suorat sivuverhot painoilla


Ompelin Riina Kuikan Vallilalle suunnittelemasta Rio Linen verhokankaasta (95 % polyesteri, 5 % pellava) suoran sivuverhon. Lisäsin alareunaan verhopainot, jotka auttavat verhoa laskeutumaan kauniisti.

Kangas on melko ohutta ja hieman hankala käsitellä sekä ommella. Kankaan ompelua helpotti se, että silitin taitteet ja saumat jokaisessa työvaiheessa.

Käytin ompeluun ohuempaa neulaa, joka soveltuu normaalipaksuista neulaa paremmin ohuen kankaan ompeluun. 


Työjärjestys:


1. Käännä, silitä, neulaa ja ompele helma kaksinkerroin. Ohuessa kankaassa sauma ei kuulla läpi, kun se on kaksinkertainen.2. Käännä, silitä, neulaa ja ompele sivut kaksinkerroin, jätä yläreunaan n. 25 cm ompelematta, että saat yläreunan myöhemmin käännettyä.3. Neulaa, silitä ja ompele yläreunan rypytysnauha. Ompele rypytysnauha kankaaseen ensin yläreunasta.

4. Käännä, neulaa, silitä ja ompele rypytysnauhan alareuna, oikealle puolelle jää näkyviin vain yksi ommel.

5. Taita, neulaa, silitä ja ompele verhon yläreunat loppuun asti.

6. Ompele verhopainot käsin sivusaumojen taskuihin.

7. Silitä ja ripusta ikkunaan.


Suoran verhon voi ommella monella eri tavalla. Tässä järjestyksessä ommeltaessa verhon reunat kääntyvät alareunasta yläreunaan asti siististi. Sivusta katsottuna sivusaumojen reunojen käänteet jatkuvat yhtenäisinä koko verhon pituudelta. Lisäksi verhopainoille jää sivusaumojen sisälle taskut. 


Verhopainot ommellaan käsin muutamalla pistolla taskuihinsa, jolloin ne on helppo irrottaa pesua varten. Pesun jälkeen ne ommellaan taas takaisin paikoilleen. Verhoja ei välttämättä tarvitse puhdistaa aina pesemällä, useimmiten tuuletus ja kevyt imurointikin riittävät.Reunat saattavat jäädä vetämään ompelun jälkeen. Ne saa suoriksi kiinnittämällä reunan nuppineulalla ompeleen kohdalta silityslautaan ja silittämällä sauman ompeleen suuntaisesti kevyesti venyttäen.