25.9.16

Neulottu siksak-torkkupeitto


Neuloin Seitsemän Veljestä -langasta siksak-kuvioisen torkkupeiton Novitan ohjeella. Neuleohje peittoon löytyy täältä.En ollut aikaisemmin neulonut siksak-kuviota, mutta ohjeen ruutupiirroksen avulla se onnistui hyvin aloittelijaltakin.

Käytin peittoon kuutta ei väriä; Mustaa, valkoista, hunajaa ja kolmea eri sävyä harmaata. Lankaa kului alle 150 g (=yksi kerä) jokaista väriä. Yhteensä peittoon meni lankaa n. 900 g.

Neuloin peiton yksinkertaisella langalla, puikoilla nro 8.

Peittoon tuli neljä (12 kierroksen mittaista) raitaa jokaisella värillä. 
Parin ensimmäisen väriraidan jälkeen näytti siltä, ettei ohjeella saa siksak-kuviota aikaan. Kuvio ei hahmottunut valmiista neuleesta vasta kun muutaman raidan jälkeen. Eli ei kannata luovuttaa alussa, kuvio ja peiton muoto tulevat esiin vasta kun on valmista neuletta on parinkymmenen sentin verran neulottuna.
Kun kuvion oppii, peittoa voi neuloa vaikka tv:tä katsellessa. Isoilla puikoilla neulottaessa torkkupeitto edistyy nopeasti ja lämmittää sylissä mukavasti jalkoja.


16 comments :

Teija kirjoitti...

Kuinka leveä peitosta tuli?

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Aivan ihana peitto, kyllä tuon alla kelpaa köllötellä.

Miia kirjoitti...

Peiton leveydeksi tuli 120 - 130 cm ja pituudeksi noin 190 cm. Vaikea sanoa tarkasti, peitto venyy aika paljon leveys- ja pituussuuntaan. Pitäisi ehkä vielä lopuksi venyttää kosteana muotoonsa.

Miia kirjoitti...

Kiitos, kyllä vaan. Väreistä tulee mieleen Jaska Jokunen. ;)

Vanha Jäärä kirjoitti...

Nätti peitto! Mä oon aina ihastellut noita siksak-peittoja ja epäillyt, että me en varmaan osaa neuloa sellaista. Mutta kaipa se ohjeiden avulla onnistuisi. Mulla tuli kans muuten Jaska Jokunen mieleen :-)

Miia kirjoitti...

Ohje on selkeä, sen avulla onnistuu aloittelijaltakin. Alussa vaan näytti siltä, ettei tästä siksak-kuviota tule millään. Kannattaa vaan jatkaa neulomista, muutaman väriraidan jälkeen neule alkaa näyttää siltä miltä pitääkin. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Kiitos ohjeesta, kaipa minäkin ensikertalaisena uskallan kokeilla siksak-peiton kutomista :) Koska työssä käytetään montaa eri väriä niin jäi mietityttämään tuo värien vaihto. Miten teit sen? Päättelitkö vain langanpätkät vai miten värivaihdon saa peitossa, jota katsellaan molemmilta puolilta, hyvin piiloon?

Miia kirjoitti...

Kannattaa kokeilla, on aina kiva oppia uutta. :)

Solmin langanpätkät värin vaihtuessa. Kun työ oli valmis, päättelin langat käsin tylpällä neulalla neuleen sisälle. Jätin neuloessa pitkät langanpätkät ja pujottelin ne neuleeseen koko pituudelta, koska neule on joustavaa ja venyy jonkin verran käytössä. Pitkät pätkät pysyvät neuleen sisällä paremmin.

Pääteltäviä langanpätkiä oli aika paljon näin ohutraitaisessa peitossa. Aikaa vievää hommaa, mutta jos on jaksanut neuloa ison peiton, ei viimeistely ole enää iso juttu. Langat piilottuvat hyvin samanvärisen raidan sisälle, eivätkä näy neuleen kummallekaan puolelle, jos ei niitä osaa varta vasten etsiä. :)

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka paljon sinulla on aloituksessa silmukoita?

Miia kirjoitti...

Silmukoita oli 147 kpl. Sillä silmukkamäärällä peiton leveydeksi tuli 120-130 cm. Silmukat mahtuivat yhdelle puikolle ja niiden neulominen onnistui hyvin.

Neuloin peiton muuten ohjeen mukaan, mutta käytin peittoon viiden värin sijaan kuutta. Koska halusin päätellä peiton saman väriseen raitaan kuin millä aloitin, peitosta tuli 20 cm ohjeen peittoa pidempi.

Satta kirjoitti...

Oli ihan pakko tehdåä tuollainen, niin ihana. Tein meille sopivilla neljällä värillä ja oli helppo tosiaan tehdä.

Miia kirjoitti...

Kiva kuulla, että innostuit. Tuli varmasti hieno. :) Tuollaisen isommankin työn neulominen käy loppujen lopuksi aika nopeasti, kun vauhtiin pääsee. Parasta on se, että saa juuri omiin väreihin sopivan peiton.

Anonyymi kirjoitti...

Siis ymmärrän tuon ohjeen ja en ole täysin aloittelija, mutta silti menen sekaisin siinä, kun silmukoita alkaa lisääntymään 3 kerrokselta lähtien ja näin silmukkamäärä ei ole enää sama eikä täsmää mallin kanssa?? Kertokaa tyhmälle viisautenne niin pääsen tekemään tämän peiton loppuun... 🤔😂

Miia kirjoitti...

Hei, silmukoita lisätään ja neulotaan yhteen, silmukkamäärä pysyy samana. Lisäyksillä ja kavennuksilla saadaan syntymään siksak-kuvio.

Olisiko tästä ohjeesta apua:

https://www.meillakotona.fi/artikkelit/varikas-siksak-peitto

Unknown kirjoitti...

Saapa nähdä tuleeko valmista. Tänään aion aloittaa peiton neulomisen. Ohje on ainakin selkeä, nyt on vain itsestä kiinni.

Miia kirjoitti...

Hienoa, kiva että innostuit! Kun pääset jutusta jyvälle, työ edistyy kyllä nopeasti. :)

Lähetä kommentti