2.4.16

Lapaset ja pipo vanhasta villapaidasta


Vanhoja villapaitoja ei välttämättä tarvitse kierrättää vaatekeräyksen kautta. Niistä voi myös leikata ja ommella mm. pipoja, lapasia, tossuja, säärystimiä, kaulahuiveja tai tyynynpäällisiä! Netistä löytyy ohjeita ja tulostettavia kaavoja näille kaikille.


Tein lapaset ja pipon miesten villapaidasta. Villapaita oli 100 % villaa, siitä ommellut lapaset ja pipo ovat varmasti lämpimät.Piirsin ja leikkasin pipon kaavan vanhan pipon avulla. Taittelin sen neljään osaan ja piirsin kaavan ääriviivoja pitkin. Ohje pipon kaavan piirtämiseen, leikkaamiseen ja ompeluun löytyy täältä.Leikkasin pipon kappaleet villapaidan helmasta, jolloin helman resorista tuli pipon reuna. Koska villapaidan helma ei ollut riittävän leveä, pipo piti leikata kahdesta kappaleesta, toinen kappale etu- ja toinen takapuolelta. 

Huolittelin reunat saumurilla, ettei neule pääse purkautumaan. Käytin ompeluun ihan tavallista neulaa ja suoraa ommelta.Pipon istuu paremmin, kun molempiin kappaleisiin ommellaan muotolaskokset ennen kuin ne ommellaan yhteen. Pipon voi viimeistellä ompelemalla siihen tupsun.Lapasiin ompelin sisälapaset ohuesta pehmeästä fleecestä. Leikkasin sekä sisä- että päällyslapasten kappaleet samalla kaavalla. 

Lapaset täytyy muistaa leikata peilikuvina, ettei lopputuloksena ole kaksi saman käden lapasta! Kuviot kannattaa kohdistaa niin, että ne jäävät näkymään kokonaan sopiviin kohtiin.

Ohjevideo lapasiin täällä.Sisälapaset puetaan päällyslapasten alle. Villapaidan kauluksesta ommeltu resori käännetään päällyslapasten päälle.Sisä- ja päällyslapaset voi ommella pysyvästi yhteen ranteen ympäri. Ne voi kiinnittää toisiinsa myös esim. koristenapilla, kuten videon ohjeessa.Aikuisen käytössä lapaset pysyvät sisäkkäin ilman yhteen kiinnittämistäkin.Fleecellä vuoritetuista villalapasista tuli erittäin lämpimät ja miellyttävän pehmeät käteen. Sisä- ja päällyslapaset voi pestä erillään. Sisälapasia voi käyttää myös muiden lapasten sisälapasina.Päällyslapasia on helppo ommella ja niitä voi tehdä erivärisistä kierrätysneuleista sopimaan moneen eri tyyliin samojen sisälapasten kanssa käytettäviksi

2 comments :

Paula / Viisikko kirjoitti...

Kiva idea ja kauniit lapaset sekä pipo! :) Itse tein juuri vanhoista farkuista viirinauhan pojan huoneeseen! Hyvää hyötykäyttöä vanhoille vaatteille.

http://viisikko.casablogit.fi/lue/2016/04/diy-viirinauha-vanhoista-farkuista

Miia kirjoitti...

Kaikenlaista on kiva kokeilla. ;) Viirinauhasta tuli hieno! Siihen riittää pienetkin farkkutilkut ja jos sattuu olemaan eri sävyisiä farkkuja, saa niistä sommiteltua ikään kuin "liukuvärjätyn" viirinauhan.

Lähetä kommentti