12.10.21

Kuivaustanko, -teline ja verho kodinhoitotilaan


Jos pyykinpesukoneen paikka on kiintokalusteiden sisällä, on sen päälle usein varattu paikka myös kuivausrummulle. Kuivausrumpua ei välttämättä tarvita, jos pesukone on kuivaava. Tyhjäksi jäävä kuivausrummun paikka voi jäädä hukkatilaksi ja siihen alkaa kertyä pyykkikasoja, jos tilaa ei keksi hyödyntää järkevästi.

Ratkaisin tämä pulman ruuvaamalla aukkoon 60 cm leveän vaatetangon, verhokiskon ja ompelemalla eteen pellavaverhon.Vaatetangon voi kiinnittää aukon sivuseiniin tai yläkaapin alle kalustelevyyn. Päädyin kiinnittämään tangon yläkaapin alle, koska vasemmalla puolella tanko olisi pitänyt kiinnittää seinään. Tanko kiinnittyi kahdella päätykannattimella. Pidempään tankoon voi kiinnittää keskelle välikannattimen, ettei tanko notku jos siihen ripustaa jotain painavaa.

Tankoon on helppo ripustaa henkarivaatteita kuivumaan suoraan pesukoneesta. Vaatteet siliävät kuivuessaan, kun ne ripustaa henkariin kosteina. Henkareihin voi ripustaa myös puolipitoisia vaatteita piiloon katseilta.Aukon sisällä kulkevat pesukoneen vesiputket ja virtajohdon piilotin kiinnittämällä aukon eteen verhon. Ripustin verhon metalliseen U-verhokiskoon, jonka ruuvasin yläkaapin alareunaan. Kisko piti ensin sahata rautasahalla aukon mittaiseksi. Kiskon mukana tuli kannakkeet, pysäyttimet sekä liu'ut. Verhon rypytysnauhaan kiinnitettävät verhokoukut hankin erikseen. Verho on ommeltu 100 x 110 cm palasta luonnonväristä pellavakangasta. Ihan aluksi leikkasin kankaan reunasta hulpion, koska valmis verho laskeutuu paremmin ilman sitä. Aloitin verhon ompelun sivusaumoista. Käänsin reunat ensin nurjalle puolelle 1 cm ja sen jälkeen 1,5 cm. Silitin saumat ja ompelin ne suoralla ompeleella.Verhon yläreunaan kiinnitin 5 cm leveän verhonauhan, jossa on lenkit verhokoukuille. Taitoin yläreunan nurjalle ensin 1 cm ja sitten 6 cm. Neulasin, silitin ja ompelin verhonauhan 1 cm päähän verhon yläreunasta. Verhon yläreuna on nyt korkeampi ja peittää verhokiskon.Sopivan pituuden voi mitata ripustamalla verhon väliaikaisesti paikoilleen. Verhokoukut kiinnitetään ensin tasaisin välein verhonauhan lenkkeihin. Sen jälkeen verho ripustetaan verhokoukuilla kiskon liukuihin.

Kun sopiva pituus on mitattu (esim. 1 cm aukon korkeutta lyhyempi), taitetaan verhon alareuna ensin 1 cm ja sitten 3 cm, neulataan, silitetään ja ommellaan suoralla ompeleella.

Lopuksi verho silitetään ja ripustetaan paikoilleen. Jos pellavaan jää silittämisen jälkeen taitteita, taitekohtia voi kostuttaa vedellä. Kangas siliää kuivuessaan. Toisaalta pellavakangas saa olla vähän ryppyinen.

Verhon takana piilossa voi säilyttää pyykinpesuaineita, likaista pyykkiä, silitysrautaa jne.Postauksen otsikossa mainittu ja ensimmäisessä kuvassa näkyvä kuivausteline on kaikessa yksinkertaisuudessaan metallinen pesulahenkari, johon on kiinnitetty puisia pyykkipoikia. 

Pikkupyykki on helppo kuivata ripustamalla ne pyykkipojilla henkariin.

 

2 comments :

Anonyymi kirjoitti...

Olipa tosi kiva idea! Tätä voisin soveltaa olohuoneen oviaukon verhoprojektiin (: Taidan tästä innostuneena vilkaista muitakin postauksiasi!

Miia kirjoitti...

Kiva kuulla, että innostuit. Toivottavasti saat ideoita myös muista postauksista. :D

Lähetä kommentti