24.1.17

Talipallotelineen tuunaus


Tavallinen metallinvärinen talipalloteline muuttui tavanomaisesta tyylikkääksi mattamustalla spray-maalilla maalaamalla.




Talipalloteline on maalattu samalla maalilla kuin polkupyöräteline. Maalattu pinta on kestänyt kovaa käyttöä ja vaihtelevia sääolosuhteita hyvin molemmissa.




Omenapuun oksalla roikkuva talipalloteline sekä ruokinta-automaatti ovat nyt mustina yhteensopivat. Ruokintapaikalla vierailevat linnut tuskin osaavat tätä arvostaa, mutta keittiön ikkunasta ruokintapaikan elämää tarkkailevan maalarin silmää tämä pikantti yksityiskohta hivelee kovastikin. ;)


22.1.17

Blogin uusi ulkoasu


Kuten olette ehkä jo huomanneetkin, Tee-se-itse-naisen sisustusblogin ulkoasu on uudistunut!



Olen tähän asti käyttänyt Bloggerin omaa blogipohjaa ja gadgetejä. 





Gadgetien lisäksi olen muokannut blogin ulkoasua CSS-koodeilla. 

Blogikoodeja ja ulkoasuvinkkejä löytyy suomeksi mm. osoitteesta http://blogikoodeja.blogspot.fi/.




Siinä vaiheessa kun edellä mainitut tavat ja vaihtoehdot alkavat tuntua rajallisilta, on aika ladata blogipohja muualta. Netistä löytyy valtava määrä ilmaisia blogipohjia, joista valita. 




Tallensin valitsemani pohjan täältä

Ennen uuden blogipohjan lataamista kannattaa varmuuskopioida vanha pohja. 

  

Uusi malli ladataan vanhan tilalle.



Uutta blogipohja on heti käytössä ja sitä voi lähteä muokkaamaan mieleisekseen.

Valitsemaani blogipohjaa muokataan HTML-koodia muuttamalla. Vaatii vähän opettelua, mutta netistä löytyy (enimmäkseen englanninkielisiä) ohjeita ja valmiita koodeja, joilla muokkaaminen onnistuu. 

Tehdyt muutokset voi aina perua, joten kokeilemallakin pääsee pian jyvälle, mitä kohtaa koodissa muuttamalla saa minkäkin muutoksen aikaan.



Toivottavasti pidätte blogin uudistuneesta ilmeestä ja uskallatte lähteä kokeilemaan itsekin!

8.1.17

Vanhan jalkalampun rungon kunnostaminen


Tori.fi:n kautta hankittu vanha 40-50 -luvun jalkalamppu on löytö, jollaista olen jo kauan etsinyt kunnostettavaksi. Kriteerinä oli, että jalkavalaisin on toimiva ja kunnossa, eikä kaipaa kovin suurta ehostusta.





Tämä yksilö oli säilynyt hyvin ikäisekseen. Sen puinen jalka oli saanut kolhuja ja maalipinta rikkoutunut paikoitellen. Paikkasin kolot kittaamalla ja hiomalla kitin tasaiseksi sen kuivuttua. Hionnan jälkeen maalasin jalan mustalla kalustemaalilla kahteen kertaan.





Alun perin jalka oli maalattu mustanruskeaksi, mutta musta on aika lähellä alkuperäistä sävyä ja sopii paremmin muuhun sisustukseen. Tarkoitus ei ollut muutenkaan entisöidä jalkavalaisinta alkuperäiseen tyyliin, vaan tehdä siitä omaan kotiin sopiva.




Lampun ilmeisesti alkuperäinen maadoittamaton johto oli ehjä ja siisti. Sille riitti pelkkä puhdistus Maalipesulla. Talossamme on maadoittamattomia pistorasioita, joten pistoketta ei tarvinnut vaihtaa maadoitettuun.

Rungon metalliosat olivat ajan myötä patinoituneet. Niiden kirkastamiseen löytyi apu autotallista, Bilteman kromikiiltoMuoviosille riitti pesu astianpesuaineella ja -harjalla.




Varjostimen runko oli ehjä, vaikkakin vähän vääntynyt. Varjostimen kunnostamiseen kuluukin sitten enemmän aikaa, kerron siitä tarkemmin kun työ edistyy. Kuvissa varjostin on vielä alkuperäisessä kuosissa.


5.1.17

Non-woven -tapetin asennus


Aloittelevana tapetoijana valitsin makuuhuoneen tapetiksi helposti asennettavan Non-woven -tapetin, joka liimataan suoraan seinään. 

Valitsemani tapetti on ESTAhome.nl:n Roses black and white. Se on tyyliltään romanttinen ja sopii hyvin makuuhuoneeseen vinon katon lappeen alle. Tapetin kuvio on suurikokoinen, mutta ei hallitseva, koska sitä on vain yhdellä matalalla seinällä.




