6.10.19

Puutarhavajan pitsiverhot


Vastavalmistunut puu- ja puutarhavaja kaipasi selvästi pitsiverhoja oviensa ikkunoihin. Ompelin sellaiset pitsikuvioisesta valoverhokankaasta.

Verhokangas löytyi Eurokankaan palalaarista ja verhojen kiinnitystarvikkeet Prisman verhotarvikeosastolta.


Verhot on kiinnitetty ikkuna-aukon ylä- ja alareunojen tukipuihin ruuvatuilla silmukkakoukuilla/silmukkaruuveilla/rengasruuveilla.

Koska koukkuja on hankala kiertää suoraan puuhun, kannattaa niille porata ensin reikä koukkua pienemmällä poranterällä. Valmiiseen reikään ruuvi kiertyy helpommin ja menee suoraan.


Verhoon ommellaan kuja, johon verhovaijeri/verhojousi pujotetaan. Vaijerin päihin ruuvataan koukkuruuvit. Vaijeri kiinnitetään koukkuruuveilla silmukkaruuveihin. 

Verhovaijerin pituutta voi säätää leikkaamalla sitä lyhyemmäksi terävillä pihdeillä. Vaijeri joustaa jonkin verran, sen saa pingottaa mieluummin napakasti kuin jättää roikkumaan löysästi. 

Verhon paino painaa vaijeria jonkin verran keskeltä notkolle. Jos verho on kovin painava tai leveä, kannattaa valita vaijeriripustuksen sijaan ohut verhotanko.


Vaijerille riittää verhoon ommeltu 1 cm kuja. Näiden verhojen ylä- ja alareunoihin on ommeltu kujien lisäksi 1,5 cm reuna eli harja. Harja rypyttyy kauniisti ja peittää alleen ikkuna-aukkojen tukipuut. Se antaa myös verhoille viimeistellyn ilmeen.

Harjoja, kujia ja saumanvaroja varten verhon korkeuteen lisätään (1,5 + 1 + 1 cm) 3,5 cm sekä ylä- että alareunaan, yhteensä 7 cm. Kangasta tarvitaan verhon korkeuden verran plus 7 cm.Verhoon tarvittavan kankaan leveys saadaan, kun kerrotaan ikkunan leveys 1,5:llä. Ikkunaa leveämpi verho näyttää runsaalta ja rypyttyy kauniisti.

Näihin verhoihin riitti 75 cm palakangas, jonka leveys oli 150 cm. Leikkasin kankaan puoliksi, jolloin sain kaksi 75 x 75 cm palaa.

Kangas ei riittänyt runsaaseen rypytykseen, mutta toisaalta nyt verhojen kuviot näkyvät selvemmin ja valo pääsee paremmin niiden läpi. Verhot peittävät suoran näkymän vajaan ja tuovat tunnelmaa.
Verhojen materiaali on 100% polyesteri. Ne eivät haalistu eivätkä homehdu kylmässä tilassa yhtä helposti kuin esim. puuvilla. Aion antaa verhojen olla paikoillaan vajassa koko talven. Muuten joudun kyllä vähän rajoittamaan intoani sisustaa koko vaja jo näin talvea vasten.