17.3.18

Pellavakankaasta ommeltu kääntöpeitto


Ompelin kahdesta erivärisestä pellavakankaasta kääntöpeiton. Peiton kankaiden väliin tuli kerros levyvanua pehmusteeksi.

Tämän postauksen kuvissa näkyy peiton musta puoli, täällä harmaa.



Ostin peittoa varten mustaa ja harmaata pellavakangasta sekä vanulevyä n. 150 x 265 cm palat. Laskin kankaan menekin niin, että 1 cm saumanvaroilla valmiin peiton koko on 148 x 263 cm. Peitto menee näillä mitoilla laverisängyn (75 x 190 cm) jokaisen reunan yli 36,5 cm.


Kutistin 100 % pellavakankaat varmuuden vuoksi ennen leikkaamista pesemällä ne 60 asteessa. Toinen kankaista kutistui pesussa toista enemmän. 

Pesun jälkeen silitin kankaat. Silitettyä kangasta on helpompi käsitellä. Pellava on muutenkin haastava materiaali leikata ja ommella, koska se on sileää, valuvaa ja liukasta. Pellavakangas saattaa liikkua leikattaessa ja ommeltaessa, aloittelijan on helpompi ommella kääntöpeitto puuvillakankaasta.

Kutistettuina kankaat olivat erikokoisia, leikkasin ne samankokoisiksi pienemmän mukaan. 


Vanulevyn leikkasin sopivan kokoiseksi vasta yhteen ompelun jälkeen. Halusin varmistaa, etten leikkaa vanulevyä vahingossa liian pieneksi. Vanulevy oli leikattu kangaskaupassa vinoon ja se oli pellavakankaita pidempi.

Peiton kulmat on helpompi ommella, kun ne pyöristää. Käytin pyöreään muodon piirtämiseen mallina sopivan kokoisen lautasen reunoja.



Ennen varsinaista ompelua huolittelin kankaiden reunat saumurilla. Sen jälkeen asettelin pellavakankaat oikeat puolet vastakkain ja vanulevyn kankaiden alle. 

Vaaleampaa kangasta näkee ommella helpommin kuin tummaa. Neulasin vaaleamman kankaan päällimmäiseksi ja ompelin kaikki kolme kerrosta yhteen 1 cm etäisyydeltä reunasta. 

Kääntämistä varten kannattaa jättää ompelematta riittävän suuri aukko, että kankaat saa vedettyä aukon läpi. 


Kun kaikki kerrokset oli ommeltu, leikkasin vanulevyn reunat kankaiden reunojen mukaan. Jos vanulevy olisi ollut vinossa tai jäänyt vetämään, sen olisi vielä pystynyt tässä vaiheessa oikaisemaan.

Reunojen ompelun jälkeen kannattaa myös tarkistaa, että ommel yltää joka puolelta kaikkien kolmen kerroksen läpi, eikä peiton reunaan jää aukkoja tai ompeleet ole liian lähelle reunaa.


Leikkaa peiton kulmiin nurjalle puolelle lovia, että kulmat avautuvat ja asettuvat paremmin. Paksujen reunojen saumanvaroja voi leikata myös kapeammiksi. 



Peitto käännetään oikein päin niin, että kankaiden oikeat puolet jäävät ulkopuolille ja vanu kankaiden väliin. Täyttöaukko ommellaan kiinni käsin piilopistoilla.


Oikein päin käännetyn peiton kerrokset voi tikata päältä yhteen. Tikkausten viivat merkataan peittoon joko neulaamalla, harsimalla tai merkkauskynällä piirtämällä. Tikkausten kuviointiin mallia löytyy esim. vanhoista retropeitoista.

Halusin tästä peitosta yksinkertaisen ja ompelin tikkauksen vain peiton ympäri 10 cm etäisyydelle peiton reunoista. Tikkasin pyöristettyihin kulmiin suorakulmaiset ompeleet.



Itse ompelemalla saa juuri sellaisen peiton kun haluaa. 150 cm leveä kangas riittää hyvin kapean yhden hengen sängyn peittoon. Itse ommeltu peitto sopii hyvin esim. lasten sänkyihin. Peiton toinen puoli voi olla kuviollinen ja toinen yksivärinen. Peittoa kääntämällä sisustukseen saa vaihtelua.