27.9.15

Lampun varjostimen uudistaminen perinteisellä menetelmällä [osa 2/3]


Pöytälampun varjostimen uudistaminen on edennyt siihen vaiheeseen, että pellavakangas on ommeltu neljästä eri kappaleesta varjostinkehikon ympärille. 




Koska tarkoitus oli uudistaa kaksi pöytävalaisinta varjostimineen ja jalkoineen, työstin molempia yhtä aikaa. Maalasin valaisimien alunperin punaiset puiset jalat mustalla ja valkoisella kalkkimaalilla. Levitin maalia kolme kerrosta, että punainen väri peittyi uuden maalin alle, eikä kuultanut enää läpi.




Pellavakangas ommeltiin käsin lukkopistoilla ja venytettiin ommeltaessa tiukasta kehikon päälle. Täysvinoon aseteltu kangas venyi hyvin kehikon muotojen mukaan ja asettui napakasti paikalleen.




Kun yksi kappale oli ommeltu, liika kangas leikattiin läheltä ompelureunaa lampun muotojen mukaisesti. Varjostimen kankaan ylä- ja alareuna leikattiin n. 3 cm etäisyydeltä ompeleen reunasta, että siihen jäi kääntövaraa ja kangas saatiin taitettua siististi reunojen alle.




Seuraavat kolme kappaletta venytettiin ja ommeltiin samalla tavalla. Uusi kappale ommeltiin viereisen kappaleen reunojen päälle.




Ylä- ja alareunan kääntövara leikattiin sopivan levyisiksi, että ne taittuivat helposti piiloon kehikon ylä- ja alareunan alle. Kääntövarat liimattiin kehikkoon kieputettuun nauhaan puuliimalla. Puuliima on tähän tarkoitukseen sopiva liima, koska se on kirkasta, ei näy kankaan läpi eikä kellastu ajan myötä.

Kaadoin puuliimaa kertakäyttölautaselle ja levitin sitä siitä muovisella tikulla. Tikulla liimaa on helpompi annostella ja levittää siististi.




Liimattu reuna kannattaa kiinnittää paikoilleen kuivumisen ajaksi verhonipsuilla. Kun liima on kuivunut, nipistimet voi irrottaa ja kangas on kiinnittynyt tiukasti reunan alle. 

Seuraavaksi vuorossa on varjostimen viimeistely ja koristelu erilaisilla nauhoilla.