Tapetin leveys sekä kuvion korkeus ovat 53 cm. Yhdessä rullassa on 10,05 cm tapettia. Tapetoitavan seinän korkeus 1,27 m, leveys 5,85 m. Seinän tapetointiin kului n. 1,5 rullaa tapettia ja (Kiilto) tapettiliimaa n. 1 litra.

Tapettivalmistajien sivuilta löytyy laskureita, joiden avulla tapetin menekin saa laskettua. Tapettia kannattaa kuitenkin hankkia sen verran reilusti, ettei se lopu kesken, jos jossain kohtaa meneekin pieleen. Yli jäänyttä tapettia voi käyttää kaikenlaisessa askartelussa.




Tapetointiin tarvitaan:


Tapettia
Tapetti-/seinäliimaa
Tela tai sivellin
Mattoveitsi
Viivain
Lyijykynä
Rullamitta
Vatupassi eli vesivaaka
Muovinen lasta tai tapettiharja
Kostea riepu
Sanomalehteä lattian suojaksi


Ohje Non-woven -tapetin asentamiseen löytyy mm. täältä.




Aloitin tapetoinnin seinän vasemmasta kulmasta. Irrotin tapetoinnin ajaksi pistorasian suojuksen ja ilmanvaihtohormin kannen. Ruuvasin auki myös jalkalistan ruuvit niin, että tapetin alareunan sai pujotettua listan alle.

Levitin seinäliimaa maalisiveltimellä aina yhden vuodan verran kerrallaan. Levittämiseen voi käyttää myös telaa. Nostin vuodan seinälle ja kohdistin kuvion jatkumaan samasta kohtaa edellisen kanssa. Vuodat liimataan ns. puskusaumaan eli vuodat tulevat vierekkäin. Vuotien välistä pursuava liima kannattaa pyyhkiä heti pois kostealla rievulla.




Ensimmäinen vuota on tärkeää saada asennettua suoraan, silloin seuraavatkin tulevat suoraan. Pitkällä seinällä vinous kertautuu ja näkyy kuviossa. Suoruuden voi tarkistaa vatupassilla.

Vanhoissa taloissa seinät eivät välttämättä ole suoria, se kannatta ottaa huomioon tapetin valinnassa. Varsinkin ruudulliset tapetit paljastavat seinien vinouden selvästi, pienikuvioisissa sitä ei niin huomaa.




Ylä- ja alareunasta ylimääräinen tapetti leikataan terävällä mattoveitsellä. Alareuna piiloutuu jalkalistan alle, yläreuna leikataan suoraksi viivaimen avulla. Tämä tapetti tuli vinon katon lappeen laudoituksen alle, jonne tapetin yläreunan pujotin.

Tapetointi Non-woven -tapetilla ja seinäliimalla oli helppoa ja nopeaa. Vuodan saattoi irrottaa ja liimata uudelleen, jos meni vinoon tai tuli ryppyjä. Muovilasta oli hyvä apuväline ilmakuplien siloittamiseen.




Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen! Tapetti muutti makuuhuoneen ilmettä todella paljon. Makuuhuone on sisustettu muutenkin romanttisesti vinttikamarimaiseksi virkatuilla pitsimatoilla, valkoisiksi maalatuilla kalusteilla ja mustavalkoharmailla tekstiileillä. Mustavalkoharmaa ruusutapetti sopii mielestäni mainiosti täydentämään tyyliä.


2.1.17

Oikeilla ja nurjilla silmukoilla neulottu torkkupeitto


Koska olin varannut enemmän lankaa kuin tarvitsinkaan tähän neulottuun siksak-torkkupeittoon, neuloin jäljelle jääneistä langoista toisen. 

Tämä malli on siksak-peittoa helpompi. Tämä neulotaan pelkästään oikeita ja nurjia silmukoita vuorottelemalla.


Neuloin peiton kahdella nro 8 puikolla 7 Veljestä -langasta. Peitossa on kolmea erisävyistä harmaata, mustaa, valkoista ja oranssia (hunaja).


Peiton leveys on 150 cm (170 silmukkaa). Pituus on myös 150 cm eli torkkupeitto on neliön mallinen.


Silmukoiden luomisen jälkeen peiton reunaan neulotaan muutama kierron aina oikein -neuletta. Reuna pyrkii rullautumaan, jos peiton neuloo oikealla puolella oikeilla ja nurjalla puolella nurjilla silmukoilla heti alusta asti.


Myös peiton molemmilla sivuilla on 5 silmukan levyinen reuna, joka on neulottu jokaisella kierroksella oikein.


Yhden raidan korkeus on 10 kierrosta. Kaksi peräkkäistä raitaa on neulottu oikealla puolella oikeilla ja nurjalla nurjilla silmukoilla. Joka kolmas raita on helmineuletta (1 oikein, 1 nurin).  

Kun torkkupeitto on neulottu halutun pituiseksi, sen langanpätkät päätellään neuloksen sisälle purkautumisen estämiseksi.