3.1.19

Kirjontajuttuja-kirja ja kirjottu taulu


Kirjonta oli vuoden 2018 käsityötekniikka. Kokeilin kirjontaa Cristin Morganin Kirjontajuttuja-kirjan innoittamana. Kirja sisältää 20 houkuttelevaa ohjetta ja innostavaa ideaa, kuten kansitekstissäkin jo luvataan.

Kirjonnasta tulee helposti mieleen perinteiset mallit ja kuviot. Tämän kirjan mallit ovat raikkaita, moderneja ja jopa vähän humoristisia.



Aloittelijana valitsin kirjontakokeiluuni malleista helpoimman, tekstikuvion joka ommellaan kankaalle laakapistoilla ja häiveompelulla.

Yksityiskohtaiset ohjeet kuvineen näihin sekä muihin yleisimmin käytettyihin pistoihin löytyvät kirjasta. Samoin kuin lista tarvikkeista, mitä kuhunkin työhön tarvitaan. Useimpiin riittää kangas, neula ja lankaa.



Kirjontakehykseen ommeltuun Hello-tauluun tarvitaan 6-säikeistä muliinilankaa, teräväkärkinen neula, puuvillakangasta, silitettävää tukikangasta sekä kirjontakehikko.



Kirjan takakannen taskusta löytyy kirjan malleille valmiit silityskuvioarkit, joilla kuvion saa helposti jäljennettyä peilikuvina kankaalle. 

Kuviota pitää uskaltaa painaa kuumalla silitysraudalla niin kauan, että se ehtii painautua kankaalle. Jäljennetty kuvio jää kankaalle pysyvästi. 




 Kuvio täytetään niin, että se jää kirjontapistojen alle. Ompelin ensin kuvion ääriviivat häiveompelulla, jolloin se oli helpompi hahmottaa ja täyttää laakapistoilla.



6-säikeisen muliinilangan paksuutta voi säätää jakamalla sen pienempiin osiin. Jaoin muliinilangan kahteen osaan ja ompelin kuvion 3 säikeellä.


Kangas pingotetaan kirjontakehykseen ompelun ajaksi. Kehys kiristää kankaan niin, ettei se eikä siihen ommeltu kuviosta tule liian kireä tai löysä.




Mattamustalla spray-maalilla maalaamani kirjontakehys (halkaisija 20 cm) on kierrätetty tähän tauluun toisesta työstä.



Silitettävä tukikangas on leikattu kirjontakehyksen kokoiseksi ja kiinnitetty silittämällä kirjotun kankaan nurjalle puolelle, kuvion keskelle. Kangas kiristetään kehykseen ja kankaan reunat taitetaan ja kiinnitetään liimaamalla nurjalle puolelle.




Taulua voi vielä viimeistellä koristelemalla se oman maun mukaan mm. napeilla, paljeteilla, niiteillä, helmillä, nauhoilla, kangasmerkeillä, kankaasta leikatuilla kuvioilla jne.

Kirjan parasta antia ovat yksityiskohtaiset ja selkeät ohjeet, joiden avulla erilaisista pistotekniikoista pääsee helposti jyvälle. Voin suositella kirjaa kirjonnasta kiinnostuneille aloittelijoille.


Kirja on saatu blogiyhteistyönä, kirja-arvostelua vastaan.

3 comments :

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Tulipa kiva taulu! Kirjonta on jotain mitä en ole koskaan testannut, en varmaan sitä edes osaisi.
Hyvää uutta vuotta sinulle!

Joelinda kirjoitti...

Onpas hieno! :)

Miia kirjoitti...

Kiitos kommenteista. :) Rohkeasti kokeilemaan vaan! Ei sitä tiedä, miten innostuu ennen kuin kokeilee. Helpoista malleista hyvillä ohjeilla on hyvä aloittaa.

Lähetä kommentti